1 miljoen gezinnen kunnen tot 700 euro besparen met goedkoper energiecontract

1 miljoen gezinnen kunnen tot 700 euro besparen met een goedkoper energiecontract

Energiekosten vormen een aanzienlijk deel van het maandelijkse budget van de meeste gezinnen. Het is dan ook geen verrassing dat veel mensen op zoek zijn naar manieren om deze kosten te verlagen. Een van de meest effectieve manieren om geld te besparen op energie is door over te stappen naar een goedkoper energiecontract. Uit recent onderzoek is gebleken dat maar liefst 1 miljoen gezinnen in Nederland tot wel 700 euro kunnen besparen door over te stappen naar een voordeliger contract.

De energiemarkt in Nederland is zeer competitief en er zijn tal van leveranciers die concurreren om klanten aan te trekken. Dit heeft geleid tot een breed scala aan energiecontracten met verschillende tarieven en voorwaarden. Veel gezinnen zijn zich echter niet bewust van deze mogelijkheden en blijven vasthouden aan hun bestaande contract, ondanks het feit dat ze mogelijk te veel betalen.

Het onderzoek toont aan dat veel gezinnen onnodig te veel betalen voor hun energierekening. Dit kan te wijten zijn aan verschillende factoren, waaronder een gebrek aan informatie over de beschikbare tarieven en contracten, of gewoonweg het ontbreken van tijd en moeite om een overstap te regelen. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel vergelijkingswebsites die het proces van het vinden van een goedkoper energiecontract vereenvoudigen.

Het vergelijken van energiecontracten is een eenvoudige en effectieve manier om geld te besparen. Door gebruik te maken van een vergelijkingswebsite kunnen gezinnen snel en gemakkelijk de verschillende tarieven en voorwaarden van energieleveranciers vergelijken. Dit stelt hen in staat om het meest voordelige contract te vinden dat past bij hun persoonlijke behoeften en budget.

Het onderzoek toont aan dat gezinnen die overstappen naar een goedkoper energiecontract gemiddeld tot wel 700 euro kunnen besparen op jaarbasis. Dit is een aanzienlijk bedrag dat kan worden besteed aan andere belangrijke uitgaven of kan worden bespaard voor de toekomst.

Naast het financiële voordeel heeft het overstappen naar een goedkoper energiecontract ook andere voordelen. Veel energieleveranciers bieden groene energie-opties, waardoor gezinnen kunnen bijdragen aan een duurzamere toekomst. Bovendien kan het overstappen naar een andere leverancier ook resulteren in betere klantenservice en een betere klantervaring.

Het is belangrijk op te merken dat het vinden van het juiste energiecontract niet alleen gaat om het kiezen van de goedkoopste optie. Het is ook essentieel om rekening te houden met de voorwaarden, zoals de contractduur en eventuele boetes bij vroegtijdig overstappen. Daarom is het raadzaam om de tijd te nemen om de verschillende opties zorgvuldig te onderzoeken voordat een beslissing wordt genomen.

Kortom, het onderzoek toont aan dat maar liefst 1 miljoen gezinnen in Nederland tot wel 700 euro kunnen besparen door over te stappen naar een goedkoper energiecontract. Door gebruik te maken van vergelijkingswebsites kunnen gezinnen snel en gemakkelijk de verschillende tarieven en voorwaarden vergelijken en het meest voordelige contract vinden. Naast het financiële voordeel kan het overstappen naar een ander energiecontract ook bijdragen aan een duurzamere toekomst. Het is dus zeker de moeite waard om de tijd te nemen om de mogelijkheden te onderzoeken en te profiteren van deze besparingsmogelijkheid.

Bespaar tot wel 700 euro op je energierekening met een voordelig energiecontract voor 1 miljoen gezinnen


1 miljoen gezinnen kunnen tot 700 euro besparen met goedkoper energiecontract

  • 05.07.2023
  • Kurt Deman
  • 3 min

In de nasleep van de energiecrisis beschikken veel gezinnen over een te duur energiecontract. Maar liefst twee miljoen huishoudens kunnen vandaag jaarlijks tussen 150 en 300 euro op hun elektriciteitsfactuur besparen door over te stappen naar een goedkoper tarief. Voor aardgas bedraagt het besparingspotentieel voor meer dan een miljoen huishoudens tussen 200 en 250 euro. Dat blijkt uit een analyse door de federale energieregulator CREG.

In Vlaanderen beschikt bijna de helft van de huishoudens over één van de tien duurste contracten op de markt. Daar tegenover staat dat amper 16% één van de tien goedkoopste tarieven betaalt. Voor aardgas tekent zich een gelijkaardige tendens af. In Brussel oogt het patroon identiek.

Besparingspotentieel onvoldoende bekend

Dat betekent dat er voor veel gezinnen een aanzienlijke besparing ligt te wachten. Het volstaat daartoe om over te stappen naar een goedkoper energiecontract. Al lijken veel consumenten zich niet bewust van die optie, aangezien het aantal leverancierswissels zich in mei net op het laagste punt in ruim vijf jaar bevond.

24% met vaste tarieven

Een andere opvallende vaststelling is dat het aantal contacten met een vaste prijs zich op een historisch dieptepunt bevindt. Amper 24% van de huishoudens beschikt over een stroomprijs die gedurende de volledige contractduur ongewijzigd blijft. Voor aardgas gaat het om 23%. Voor de crisis bestond de markt uit 65% tot 70% contracten met vaste tarieven. Al hoort hier wel een kleine kanttekening bij: de CREG voerde het marktonderzoek uit in maart. Ondertussen bieden met Luminus, Engie, Mega, Eneco en – sinds enkele dagen – Octa+ opnieuw vijf energieleveranciers een vast tarief aan. Luminus gaf recent aan dat ondertussen ruim de helft van de klanten opnieuw haar weg naar een vast tarief heeft gevonden. De andere aanbieders spreken eveneens over een stijgende tendens.

Wat met contracten van lange duur?
Uit een analyse van alle bestaande contracten blijkt dat gezinnen die vóór 2022 opteerden voor een contract met een looptijd van twee tot vijf jaar met vaste prijzen, dat best blijven behouden. Voor elektriciteit gaat het over minstens 181.000 huishoudens en voor aardgas minstens 136.000 huishoudens. Bij een contact van onbepaalde duur is de prijsgarantie vaak slechts een jaar geldig, waarna de leverancier de prijsformule kan aanpassen volgens de bepalingen in de algemene voorwaarden. In dat geval is het dus raadzaam om actie te ondernemen.

Hoe vind je een goedkoper contract?

De eenvoudigste methode bestaat in het vergelijken via een vergelijkingssite. Die zet alle tarieven naast elkaar, waaruit je de goedkoopste optie voor jouw verbruik afleidt. Bij variabele tarieven gaat het om een inschatting op basis van de toekomstige waarden op de energiebeurzen. Vaste tarieven kennen doorgaans een hogere instapprijs, maar bieden je wel gemoedsrust: de energieprijs is niet blootgesteld aan mogelijke prijsopstoten op de energiemarkten.

Kan je zomaar overstappen?

Consumenten kunnen hun contract altijd stopzetten, zelfs als het van onbepaalde duur is. De nieuwe leverancier zorgt ervoor dat jouw contract met de vorige leverancier wordt afgesloten. Je moet jouw vorige contract dus zelf niet opzeggen. Je houdt best rekening met een opzegtermijn van minimaal drie weken. Sommige leveranciers rekenen hun jaarlijkse vergoeding of abonnementskosten wel voor een heel jaar aan, ook al ben je laar een half jaar klant.

Meer besparen op energie?

Maak net als duizenden andere Vlamingen een vergelijking via Mijnenergie.be en bespaar op je energiefactuur. Start met besparen door op volgende knop te klikken.

Ja, ik wil minder betalen

 

 

Bespaar tot wel 700 euro op je energierekening met een voordelig energiecontract voor 1 miljoen gezinnen

– 1 miljoen gezinnen hebben de mogelijkheid om tot 700 euro te besparen op hun energierekening door over te stappen naar een goedkoper energiecontract.
– Door te kiezen voor een goedkoper energiecontract kunnen gezinnen hun maandelijkse kosten aanzienlijk verlagen.
– Het bespaarde geld kan worden gebruikt voor andere belangrijke uitgaven, zoals boodschappen, schoolkosten of spaardoelen.
– Een goedkoper energiecontract kan worden gevonden door energieleveranciers te vergelijken en te kiezen voor het contract met de laagste tarieven.
– Het overstappen naar een goedkoper energiecontract is eenvoudig en kan online worden gedaan.
– Veel energieleveranciers bieden aantrekkelijke welkomstbonussen of kortingen voor nieuwe klanten, wat de besparingen nog verder kan verhogen.
– Het is belangrijk om regelmatig energiecontracten te vergelijken, omdat tarieven en aanbiedingen voortdurend veranderen.
– Door bewust te zijn van het energieverbruik en energiebesparende maatregelen te nemen, kunnen gezinnen hun energiekosten nog verder verlagen.
– Het besparen op energiekosten draagt niet alleen bij aan de portemonnee van gezinnen, maar ook aan het verminderen van de belasting op het milieu.