Waarom betaal je energiekosten wanneer je op vakantie bent en niks verbruikt?

Het lijkt misschien oneerlijk om energiekosten te moeten betalen wanneer je op vakantie bent en niets verbruikt, maar er zijn enkele redenen waarom dit toch logisch is.

Ten eerste is het belangrijk om te begrijpen dat energieleveranciers hun kosten niet alleen baseren op individuele verbruiksgegevens, maar ook op de totale kosten van het onderhoud en de investeringen in de energie-infrastructuur. Dit betekent dat iedereen die aangesloten is op het netwerk, ongeacht hun individuele verbruik, bijdraagt aan de totale kosten van het systeem.

Ten tweede kan het zo zijn dat je tijdens je afwezigheid nog steeds energie verbruikt, zij het op een kleiner niveau. Bijvoorbeeld, als je koelkast of vriezer nog steeds aanstaat terwijl je weg bent, zal deze nog steeds energie verbruiken om de inhoud op een koude temperatuur te houden. Daarnaast kan het zo zijn dat je een beveiligingssysteem hebt dat nog steeds stroom verbruikt, of dat je apparaten hebt die automatisch worden ingeschakeld en uitgeschakeld, zoals je thermostaat.

Ten slotte kan het zo zijn dat je energiekosten lager zijn tijdens je afwezigheid, omdat je simpelweg minder energie verbruikt dan wanneer je thuis bent. Wanneer je thuis bent, gebruik je waarschijnlijk meer warm water, verlichting en elektrische apparaten dan wanneer je op vakantie bent. Toch zijn er nog steeds enkele basisbehoeften die energie verbruiken, ongeacht je aanwezigheid.

Kortom, hoewel het misschien frustrerend lijkt om energiekosten te betalen wanneer je op vakantie bent en niets verbruikt, zijn er verschillende redenen waarom dit toch logisch is. Door bij te dragen aan de totale kosten van het energienetwerk, helpen we allemaal de infrastructuur in stand te houden en zorgen we voor betrouwbare en veilige energievoorziening voor iedereen.

Waarom betaal je nog steeds energiekosten als je niet thuis bent?


Waarom betaal je energiekosten wanneer je op vakantie bent en niks verbruikt?

  • 16.05.2023
  • Kurt Deman
  • 3 min

Vertrek je binnenkort op vakantie en verbruik je geen energie? Dan lijkt een nulfactuur voor die periode het logische gevolg. Toch zal je in de praktijk ook stroom en aardgas betalen tegen de op dat moment geldende prijzen. Al valt daar wel iets aan te veranderen. Mijnenergie.be legt uit waarom je toch betaalt en hoe je er een mouw aan past.

Verbruiksprofielen

Dat je bij afwezigheid en na het uitschakelen van alle toestellen toch verbruikskosten betaalt, valt toe te schrijven aan de manier waarop de energieleverancier factureert. Hij verdeelt het jaarverbruik immers volgens verbruiksprofielen over twaalf maanden. Die verdeelsleutel baseert zich op hoe gezinnen met een gelijkaardig profiel hun verbruik spreiden. Voor aardgas is januari bijvoorbeeld goed voor 17,64% van het jaarverbruik, ten opzichte van 1,59% in juli.

Dat heeft tot gevolg dat wanneer je de volledige maand juli op reis bent en niks verbruikt, de energieleverancier toch 1,59% van het jaarverbruik aan juli toewijst. Voor vaste tarieven verandert dat niks, aangezien je het hele jaar door eenzelfde prijs betaalt. Bij variabele tarieven is er wel een impact. Je betaalt dan 1,59% van het jaarverbruik aan de in juli geldende prijzen, ook al heb je tijdens die maand niks verbruikt.

Maandelijkse afrekening als alternatief

Om daarvan af te stappen, kan je opteren voor een maandafrekening, gebaseerd op jouw werkelijke verbruik. Verbruik je niks in juli, dan zal je geen deel van jouw jaarverbruik tegen de actuele kosten betalen. Al staat daar tegenover dat je tijdens de wintermaanden een hogere factuur mag verwachten.

Je houdt er ook best rekening mee dat de vaste vergoeding of de abonnementskosten niet gelinkt zijn aan jouw verbruik. Bij een nulverbruik blijven die kosten dus gelden. Voor de nettarieven betaal je eveneens een deel vaste kosten, zoals het capaciteitstarief in Vlaanderen, waarbij je altijd een minimale vaste bijdrage betaalt die overeenstemt met een verbruikspiek van 2,5 kW of gemiddeld 107 euro per jaar.

Schroef je verbruik terug

Om je verbruik maximaal terug te dringen, valt het aan te raden om toestellen met sluipverbruik waar mogelijk uit te schakelen. Bij langere afwezigheid zet je best ook de koelkast en mogelijk ook de diepvries uit. Plaats tevens de verwarmingsketel in zomerstand. Via handige apps kan je jouw verbruik vanop afstand opvolgen. Stel je tijdens jouw afwezigheid vast dat een toestel toch nog overmatig energie opslorpt, dan kan je jouw buren, familieleden of een andere ‘huisbewaarder’ vragen om dat apparaat alsnog uit te schakelen.

Is je energiefactuur ook zo hoog? Je bent beslist niet de enige.

Duizenden Vlamingen betalen te veel. Maak niet dezelfde fout en start met besparen door op volgende knop te klikken.

Ja, ik wil minder betalen

Waarom betaal je nog steeds energiekosten als je niet thuis bent?

– Energiebedrijven rekenen een vast bedrag aan voor het transport en onderhoud van het energienetwerk, ongeacht het verbruik.
– Sommige energiebedrijven bieden de mogelijkheid om het energieverbruik tijdelijk stop te zetten tijdens vakanties, maar dit is niet bij alle bedrijven mogelijk.
– Het kan ook zijn dat bepaalde apparaten of systemen in huis, zoals het alarmsysteem of de koelkast, wel energie blijven verbruiken tijdens afwezigheid.
– Het kan voordeliger zijn om de energievoorziening tijdens vakanties niet stop te zetten, omdat het opnieuw opstarten van systemen extra energie kan kosten.
– Energiebedrijven gebruiken de opbrengst van de energiekosten ook voor investeringen in duurzame energiebronnen en verbetering van het energienetwerk.