De complexiteit van een duurzaam bestaan


Je wilt als bewuste burger in de huidige maatschappij je beste beentje voor zetten en bijdragen aan een duurzame en klimaatneutrale samenleving. Dit is goed voor de toekomst van je kinderen, de wereld op zich, je portemonnee en voor jezelf, want door bewust te leven ben je als mens een stuk gelukkiger.

In de praktijk is het echter nog niet zo makkelijk om duurzaam te leven. Je weet misschien niet precies wat duurzaam gedrag is, welke producten nou echt duurzaam zijn en waar je allemaal op moet letten als het om de keurmerken gaat. In dit artikel gaan we dieper op deze complexiteit in.

Tweedehands producten zijn vrijwel altijd beter dan nieuwe producten

Bij het aankopen van duurzame producten is het in de eerste plaats belangrijk om logisch na te denken. Als mensen hun interieur gaan vernieuwen, kopen ze vaak nieuwe producten voor het interieur zoals een bank of vloer.

Dergelijke producten kunnen wel van duurzame materialen zijn gemaakt, maar in principe is het altijd beter om tweedehands producten aan te kopen, aangezien je dan bijdraagt aan een circulaire economie. Als je duurzame producten, zoals tapijttegels, tweedehands aankoopt bij Sparo.nl dan ben je helemaal goed bezig!

Wat betekent duurzaam leven voor jou?

De term duurzaam is natuurlijk vrij algemeen en dus een beetje een containerbegrip. Iedereen weet natuurlijk wel wat ermee wordt bedoeld en wat het specifieke doel van duurzaam leven is: namelijk een schoner klimaat en een gezonde wereld voor mens en dier. Tegelijkertijd heeft iedereen andere definities en idealen. Een duurzame levensstijl kan bijvoorbeeld bestaan uit het zijn van vegetariër en bewust inkopen doen.

Sommige mensen vinden dat echter niet genoeg en die zijn veganistisch, verduurzamen de gehele woning of gaan zelfs in een tiny house wonen. Dan zijn er ook weer mensen die vegetarisch zijn, maar tegelijkertijd nog wel vliegen en sommige mensen eten vlees, terwijl ze tegelijkertijd vliegschaamte hebben. Het is kortom allemaal redelijk complex en om die reden is het belangrijk om voor jezelf te bepalen wat duurzaam leven eigenlijk precies voor jou betekent.

Interessante weetjes over keurmerken

Als je een blik werpt op de verpakkingen van voedingsmiddelen, cosmetica of andere producten, dan zie je er vaak een keurmerk op staan. Op dit moment zijn er echter meer dan 300 keurmerken die iets zeggen over duurzaamheid en dat maakt het allemaal niet heel overzichtelijk. Bovendien is niet elk keurmerk betrouwbaar, dus hoe weet je nu of het keurmerk echt iets zegt over de duurzaamheid?

Als je direct wilt weten wat een keurmerk betekent, dan kun je de speciale keurmerkenwijzer-app op je telefoon zetten. Daar vind je de bekendste keurmerken, wat ze betekenen en de verschillende beoordelingen van de keurmerken.https://degroenebron.nl/de-complexiteit-van-een-duurzaam-bestaan/