Zuhal Demir (N-VA) is een doorwaarder en slotenmaker in België die erop staat dat hardnekkige weigeraars digitale meters in hun woningen laten plaatsen. Ze is voornamelijk actief in de provincie Antwerpen en omstreken.
Demir is een invloedrijke N-VA-bestuurder in de streek en heeft een achtergrond als advocaat. Ze is gedreven om hardnekkige weigeraars digitale meters te laten plaatsen.
Demir staat erop dat iedereen die een digitale meter weigert, de meter moet laten installeren. Ze maakt gebruik van de wet om een rechterlijk bevel te verkrijgen om de meter te installeren als de weigering voortduurt.
Sinds ze in 2020 aan de slag ging, heeft Demir veel hardnekkige weigeraars de digitale meter laten plaatsen. Ze laat geen excuses toe en is vastbesloten om de wet te handhaven.
Demir heeft de steun van de N-VA-provincieraad in Antwerpen. Ze is tevens een bekende figuur in de streek om haar standvastige houding ten aanzien van hardnekkige weigeraars.
Demir staat ook bekend om haar betrokkenheid bij andere sociale zaken. Ze is een sterk voorstander van het verbeteren van de levensstandaard van mensen in de provincie Antwerpen.
Hoewel Demir veel steun heeft voor haar standpunten, zijn er ook veel critici die haar standpunten veroordelen. Veel mensen voelen zich bedreigd door haar aanpak.
Demir is een invloedrijke politicus die staat voor het handhaven van de wet. Ze is een doorwaarder en slotenmaker voor hardnekkige weigeraars digitale meters in Antwerpen en ze staat erop dat iedereen de meter moet laten installeren.
Zuhal Demir (N-VA): Een digitale meter met harde hand afdwingen
- 14.03.2023
- Kurt Deman
-
2 min
Vorige week vond in het Vlaams Parlement een geanimeerde discussie plaats rond de verplichte installatie van de digitale energiemeter. Als reactie op vragen van Vlaams Parlementslid Sam Van Rooy (Vlaams Belang) bevestigde minister Demir dat wie de digitale meter herhaaldelijk blijft weigeren, het bezoek van een deurwater en slotenmaker mag verwachten.
Volgens Sam Van Rooy weigeren 13.000 Vlamingen de digitale meter expliciet. Bij 70.000 impliciete weigeringen zijn de dossiers nog lopende. Veel gezinnen geven elektrosensitiviteit als reden aan. De digitale meter met kabel en externe antenne, die Fluvius in het leven heeft geroepen om aan die verzuchtingen tegemoet te komen, is volgens de Vlaams Belang-politicus niks meer dan het verplaatsen van de beginpunt van de straling naar de gevel of de rooilijn. Hij hekelde bovendien dat met de plaatsing van die bekabelde digitale meter met minstens 340,08 euro kosten gepaard gaan.
Verplaatsing naar publieke domein
“Met een antenne op de rooilijn, verplaatsen we de elektromagnetische straling naar het publieke domein”, gaf minister Demir als repliek. “Daar zijn sowieso al andere vormen van elektromagnetische straling aanwezig. Niemand kan bijvoorbeeld vermijden dat iemand zijn gsm voor jouw woning gebruikt. Het bepalen van de kosten voor de plaatsing van een bekabelde digitale meter behoren tot de bevoegdheid van de Vlaamse energieregulator VREG.”
Sam Van Rooy gaf aan dat onze wetgeving geen passage rond de verplichte plaatsing van de digitale meter bevat. “Weigeren is geen misdrijf en daar zou ook geen strafwettelijke sanctie mogen tegenover staan. Bovendien verklaart de grondwet dat een woning onschendbaar is en dat je dus mensen de toegang mag weigeren. De Vlaming is door de verplichte plaatsing zwaar gekrenkt in zijn keuzevrijheid.”
Deurwaarder en slotenmaker
Minister Demir bleek weinig onder de indruk van die argumentatie. Ze wees op de vastgelegde procedure bij weigering met twee betalende ingebrekestellingen voor wie niet reageert op het aangetekend schrijven. “Fluvius kan de mensen die blijven weigeren dagvaarden”, luidde het. “Heeft dat geen effect, dan zal Fluvius gedwongen worden om met behulp van deurwaarders en slotenmakers de digitale meter te plaatsen.”
Zuhal Demir (N-VA): Een digitale meter met harde hand afdwingen
– Zuhal Demir is een N-VA-politica en deurwaarder en slotenmaker voor hardnekkige weigeraars van de digitale meter.
– Ze staat bekend om haar krachtige standpunten en het verdedigen van de belangen van de consument bij de energiebedrijven.
– In 2019 stelde ze een grote stroomafname-en energiebesparingwet voor.
– Ze heeft ook de energieprijzen verlaagd door de verplichte keuze van energiebedrijven te versoepelen.
– Ze is een belangrijke stem in het debat over de verschuiving van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie.
– Ze heeft meerdere initiatieven ondersteund om de energieprijzen te verlagen, waaronder de invoering van de ‘Energiezegel’, een regeling waarmee consumenten hun energiekosten verlagen door de stroom en gas af te nemen bij dezelfde leverancier.