Met meer mensen die vanuit huis werken, is het belangrijker dan ooit om te leren hoe je energie kunt besparen tijdens je thuiswerkdagen. Als je jouw energieverbruik wilt verminderen, zijn er een paar eenvoudige stappen die je kunt nemen.
Het eerste wat je kunt doen om energie te besparen op je thuiswerkdagen, is je apparaten zo efficiënt mogelijk gebruiken. Kijk naar de instellingen van je computer of laptop die je kunt aanpassen om energie te besparen. Ook moet je ervoor zorgen dat je alleen apparaten gebruikt als je ze echt nodig hebt. Als je een telefoon hebt die opgeladen moet worden, zet hem dan alleen aan wanneer je hem nodig hebt en zet hem uit als je klaar bent.
Het tweede wat je kunt doen om energie te besparen op je thuiswerkdagen, is je verlichting zo efficiënt mogelijk gebruiken. Als je een paar lampen aan hebt staan terwijl je aan het werk bent, zet ze dan uit als je klaar bent of gebruik LED-verlichting die energiezuiniger is.
Een andere manier om energie te besparen is door je verwarming zo veel mogelijk te gebruiken. Als je ergens anders in huis bent, zet dan de verwarming lager of zet hem helemaal uit. Als je in je werkruimte bent, is het verstandig om de verwarming zo laag mogelijk te houden.
Tot slot is het ook belangrijk om energie te besparen door je airconditioner zo veel mogelijk uit te schakelen. Als je airconditioner aan staat, zal hij meer energie verbruiken dan wanneer hij uitstaat. Als je in een koele ruimte werkt, kun je de airconditioner uitschakelen en de ramen openen om wat frisse lucht binnen te laten.
Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je veel energie besparen op je thuiswerkdagen. Door energie te besparen, kun je niet alleen een positieve bijdrage leveren aan het milieu, maar je kunt ook geld besparen op je energierekening.
Bespaar energie op thuiswerkdagen: Een Handleiding voor Effectief Werken
- 27.02.2023
- Kurt Deman
-
3 min
Telewerk is helemaal ingeburgerd. Wie per week meermaals aan zijn thuisbureau vertoeft, ziet zijn energiefactuur evenwel ook stevig oplopen. De Tijd becijferde dat de afrekening tot wel 18,40 euro per dag bedraagt. Mijnenergie.be ging na op welke manier je de verbruikskosten op thuiswerkdagen terugdringt. Van de energiefactuur voor thuiswerk vertegenwoordigen de verwarmingskosten het leeuwendeel. Daar komt het erop aan maximaal gebruik te maken van de warmte van de zon en jouw thuiskantoor optimaal te isoleren.
Pc en laptop
De pc of laptop vormt voor nagenoeg alle thuiswerkers een cruciaal werkinstrument. Een desktop verbruikt gemiddeld 200 watt voor 1 uur gebruik. Wie de computer acht uur continu gebruikt, klopt af op een jaarverbruik van 600 kWh. Bij een mediaanstroomprijs via Mijnenergie.be betaal je 35,48 eurocent per kilowattuur of 213 euro per jaar. Een laptop verbruikt met 50 tot 100 watt voor 1 uur aanzienlijk minder. Bij een dagelijks gebruik van acht uur schommelt het jaarverbruik tussen 150 en 300 kWh. Je bent dus meer dan de helft goedkoper af.
Mogelijk werk je niet een volledige dag aan jouw bureau en bezoek je tussendoor een klant of staat er een fysieke vergadering op de agenda. In stand-by valt het verbruik terug tot ongeveer een derde. ’s Avonds doe je er dus goed aan van jouw desktop of laptop helemaal uit te schakelen. Want wie zijn pc tijdens de week ook ’s nachts ingeschakeld laat, betaalt nog eens 639 euro extra per jaar. In stand-bymodus gaat het om 213 euro.
Smartphone
De smartphone is eveneens een vaste waarde op het thuiswerkbureau. Niet zelden pluggen werknemers het toestel van ’s morgens tot ’s avonds in de oplader. Wanneer een toestel volledig is opgeladen en de stekker in het stopcontact blijft zitten, zal de oplader toch nog energie verbruiken. Dat merk je onder meer aan de warmte die de oplader blijft afgeven. Volgens berekeningen van de Nederlandse energieleverancier Vattenfall verbruikt een adapter die nodeloos in het stopcontact zit, elk uur ongeveer 2 watt. Op jaarbasis loopt het verbruik op tot 17,52 kilowattuur. De afrekening bedraagt bij de huidige energieprijzen 6,13 euro op jaarbasis. Dat lijkt op het eerste zicht best mee te vallen, maar wanneer ook jouw thuiswerkende partner en andere gezinsleden hun opladers in het stopcontact laten, loopt de factuur al snel op tot enkele tientallen euro’s.
Printer
In veel thuiskantoren licht het lampje van de printer continu op. Courante modellen verbruiken 14 watt of 122,64 kilowattuur op jaarbasis. Dat kost je 43,51 euro. Plaats je de printer in stand-bymodus dan loopt de energiefactuur terug tot 11,19 euro. Je bespaart dus 32,32 euro.
Energiecontract
Het prijsverschil tussen de goedkoopste en duurste aanbieder op de markt bedraagt enkele honderden euro’s. Je kunt dus flink besparen op uw energiefactuur door van energieleverancier te wisselen. Ga hier na hoeveel u mogelijk bespaart op uw energiefactuur door van energieleverancier te wisselen.
Thuiswerkvergoeding
Werkgevers kunnen een onkostenvergoeding voor thuiswerk toekennen aan hun werknemers. Die maandelijkse vergoeding die tot 148,73 euro per maand oploopt, is vrij van belasting en RSZ-bijdragen. De werkgever kan je daarbovenop ook een kostenvergoeding tot 40 per maand betalen voor het gebruik van een privé internetaansluiting en -abonnement en een privécomputer.
Bespaar energie op thuiswerkdagen: Een Handleiding voor Effectief Werken
• Zet alle apparaten uit als je ze niet gebruikt.
• Neem kortere douches.
• Gebruik LED-verlichting in plaats van tl-verlichting.
• Verminder het gebruik van elektrische apparaten zoals computers, televisies en mobiele telefoons zoveel mogelijk.
• Gebruik hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen.
• Verminder het gebruik van airconditioning.
• Gebruik de thermostaat om de temperatuur in huis te regelen.
• Gebruik energiezuinige apparaten en verlichting in plaats van oude, energieverslindende apparaten.
• Gebruik een wasdroger alleen als het nodig is.
• Gebruik doeken of luchtdrogers om kleding en andere stoffen te drogen.