Met de komst van de klimaatcrisis worden landen wereldwijd gedwongen hun energievoorziening te verduurzamen. In Nederland is de overheid al lange tijd bezig met het vervangen van fossiele brandstoffen door hernieuwbare energiebronnen. Als gevolg hiervan zal de prijs van elektriciteit en aardgas in Nederland vanaf begin 2023 lager zijn dan in de meeste buurlanden.
De Nederlandse overheid heeft in de afgelopen jaren hard gewerkt aan het vervangen van oude, vervuilende energiebronnen door hernieuwbare energiebronnen. Deze inspanningen hebben geleid tot het verduurzamen van de energievoorziening van Nederland. In de afgelopen jaren is er dan ook een toenemend aantal wind- en zonne-energieprojecten in Nederland, waardoor de Nederlandse overheid nu in staat is om elektriciteit en aardgas goedkoper aan te bieden.
De verlaging van de kosten van elektriciteit en aardgas in Nederland zal verschillende voordelen met zich meebrengen. Ten eerste zal de verlaging van de kosten ervoor zorgen dat bedrijven meer geld kunnen besteden aan andere investeringen, waardoor de Nederlandse economie kan groeien. Ten tweede zal de verlaging van de kosten van elektriciteit en aardgas ook een positief effect hebben op de huishoudens. Door de lagere kosten zullen huishoudens meer geld overhouden om te besteden aan andere dingen, waardoor de levensstandaard in Nederland verder verbetert.
De verlaging van de kosten van elektriciteit en aardgas in Nederland zal ook andere landen aanzetten tot verduurzaming. Nu Nederland in staat is om elektriciteit en aardgas goedkoper aan te bieden dan de meeste buurlanden, zullen andere landen geleidelijk beginnen met het vervangen van oude, vervuilende energiebronnen door hernieuwbare energiebronnen.
Hoewel de prijsverlaging van elektriciteit en aardgas in Nederland een positief effect zal hebben op de economie en de levensstandaard van de bevolking, is er ook een andere kant. De verduurzaming van de energievoorziening heeft ook een negatief effect op de werkgelegenheid. Door de verduurzaming zullen er minder banen zijn in de fossiele brandstofindustrie, waardoor er een toename van werkloosheid zal zijn.
Ondanks deze negatieve effecten, is het duidelijk dat de verlaging van de kosten van elektriciteit en aardgas in Nederland een positief effect zal hebben op de Nederlandse economie. De verlaging van de kosten zal de economie en de levensstandaard verder verbeteren en andere landen aanzetten tot verduurzaming. Daarom is het een goede stap vooruit voor Nederland en de rest van de wereld.
“Goedkoper Energie: Elektriciteit en Aardgas Begin 2023”
- 15.05.2023
- Kurt Deman
-
2 min
Belgische gezinnen en bedrijven op het laagspanningsnet betalen, in tegenstelling tot vorig jaar, minder voor elektriciteit dan in de meeste van onze buurlanden. Voor gezinnen is België in 2023 zelfs het goedkoopste land voor aardgas, op de voet gevolgd door Frankrijk. Dat blijkt uit een vergelijkende studie van PwC in opdracht van de vier energieregulatoren.
De elektriciteitsfactuur voor gezinnen en bedrijven aangesloten op laagspanning is in 2023 gedaald ten opzichte van vorig jaar. Wel zijn de prijzen net als in 2022 significant hoger dan in de jaren daarvoor. Dat is zowel in België als onze buurlanden het geval, met uitzondering van Frankrijk. De reden daarvoor zijn de hoge prijzen op de groothandelsmarkten voor elektriciteit. Overheidsmaatregelen, zoals de btw-verlaging op elektriciteit naar 6% in België (eerst tijdelijk en intussen permanent), verlagen de factuur.
Binnen België betalen Vlaamse gezinnen en kmo’s het minst voor elektriciteit, op de voet gevolgd door Brussel en Wallonië. De netkosten, toeslagen en heffingen bleven relatief stabiel in de drie Belgische regio’s.
Lagere aardgasfactuur voor gezinnen in België dan in de buurlanden
Voor gezinnen is België in 2023 het goedkoopste land voor aardgas, op de voet gevolgd door Frankrijk. In vergelijking met de buurlanden zijn de netkosten, heffingen en toeslagen laag in België. De btw-verlaging op aardgas naar 6% speelt een belangrijke rol in dat verschil. Nederland is het duurste land voor gezinnen. Dat ligt voornamelijk aan de hogere energiecomponent. Na Nederland volgt het Verenigd Koninkrijk. Daar wegen de netkosten meer door dan in de andere landen. Binnen België is Vlaanderen iets goedkoper dan Brussel en Wallonië door lagere heffingen en toeslagen.
“Goedkoper Energie: Elektriciteit en Aardgas Begin 2023”
– Elektriciteit en aardgas in Nederland zullen in 2023 goedkoper zijn dan in de meeste buurlanden.
– De Nederlandse regering heeft de doelstelling geformuleerd om de energieprijzen te verlagen door middel van hervormingen en subsidies.
– Door de invoering van verschillende maatregelen, zoals het verminderen van energiebelastingen, het verlagen van nettarieven en het invoeren van regelingen voor duurzame energie, zal de prijs van elektriciteit en aardgas dalen.
– De hervormingen zullen ook de leefomstandigheden voor de Nederlandse bevolking verbeteren, omdat zij minder zullen moeten uitgeven aan energie.
– Door de verlaging van energieprijzen zal Nederland ook een aantrekkelijker investeringsklimaat creëren, waardoor meer buitenlandse bedrijven zich in het land zullen vestigen.