Aantal betalingsregelingen voor energiefactuur steeg vorig jaar met 26%

  • 31.03.2023
  • Kurt Deman
  • 2 min

De ongekende stijging van de energieprijzen en een uitzonderlijke volatiliteit op de groothandelsmarkten lieten vorig jaar hun sporen na in de betaalbaarheid van de energiefactuur. In 2022 hebben de vijf grootste gas- en elektriciteitsleveranciers in totaal 730.214 betalingsuitstellen en betaalplannen goedgekeurd en in gang gezet. Dat betekent een stijging van 26 ten opzichte van 2021.

Tijdens de coronacrisis en de daaropvolgende energieprijzencrisis, hebben de leveranciers een groot aantal betaalplannen- of uitstel voor verschillende types klanten toegestaan, meestal zonder extra financiële kosten. De vijf grootste leveranciers in België geven elk kwartaal van 2022 de data rond betalingsregelingen door. Het totale gecumuleerde bedrag van debetalingsregelingen bedroeg in 2022 670 miljoen euro. Die financiële impact ligt omwille van de gestegen energieprijzen 2,5 maal hoger dan in 2021. Het aantal opgestarte betalingsregelingen is dus oegenomen, maar de onderliggende bedragen zijn ook aanzienlijk gestegen.

Verhoogde duur betalingsplannen

Residentiële klanten vertegenwoordigen 93% van de betaalplannen. Om de stijging van de waarde van de betaalplannen op te vangen, hebben de leveranciers de duur van deze plannen geleidelijk verhoogd. De gemiddelde (rekenkundige) duur van de betaalplannen voor residentiële klanten steeg van 4,6 maanden in 2021 tot 6,8 maanden in 2022.

Volgens FEBEG, de federatie van energieleveranciers en producenten, bereikten de meeste betaalplannen hun doel. Gemiddeld kon 75% van de betrokken klanten het voorgestelde plan volgen zonder de betalingstermijn te overschrijden. Marc Van den Bosch, general manager, FEBEG, licht toe: “Hoewel alle indicatoren sterk gestegen zijn, zien we ook duidelijk dat de overheidsmaatregelen, die via de leveranciers worden uitgevoerd, de impact van de prijscrisis op de residentiële klanten waarschijnlijk hebben getemperd. De leveranciers stonden veel meer schuldaanpassingsplannen toe, ondanks de druk op hun cashflow in hun energieleveringsactiviteiten.”

Meer besparen op energie?

Maak net als duizenden andere Vlamingen een vergelijking via Mijnenergie.be en bespaar op je energiefactuur. Start met besparen door op volgende knop te klikken.

Ja, ik wil minder betalen