Dankzij deze contractvoorwaarden bespaar je eenvoudig op jouw energiefactuur

  • 26.07.2023
  • Laatste update: 25.07.2023

  • Kurt Deman
  • 2 min

Energieleveranciers geven vaak korting wanneer je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Een contract met enkel digitale ondersteuning is bijvoorbeeld mogelijk goedkoper dan eentje met telefonische bijstand. Maar ook binnen hetzelfde contracttype kan je mogelijk nog iets van de prijs afknabbelen. Mijnenergie.be legt uit hoe je dat best aanpakt.

Online meestal goedkoper

De meeste energieleveranciers bieden goedkopere contractformules aan voor wie kiest voor een online dienstverlening. Ze besparen langs die weg op telefonische bijstand via telefoon of postcorrespondentie en willen de klant daartoe stimuleren. Het verschil tussen een online en offline contract loopt zelfs mogelijk op tot meer dan 180 euro.

De wijze waarop je het contract ondertekent, scheelt eveneens vaak een slok op de borrel. TotalEnergies biedt bijvoorbeeld nog tot eind juli een korting van 85 euro aan voor nieuwe klanten die hun contract online regelen.

Korting voor domiciliëring

Verder belonen verschillende energieleveranciers hun klanten voor een betaling via domiciliëring. Langs die weg geef je de leverancier de toestemming om via de bank op een bepaalde datum een door jou verschuldigd bedrag van je bankrekening te halen. Aangezien een domiciliëring de kans op wanbetalingen of nalatigheid reduceert, geniet die betalingswijze de voorkeur bij de energieleveranciers.

Luminus kent een eenmalige korting van 20 euro toe voor klanten die nog geen domiciliëringsopdracht ondertekenden en nu voor die betaalwijze opteren. Je ontvangt in dat geval geen papieren voorschotfacturen meer, maar enkel nog een jaarafrekening. Alle facturen blijven wel online beschikbaar via de klantenzone. Wie bij Luminus een nieuw contract ondertekent en betaalt via domiciliëring ontvangt zelfs een korting van 5% op zijn jaarlijkse verbruik na één contractjaar en 10% na twee contractjaren.

Mega koppelt zijn welkomstkorting van 68,90 euro en een kilowattuurkorting van 3,18 eurocent eveneens aan het engagement van de klant om alle voorschotten via domiciliëring te betalen.

Tijdig betalen loont

Sommige kortingen zijn ook voorwaardelijk. Je maakt er enkel aanspraak op wanneer je een jaar klant blijft en gedurende dat contractjaar jouw facturen tijdig betaalt. Het komt er dus op aan om betalingsachterstand te vermijden.

Is je energiefactuur ook zo hoog? Je bent beslist niet de enige.

Duizenden Vlamingen betalen te veel. Maak niet dezelfde fout en start met besparen door op volgende knop te klikken.

Ja, ik wil minder betalen