komen!
De kosten van energie stijgen de laatste jaren steeds meer. Veel mensen zijn op zoek naar manieren om deze kosten te verlagen of tenminste te stabiliseren. Een van de manieren waarop dit gerealiseerd kan worden, is door een vast energietarief vast te leggen.
Met een vast energietarief kun je ervoor zorgen dat je energieprijzen worden vastgelegd voor een bepaalde periode. Op deze manier ben je beter in staat om je energiekosten te beheersen omdat je weet wat je elke maand kwijt bent aan energie.
Het is echter belangrijk om te weten dat het vastleggen van een vast energietarief niet altijd de meest economische optie is. Als je een tarief hebt vastgelegd, ben je gebonden aan de energieprijzen voor de rest van de periode. Dit kan betekenen dat je meer betaalt dan nodig is als de energieprijzen dalen.
Als je benaderd wordt door een energieleverancier met een tarief dat je aantrekkelijk vindt, is het belangrijk om te weten dat je niet verplicht bent om dit tarief te accepteren. Er zijn veel energieaanbieders met verschillende tarieven en je kunt altijd kiezen voor het tarief dat het beste bij je past.
Het is ook mogelijk om verschillende energietarieven met elkaar te vergelijken om ervoor te zorgen dat je de beste deal krijgt. Zo kun je een goedkoper energietarief vinden dat ook bij je budget past.
Een vast energietarief aan te dure prijzen vastleggen kan een verstandige strategie zijn als je de prijzen voor langere tijd stabiel wilt houden. Maar het is belangrijk om de verschillende tarieven te vergelijken en niet alleen te kijken naar de prijs. Kijk ook naar andere factoren, zoals de contractduur, de service, het klantencontact en de kwaliteit van de energie. Op deze manier kun je een goede keuze maken die bij je past.
komen
“Bezwijk niet voor de hoge energieprijzen: Ontdek hoe je er toch onderuit kan komen.”
- 05.05.2023
- Kurt Deman
-
3 min
Sinds januari zijn er opnieuw vaste energietarieven verkrijgbaar. Consumenten die zekerheid als het hoogste goed beschouwen, tekenden de voorbije winter meteen in op die vastgeklikte prijzen. Ondertussen daalden de marktprijzen aanzienlijk en bieden al vier spelers vaste tarieven aan. Wie in januari of februari een vast tarief verkoos, lijkt dus met de gebakken peren te zitten. Toch kan je nog altijd aan dat contract ontsnappen, al juichen de energieleveranciers en regulatoren die mogelijkheid niet toe.
Na maanden met enkel variabele tarieven, lanceerde Luminus in januari als eerste opnieuw een vaste prijs. Wie meteen voor die optie koos, betaalde toen voor het onderdeel energiekosten een kilowattuurprijs van 38,74 eurocent voor elektriciteit en 14,09 eurocent voor aardgas. In mei bedraagt de kilowattuurprijs voor hetzelfde contract nog 23,23 eurocent voor elektriciteit en 8,25 eurocent voor gas. De energiekosten namen bijgevolg met 40,04% af voor elektriciteit en met 41,45% voor aardgas.
Niet onherroepelijk
Bij een gemiddeld verbruik betaalde je voor een vast contract in januari 542,85 euro meer voor stroom en 992,80 euro meer voor aardgas dan in mei. Bovendien kan je vandaag ook verschillende vaste tarieven met elkaar vergelijken en op die manier de goedkoopste oplossing kiezen. Wie in januari of februari een vast contract nam, betreurt nu misschien die beslissing. Toch is die niet onherroepelijk. Je mag als gezin of kmo op eender welk moment een nieuw energiecontract afsluiten met een nieuwe leverancier. Daartoe volstaat een opzegtermijn van drie weken.
Vraag om verbrekingsvergoeding
Die flexibiliteit is goed nieuws voor de consument, maar maakt het voor de leverancier moeilijk om producten met een vaste prijs te dekken. Hij moet de energie kopen om de klant tot het einde van het contract tegen de overeengekomen prijs te bevoorraden. Wanneer de consument vroegtijdig overstapt, zit hij dus opgezadeld met het volume energie dat hij tegen een hogere prijs heeft aangekocht. Daarom pleitten de federatie voor energieleveranciers FEBEG en de federale energieregulator CREG er eerder al voor om opnieuw een verbrekingsvergoeding in het leven te roepen. Bij vroegtijdige beëindiging van het contract zou je dan een compensatie moeten ophoesten.
Vaste vergoeding en welkomstkortingen
Om een vroegtijdige overstap enigszins te ontraden, kennen verschillende energieleveranciers hun welkomstkortingen pas toe wanneer je een volledig jaar klant blijft. Een andere optie bestaat erin de abonnementskosten of vaste vergoeding meteen voor een heel jaar aan te rekenen. Je maakt dus best altijd de afweging. Een vaste vergoeding van enkele tientallen euro’s zal bijvoorbeeld minder zwaar doorwegen ten opzichte van een besparing van enkele honderden euro’s die je boekt door voor een goedkoper contract te kiezen.
komen
“Bezwijk niet voor de hoge energieprijzen: Ontdek hoe je er toch onderuit kan komen.”
• Kijk naar andere energieleveranciers en vergelijk de tarieven.
• Controleer of je energieleverancier deelneemt aan een energieomzettingsprogramma, waarmee je een betere prijs krijgt.
• Overweeg om over te stappen naar een andere energieleverancier met lagere tarieven.
• Wees op de hoogte van de tarieven voor energie, ook als je al bij een bepaalde leverancier bent aangesloten.
• Als je een contract hebt, controleer dan of je in aanmerking kunt komen voor energiebesparende maatregelen, zoals het vervangen van oude apparatuur door energiezuinigere modellen.
• Zorg ervoor dat je weet wat je kunt doen om energie te besparen, zoals het installeren van energiebesparende verlichting of het gebruik van ledverlichting.
• Overweeg een energiedienstverlener die je kunt helpen bij het reduceren van je energieverbruik.