“Elektrische auto verbruikt tot 600 euro per jaar in stilstand”

  • 05.05.2023
  • Kurt Deman
  • 2 min

Wie de financiële afweging maakt om een elektrische auto te kopen, brengt doorgaans de aankoop- en het rijverbruik in rekening. Toch hou je best ook rekening met het verbruik in stilstand. Praktijkonderzoek van energiestart-up Re.alto wijst uit dat de kosten oplopen tot 600 euro per jaar.

Re.alto is een start-up van Elia die inzet op de uitwisseling van energiedata. Het bedrijf heeft een overeenkomst met verschillende wagenfabrikanten om geanonimiseerde data van elektrische voertuigen uit te lezen. “Wagenparkbeheerders meldden ons dat het ingeschatte verbruik vaak niet overeenkomt met het reële verbruik. Die vaststelling zette er ons toe aan op het verbruik van naderbij te analyseren”, legt Dieter Jong uit.

3 kilowattuur per dag

Dieter Jong en zijn team stelden vast dat het meerverbruik toe te wijzen viel aan de energieconsumptie in stilstand. En dat verlies bleek groter dan algemeen verondersteld. “Wagens die een hele dag stilstaan, verbruiken – afhankelijk van het type – ongeveer 3 kilowattuur per dag. Dat is goed voor ruim 1.000 kilowattuur per jaar.” Wanneer we dat verbruik afzetten tegenover de mediaanprijs via Mijnenergie.be dan bedraagt het kostenplaatje 500 euro per jaar. Bij de duurdere energiecontracten op de markt betaal je zelfs ruim 600 euro.

Datadoorstroming als oorzaak

Maar wat verklaart nu dat verbruik in stilstand? “Een elektrische wagen stuurt constant data door naar de app van de gebruiker: van de temperatuur over de batterijstatus tot de meterstanden. Alleen is een elektrische wagen gemaakt om te rijden en niet om data door te sturen. Dat proces slorpt veel meer energie op dan bij een smartphone het geval is. Het lijkt me dus aangewezen dat wagenfabrikanten daar een mouw aan passen en die data efficiënter laten doorstromen.”

Slaapstand als alternatief

Als eigenaar bestaat de enige oplossing er volgens Dieter Jong in om de wagen in slaapstand te plaatsen. “Toch verkiezen de meest chauffeurs de stand-bymodus, omdat je in slaapstand niet langer verbonden bent met de mobiele app en de connectie bij het heropstarten enkele minuten in beslag neemt. Zeker wie over een bedrijfswagen beschikt, zal zich die moeite waarschijnlijk getroosten.”

 

Is je energiefactuur ook zo hoog? Je bent beslist niet de enige.

Duizenden Vlamingen betalen te veel. Maak niet dezelfde fout en start met besparen door op volgende knop te klikken.

Ja, ik wil minder betalen