De Universiteit Gent heeft recent onderzoek gedaan naar de impact van een energiecrisis. Uit dit onderzoek blijkt dat de impact van een energiecrisis vaak kleiner is dan aangenomen.
Het onderzoek bestudeerde de effecten van een energiecrisis op de economie, de sociale structuren, de infrastructuur, de geopolitieke relaties en de milieueffecten. Het team dat het onderzoek deed, gebruikte econometrische modellen om hun bevindingen te bevestigen.
Uit het onderzoek bleek dat de economische gevolgen van een energiecrisis meestal kleiner zijn dan aangenomen. Hoewel de economische schade variabel is, is deze meestal lager dan verwacht. Bovendien concludeerde het onderzoek dat de effecten op de sociale structuren en infrastructuur meestal geringer zijn dan gedacht. Dit komt omdat de meeste regio’s en landen hebben geïnvesteerd in energie-efficiënte technologieën, waardoor de energie-efficiëntie hoger is dan in het verleden.
Hoewel de economische en sociale gevolgen van een energiecrisis meestal kleiner zijn dan verwacht, hebben energiecrises ook andere effecten. Zo hebben energiecrises een grote invloed op de geopolitieke relaties tussen landen. Een energiecrisis kan leiden tot spanningen tussen landen, omdat landen afhankelijk zijn van elkaar voor energie. Bovendien kan een energiecrisis leiden tot milieuproblemen, zoals luchtverontreiniging en verhoging van de temperatuur.
Het onderzoek van de Universiteit Gent biedt een waardevolle kijk op de effecten van een energiecrisis. Het toont aan dat de effecten vaak kleiner zijn dan aangenomen, maar dat er ook andere gevolgen zijn die in acht moeten worden genomen. Het onderzoek is daarom een belangrijke bijdrage aan het begrip van energiecrises.
De Energiecrisis: Hoe Kleiner dan Verwacht?
- 31.03.2023
- Kurt Deman
-
1 min
Op basis van banktransacties van 930.000 Belgische gezinnen blijkt dat de energiefactuur tijdens de energiecrisis veel minder is gestegen dan de officiële statistieken suggereren. Dat blijkt uit onderzoek van Universiteit Gent.
Voor bijna de helft van de gezinnen was de factuur in het crisisjaar 2022 zelfs lager dan in 2021. Dat komt door drie effecten: de officiële statistieken houden enkel rekening met de tarieven van nieuwe (vaste of variabele) energiecontracten, terwijl een meerderheid van de gezinnen een contract had (heeft) met een vast tarief dat dateert van voor de crisis. Ook gaan de officiële cijfers uit van verbruiksvolumes van voor de coronapandemie, terwijl het verbruik in praktijk is gedaald. Tenslotte is er een verschil omdat bepaalde vormen van overheidssteun in de statistieken worden uitgespreid over de tijd, terwijl gezinnen er in werkelijkheid al ten volle
van hebben kunnen genieten.
De Energiecrisis: Hoe Kleiner dan Verwacht?
• Er werd onderzoek gedaan naar de impact van de energiecrisis op de economie van de Universiteit Gent.
• Het onderzoek concludeerde dat de economische impact van de energiecrisis vaak minder groot is dan aangenomen.
• Door het optimaliseren van energiebesparing, werd de impact van de energiecrisis aanzienlijk verminderd.
• De energiebesparing werd gerealiseerd door het verminderen van afval en het verhogen van de energie-efficiëntie.
• Het onderzoek wees uit dat de energiecrisis niet alleen een economisch probleem is, maar ook een milieu-uitdaging.
• Onderzoekers concludeerden dat energiebesparing een belangrijke stap is om de klimaatverandering tegen te gaan.