Lopen wachttijden zonnepanelen echt op tot een jaar?

Lopen wachttijden voor het installeren van zonnepanelen echt zo op tot een jaar? Het is een vraag die steeds meer mensen zich stellen. Het korte antwoord is nee: het is niet zo dat de wachttijd voor het installeren van zonnepanelen een jaar is.

De werkelijke wachttijd kan echter variëren, afhankelijk van uw locatie, de beschikbaarheid van installateurs en andere factoren. In sommige gevallen kan de wachttijd op lopen naar een jaar of langer, maar dit is niet de regel.

In veel gevallen is de wachttijd voor het installeren van zonnepanelen veel korter. Deze kan variëren van een paar dagen tot een maand of twee. Veel installateurs kunnen de installatie binnen een week of twee volledig voltooien.

Een andere factor die de wachttijd beïnvloedt, is de beschikbaarheid van het materiaal. Als je bijvoorbeeld wacht op speciaal gemaakte panelen, duurt het langer voordat de installatie kan worden voltooid.

De beste manier om te controleren wat de wachttijd is voor het installeren van zonnepanelen in uw omgeving, is door contact op te nemen met een lokale installateur. Ze zullen u kunnen vertellen hoe lang het zal duren om hun werk te voltooien.

Om te voorkomen dat u te lang moet wachten, is het belangrijk om een installateur te kiezen die uw behoeften begrijpt en de installatie snel kan voltooien. Kijk daarom naar de ervaringen van andere mensen en kies een installateur met een goede reputatie.

Om ervoor te zorgen dat uw installatie zo snel mogelijk wordt voltooid, moet u ook ervoor zorgen dat u alle benodigde materialen en apparatuur heeft voordat u begint. Als er bijvoorbeeld een speciaal onderdeel moet worden besteld, zorg er dan voor dat u het zo snel mogelijk bestelt.

In het algemeen lopen de wachttijden voor het installeren van zonnepanelen niet op tot een jaar. In veel gevallen kan de installatie veel sneller worden voltooid, afhankelijk van de beschikbaarheid van installateurs en materiaal. Neem contact op met een lokale installateur om te controleren wat de wachttijd is voor uw specifieke locatie.

“Hoe wachttijden voor zonnepanelen de komende 12 maanden beïnvloeden”


Lopen wachttijden zonnepanelen echt op tot een jaar?

  • 12.05.2023
  • Kurt Deman
  • 3 min

De wachttijden voor zonnepanelen blijven oplopen en tikken zelfs een gemiddelde termijn van een jaar aan. Althans, dat is wat Otovo, een digitale marktplaats voor zonnepanelen, beweert. We gingen na bij ODE, de sectorfederatie voor hernieuwbare energie, of je daadwerkelijk zo lang op je nieuwe installatie moet wachten.

“Er zijn zonnepanelen genoeg, maar er is niemand om ze te installeren. Doordat de beschikbaarheden van installateurs op dit moment niet ten volle worden benut, ontstaan er lange wachtlijsten en komt het potentieel van de Belgische markt voor zonnepanelen – en zo ook de vergroening – in gevaar”, stelt Cédric Sever, Country Manager van Otovo.

“Fel overdreven”

Dirk Van Evercooren van sectorfederatie voor hernieuwbare energie ODE noemt die inschatting fel overdreven. Hij schat de wachttijd op maximaal zes maanden. “Al volstaat eerder vier of zelfs drie maanden voor kleinere installaties. Je hoeft dus zeker geen jaar te wachten. Er zijn zeker voor de particuliere markt installatiebedrijven die veel sneller zullen plaatsen. De levertermijnen van dematerialen, de flexibiliteit van het merk en de functionaliteit (hybride, geïntegreerd laadsysteem …) zijn belangrijke factoren.”

Om korter op de bal te spelen, kan je de plaatsingswerken uiteraard ook zelf uitvoeren. Al vindt Dirk Van Evercooren dat geen evidente stap. “Zowel voor het dak als voor de installatie zelf is toch de nodige kennis vereist. Je wil geen lekken in je dak of elektrische problemen. Zonnepanelen leggen is complexer dan een kabel inpluggen tussen een paneel en de omvormer. Bovendien maken zonnepanelen almaar vaker deel uit van een volledig systeem, met bijvoorbeeld ook een thuisbatterij, laadpunt voor de elektrische wagen, slimme sturing en warmtepompboiler. Om alles goed samen te laten werken heb je een specialist . Belangrijk om weten is dat de materiaalprijs het zwaarst doorweegt en de winst door zelf te plaatsen eerder beperkt blijft. Het is ook nog de vraag hoe je verzekeraars zal overtuigen dat de installatie correct geplaatst is bij eventuele stormschade. Installateurs kunnen verwijzen naar talrijke andere installaties, bij doe-het-zelf initiatieven valt dat weg. Vergeet ook niet dat de installatie gekeurd moet worden en dat je die moet aanmelden bij Fluvius.”

Dak meteen vol leggen?

Wie zonnepanelen overweegt, kan er voor opteren om zijn dak meteen vol te leggen. “Je anticipeert op die manier op een groeiend verbruik wanneer je in een later stadium een elektrische wagen aankoopt of warmtepomp installeert”, duidt Dirk Van Evercooren. “Een installatie in twee keer laten leggen of uitbreiden zal duurder uitvallen dan meteen het dak maximaal te benutten. Er zijn mogelijkheden om wat je in eerste instantie over hebt aan productie te delen met anderen en op die manier te valoriseren. Als je rondkijkt, kan je ook interessante terugleververgoedingen krijgen.”

Over terugverdientijden spreekt de federatie voor hernieuwbare energie zich liever niet uit. “De elektriciteitsprijs is immers moeilijk te voorspellen. Wat vaststaat, is dat je installatie veel sneller is afbetaald dan de levensduur ervan. De installatie zal zich dus zeker enkele malen terugverdienen over haar levensduur. Ondertussen heb je vanaf dag één een return on investment door een lagere elektriciteitsfactuur.”

 

 

“Hoe wachttijden voor zonnepanelen de komende 12 maanden beïnvloeden”

– In de meeste gevallen zal de wachttijd voor zonnepanelen minder dan een jaar zijn.

– De exacte wachttijd kan variëren afhankelijk van de leverancier, de omstandigheden en de hoeveelheid panelen die worden geïnstalleerd.

– Er zijn een aantal factoren die de wachttijd kunnen beïnvloeden, waaronder het verkrijgen van goedkeuringen en vergunningen van de lokale autoriteiten, het aanvragen van subsidies en het regelen van de installatie.

– Om de wachttijd te verkorten, moet u tijdig uw aanvraag indienen en de benodigde documenten aanleveren.

– In sommige gevallen kan de wachttijd tot een jaar oplopen, maar dit is zeldzaam.