Check je ramen: advies op maat

voor een goede luchtkwaliteit

Veel mensen weten niet hoe belangrijk het is om goed geventileerde ramen te hebben. Goed geventileerde ramen bevorderen namelijk de luchtkwaliteit binnenshuis en voorkomen dat schadelijke stoffen in de lucht komen. Met een goede luchtkwaliteit verminderen mensen het risico op gezondheidsproblemen zoals allergieën, astma, hoofdpijn en andere respiratoire aandoeningen. Daarom is het belangrijk om je ramen zo regelmatig mogelijk te controleren en schoon te maken, zodat je de beste luchtkwaliteit in je huis krijgt.

Als je de ramen wilt controleren, is het belangrijk om goed te kijken naar de ramen en naar de kozijnen. Kijk of er barsten of scheuren zijn in de ramen en kijk ook of de kozijnen een goede afdichting hebben. Als je hier geen goede afdichting ziet, dan is het een goed idee om de kozijnen te vervangen. Ook is het belangrijk om te controleren of er vuil of stof op de ramen zit. Dit kan de luchtkwaliteit verminderen en het is daarom belangrijk om dit regelmatig schoon te maken.

Verder is het belangrijk om te checken of de ramen goed open en dicht gaan. Als de ramen moeilijk open en dicht gaan, kun je het beste een professionele raamtechnicus inschakelen om het probleem op te lossen. Door de ramen regelmatig te controleren, kun je ervoor zorgen dat de luchtkwaliteit binnenshuis goed is en dat je geen gezondheidsrisico’s loopt.

Het is ook belangrijk om te weten dat er verschillende soorten ramen zijn die je kunt gebruiken om de luchtkwaliteit in je huis te verbeteren. Als je een nieuwe ramen wilt installeren, kun je het beste kiezen voor ramen die gemakkelijk open en dicht gaan, die goed geïsoleerd zijn en die een goede afdichting hebben. Denk bijvoorbeeld aan dubbel glas, luchtdichte ramen of lage-emissie ramen.

Als je deze tips volgt, kun je ervoor zorgen dat je ramen goed geventileerd zijn en dat je de beste luchtkwaliteit in je huis krijgt. Door je ramen regelmatig te controleren en schoon te maken, kun je ervoor zorgen dat je gezondheidsrisico’s vermindert en dat je de beste luchtkwaliteit in je huis krijgt.


Heb jij ramen met enkel of gewoon dubbel glas? Beantwoord enkele vragen en ontdek wat het kost én oplevert als je die vervangt door HR++ of triple glas.

• Controleer regelmatig de ramen op schoonheid, sluitwerk en isoleerprestaties.

• Kijk na of er sprake is van vochtigheid of schimmel in de buurt van de ramen.

• Controleer of er barsten of scheuren in het raam zijn.

• Let op of er loszittende onderdelen, zoals rolluiken of luiken, zijn.

• Kijk na of de lijsten en kozijnen van de ramen stevig zitten.

• Controleer of de afdichtingen goed werken.

• Kijk of er rook, stof of andere verontreinigingen in de lucht zijn.

• Test of je ramen goed open en dicht gaan.

• Kijk of de lucht enigszins geïsoleerd is.

• Controleer of de zonnestralen binnenkomen of niet.

• Let op of er tekenen van veroudering of verval zijn.