Zonnepanelen zijn een populaire manier geworden om huizen van energie te voorzien. Een van de belangrijkste onderdelen van een zonnepanelensysteem is de omvormer. De omvormer is het apparaat dat de gelijkstroom die door de zonnepanelen wordt geproduceerd omzet in wisselstroom die door huishoudelijke apparaten kan worden gebruikt. In dit artikel zullen we bespreken of elk zonnepaneel een eigen omvormer moet hebben en wat de voor- en nadelen hiervan zijn.
Voordelen van elk zonnepaneel een eigen omvormer
Het grootste voordeel van elk zonnepaneel een eigen omvormer is dat het een hogere energie-efficiëntie oplevert. Bij een systeem met een centrale omvormer worden alle zonnepanelen op een rij aangesloten op dezelfde omvormer. Dit betekent dat als één zonnepaneel minder energie produceert dan de anderen, de hele rij minder efficiënt wordt. Met een omvormer voor elk paneel wordt elke paneel individueel geoptimaliseerd, wat resulteert in een hogere energieopbrengst.
Een ander voordeel van elk zonnepaneel een eigen omvormer is dat het de betrouwbaarheid van het systeem verbetert. Als één omvormer uitvalt, heeft dit geen invloed op de rest van het systeem. Bij een centrale omvormer zou een storing de werking van alle panelen in de rij beïnvloeden.
Nadelen van elk zonnepaneel een eigen omvormer
Het grootste nadeel van elk zonnepaneel een eigen omvormer is dat het duurder is. Het installeren van meerdere omvormers kan de initiële kosten van het zonnepanelensysteem verhogen. Bovendien zijn er meer onderdelen nodig om dit soort systeem te laten werken, wat de complexiteit en het onderhoud verhoogt.
Een ander nadeel van elk zonnepaneel een eigen omvormer is dat het meer ruimte vereist. Omdat er meer omvormers nodig zijn, moeten ze allemaal ergens worden geplaatst. Dit kan problematisch zijn voor huizen met beperkte ruimte.
Conclusie
Hoewel elk zonnepaneel een eigen omvormer voordelen biedt, is het niet voor elk huishouden de beste optie. Het hangt af van de energiebehoeften van het huishouden, de beschikbare ruimte en het budget. Het is belangrijk om deze factoren in overweging te nemen voordat u een zonnepanelensysteem installeert. Het is altijd aan te raden om een professionele installateur te raadplegen om te bespreken welke optie het beste bij uw situatie past.
“Zonnepanelen met individuele omvormers: Voordelen en Nadelen”
- 30.05.2023
- Kurt Deman
-
2 min
Zonnepanelen hebben logischerwijze nood aan voldoende zonlicht. De schaduw van een hoge boom of aanpalend gebouw beïnvloeden het rendement op negatieve wijze. De oplossing bestaat erin om niet te kiezen voor één centrale omvormer, maar te opteren voor micro-omvormers per paneel. Al kent dat systeem ook minpunten. Sectorfederatie ODE maakt voor Mijnenergie.be de afweging.
Bij een klassieke installatie van zonnepanelen zijn alle panelen in serie geschakeld – in een zogenaamde string – en voeden ze hun gelijkstroomvermogen in één centrale omvormer. Die omvormer zet het vermogen om in wisselstroom, die het stroomnet voedt. Dat betekent dat de stroom die uit het eerste paneel komt vervolgens door het tweede paneel loopt en dan door het derde paneel, enzovoort. Bij al dan niet tijdelijke schaduw op één paneel loopt er minder stroom door dat ene paneel, maar zal meteen ook het vermogen van de volledige string dalen.
Micro-omvormer: beter bij frequente schaduw
Het alternatief bestaat uit micro-omvormers. In dat geval beschikt elk paneel over een eigen omvormer die het gelijkstroomvermogen van het paneel omzet in wisselstroom. Alle micro-omvormers zijn aan wisselstroomzijde in parallel geschakeld en voeden het vermogen in het stroomnet. “Het voordeel van micro-omvormers is dat in bepaalde gevallen de opbrengst van de complete installatie hoger zal zijn, namelijk wanneer een aantal panelen regelmatig in de schaduw liggen”, verduidelijkt de sectorfederatie voor hernieuwbare energie ODE. Installatiebedrijven wijzen erop dat een klein beetje schaduw gedurende de ochtend en avond de stroomopbrengst niet meteen een flinke knauw geeft. Liggen de zonnepanelen langere tijd in de schaduw, dan is het opbrengstverlies wel duidelijk merkbaar en vormen micro-omvormers een interessante piste.
Situatieafhankelijk
Toch kennen micro-omvormers ook nadelen. “De totale investeringsprijs hoger ligt hoger en er zijn natuurlijk ook meer apparaten binnen een installatie die uiteindelijk defect kunnen gaan. Wat je best kiest, hangt van jouw situatie af. Wanneer je een installatie hebt waarvan alle panelen altijd in de zon liggen en dus evenveel opbrengen, is een centrale omvormer de logische keuze. Wanneer dat niet het geval is, kunnen micro-omvormers beter zijn, afhankelijk van de hoeveelheid schaduw, de elektriciteitsprijzen en de investeringsprijzen”, besluit ODE.
“Zonnepanelen met individuele omvormers: Voordelen en Nadelen”
Voordelen:
– Hogere opbrengst: doordat elk zonnepaneel zijn eigen omvormer heeft, kan elk paneel optimaal presteren en wordt het verlies van energie verminderd.
– Flexibiliteit: het systeem is flexibeler en kan makkelijker aangepast worden, bijvoorbeeld als er een paneel stuk gaat of als er meer panelen worden toegevoegd.
– Monitoring: omdat elk paneel zijn eigen omvormer heeft, is het mogelijk om per paneel de prestaties te monitoren en eventuele problemen sneller te ontdekken.
Nadelen:
– Hogere kosten: het gebruik van elk zonnepaneel een eigen omvormer kan duurder zijn dan een centrale omvormer voor meerdere panelen.
– Ruimtegebrek: doordat elk paneel zijn eigen omvormer heeft, is er meer ruimte nodig om deze allemaal te plaatsen.
– Onderhoud: doordat er meer omvormers zijn, is er ook meer onderhoud nodig en kan het lastiger zijn om problemen op te sporen.