Recent zonnepanelen gelegd of plan je een nieuwe installatie? Zo kies je jouw energieleverancier

Met de komst van zonnepanelen is het belangrijk om de juiste energieleverancier te kiezen. De markt is vol met verschillende opties en het kan moeilijk zijn om te weten welke het beste bij je past. Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten bij het kiezen van een energieleverancier voor jouw zonnepanelen.

Kies eerst een energieleverancier die de juiste kwaliteit en ervaring heeft. Kijk of de leverancier bekend is met zonnepanelen en als hij al ervaring heeft met het installeren ervan. Neem contact op met de leverancier om meer informatie te verkrijgen over de installatie van jouw zonnepanelen.

Bekijk vervolgens de prijs van de energieleverancier. Er zijn verschillende energieleveranciers die verschillende prijzen aanbieden voor de installatie van jouw zonnepanelen. Vergelijk de prijs en de kwaliteit van de leverancier met die van andere leveranciers om zo de beste deal te vinden.

Controleer ook of de energieleverancier garanties op zijn producten biedt. De garantie is belangrijk om ervoor te zorgen dat je geen problemen hebt met jouw installatie. Als er problemen zijn met de installatie, kun je de leverancier aansprakelijk stellen voor de kosten.

Kijk ook naar de klantenservice van de energieleverancier. Kijk of de leverancier je vragen snel en adequaat beantwoordt. De klantenservice moet je helpen bij het oplossen van eventuele problemen met jouw installatie.

Tot slot is het belangrijk om de energieleverancier te kiezen met de beste service. Kijk hoe de leverancier omgaat met klachten en of hij je kan helpen bij het installeren van de zonnepanelen. Kijk ook hoe de leverancier je informeert over de voortgang van de installatie.

Als je alle bovenstaande tips in acht neemt, kun je de beste energieleverancier voor jouw zonnepanelen kiezen. Kies een betrouwbare en ervaren leverancier die je goede service biedt. Zo kun je ervoor zorgen dat jouw installatie veilig en efficiënt verloopt.

“Maak de juiste keuze: Kies jouw energieleverancier voor het installeren van zonnepanelen!”


Recent zonnepanelen gelegd of plan je een nieuwe installatie? Zo kies je jouw energieleverancier

  • 07.02.2023, 14:02
  • Kurt Deman
  • 3 min

Door de hoge energiefactuur besloten veel Vlamingen vorig jaar om zonnepanelen te leggen. Het afgelopen jaren kwamen er bijna 100.000 nieuwe installaties bij. Wanneer je tot die groep behoort of in de nabije toekomst zonnepanelen plaatst, sluit jouw energiecontract mogelijk niet langer aan op jouw verbruikspatroon. Je betaalt in dat geval meer dan nodig. Mijnenergie.be legt uit hoe je van een maximale besparing op jouw energiefactuur geniet.

Nadat je zonnepanelen zijn geïnstalleerd, plaatst Fluvius automatisch een digitale meter. De berekening van de energiefactuur gebeurt vanaf dan op basis van je werkelijke verbruik. Je betaalt dus voor alle energie die je van het elektriciteitsnet haalt. Voor de elektriciteit die je met je zonnepanelen opwekt en niet meteen gebruikt, betaalt je energieleverancier een injectievergoeding.

Het totaalplaatje telt

Waar je dus voorheen enkel rekening moest houden met het goedkoopste verbruikstarief, bepaalt nu ook de vergoeding voor jouw opgewekte energie mee hoe je energiefactuur eruit ziet. Het meest logisch lijkt het om te kiezen voor leverancier A met de hoogste injectievergoeding en leverancier B met de laagste verbruikskosten. Dat is in realiteit helaas niet mogelijk, aangezien je het afname- en verbruikscontract bij dezelfde energieleverancier moet afsluiten. Engie vormt de uitzondering op de regel, maar je betaalt als niet-klant wel een vaste vergoeding als je er enkel een injectiecontract wil afsluiten.

Wanneer we uitgaan van een zelfverbruik van 36% – wat betekent dat je 36% van de opgewekte stroom meteen kunt verbruiken – dan komt Energie.be in februari als goedkoopste uit de bus met een jaarprijs van 559,14 euro. Toch ligt het verbruikstarief lager bij Luminus, dat het op één na goedkoopste totaalpakket afficheert en biedt Engie als derde goedkoopste een hoger injectietarief. Je moet dus steeds het volledige plaatje bekijken. Energievergelijkers als Mijnenergie.be voeren die berekening gewoon voor jou uit.

Tweevoudig of enkelvoudig tarief

Wie over een dag- en nachttarief beschikt, probeert zijn verbruik vooral ’s nachts en tijdens de weekends te concentreren. Maar de energie die je verbruikt op het moment dat je zonnepanelen energie opwekken, kost je niks. Het nachttarief is voor de eigenaars van zonnepanelen dus mogelijk niet langer interessant. Bovendien verdween het voordeel van het nachttarief voor het onderdeel netkosten op 1 januari 2023, waardoor het onderscheid tussen dag- en nachtprijzen bij verschillende leveranciers nihil is.

Groene of grijze stroom

Wie zonnepanelen installeert, doet dat mogelijk ook met het oog op duurzaamheid. Wie die lijn wil doortrekken, opteert het best voor een contract met groene stroom uit hernieuwbare bronnen. Die optie hoeft bovendien niet noodzakelijk duurder te zijn. De vergelijker van Mijnenergie.be geeft naast elke prijs weer hoe groen de contractformule al dan niet is.

Maak je je zorgen over je hoge energiefactuur?

Via een vergelijking op Mijnenergie.be weet je snel of je effectief te veel betaalt. Bovendien sluit je na je vergelijking zonder problemen een nieuw energiecontract af.

Ja, ik wil besparen

“Maak de juiste keuze: Kies jouw energieleverancier voor het installeren van zonnepanelen!”

• Neem de tijd om verschillende energieleveranciers te vergelijken om te bepalen welke het meest geschikt is voor jouw situatie.

• Bepaal welke soort energiebronnen je wilt gaan gebruiken en overweeg het gebruik van hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen.

• Kijk naar de kosten van de installatie en de kosten van het energieverbruik.

• Controleer of je eventuele subsidieregelingen kunt gebruiken die de kosten van de installatie en het energieverbruik kunnen verlagen.

• Vraag advies aan een gespecialiseerde installateur over de beste opties voor jouw situatie.

• Lees de voorwaarden van de energieleverancier zorgvuldig door om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze maakt.