Elektriciteit en aardgas begin 2023 goedkoper dan in de meeste buurlanden

  • 15.05.2023
  • Kurt Deman
  • 2 min

Belgische gezinnen en bedrijven op het laagspanningsnet betalen, in tegenstelling tot vorig jaar, minder voor elektriciteit dan in de meeste van onze buurlanden. Voor gezinnen is België in 2023 zelfs het goedkoopste land voor aardgas, op de voet gevolgd door Frankrijk. Dat blijkt uit een vergelijkende studie van PwC in opdracht van de vier energieregulatoren.

De elektriciteitsfactuur voor gezinnen en bedrijven aangesloten op laagspanning is in 2023 gedaald ten opzichte van vorig jaar. Wel  zijn de prijzen net als in 2022 significant hoger dan in de jaren daarvoor. Dat is zowel in België als onze buurlanden het geval, met uitzondering van Frankrijk. De reden daarvoor zijn de hoge prijzen op de groothandelsmarkten voor elektriciteit. Overheidsmaatregelen, zoals de btw-verlaging op elektriciteit naar 6% in België (eerst tijdelijk en intussen permanent), verlagen de factuur.

Binnen België betalen Vlaamse gezinnen en kmo’s het minst voor elektriciteit, op de voet gevolgd door Brussel en Wallonië. De netkosten, toeslagen en heffingen bleven relatief stabiel in de drie Belgische regio’s.

Lagere aardgasfactuur voor gezinnen in België dan in de buurlanden

Voor gezinnen is België in 2023 het goedkoopste land voor aardgas, op de voet gevolgd door Frankrijk. In vergelijking met de buurlanden zijn de netkosten, heffingen en toeslagen laag in België. De btw-verlaging op aardgas naar 6% speelt een belangrijke rol in dat verschil. Nederland is het duurste land voor gezinnen. Dat ligt voornamelijk aan de hogere energiecomponent. Na Nederland volgt het Verenigd Koninkrijk. Daar wegen de netkosten meer door dan in de andere landen. Binnen België is Vlaanderen iets goedkoper dan Brussel en Wallonië door lagere heffingen en toeslagen.