Eneco lanceert app die energieverbruik gedetailleerd monitort

  • 07.07.2023
  • Kurt Deman
  • 2 min

Een nieuwe app van energieleverancier Eneco laat zijn klanten in Vlaanderen met een digitale meter toe om beter in kaart te brengen waar hun energieverbruik naartoe gaat. Met de ‘Eneco Smart Meter’-app wil de energieleverancier zijn klanten helpen om te besparen op hun energiefactuur.

Eneco ontwikkelde een slim algoritme waardoor het energieverbruik van elk huishouden kan geanalyseerd worden. Michiel Pierreux, Chief Commercial Officer van Eneco België legt uit: “De gegevens die de digitale meter registreert, kan Eneco – na akkoord van de klant – analyseren. Slimme algoritmes van Eneco vergelijken anoniem de verschillende verbruiksprofielen en herkennen daarbij gebruiks- en toestelpatronen. Zo kan Eneco het persoonlijk elektriciteitsverbruik herleiden naar verschillende categorieën zoals ‘wassen en drogen’, ‘koelkasten en vriezers’ en ‘verlichting en entertainment’. Voor het gasverbruik wordt inzicht gegeven in de verhouding tussen sanitair warm water, verwarming en eventueel koken.”

Via de ‘Eneco Smart Meter’-app krijgt de gebruiker zo overzichtelijk te zien welke categorieën meer of minder energie vreten in kWh én hoeveel hen dat ook effectief in euro’s kost. Zelfs sluimerverbruik wordt in kaart gebracht, waardoor gebruikers zien wat de kostprijs is van toestellen die in stand-by-modus staan. Bovendien kunnen gebruikers via het maandbudget nagaan of hun verbruik in lijn ligt met het voorziene verbruik én voorschot. Op die manier stelt de app zijn gebruikers in staat om slimmer om te gaan met het energieverbruik en grip te krijgen op de eindfactuur.

Meer zonne-energie zelf verbruiken

Eigenaars van zonnepanelenkunnen hun productie  opvolgen en niet alleen zien hoeveel stroom er op het net gezet wordt, maar ook nagaan hoeveel van de opgewekte stroom ze zelf gebruiken. Met dit inzicht kunnen klanten hun zelfverbruik monitoren en verhogen.

Verder ontwikkelen

Eneco blijft de app ondertussen verder ontwikkelen. Bovendien wil de app het mogelijk maken om vergelijkingen te maken met (gemiddelde) gezinnen in gelijkaardige situaties. Zo zie je als klant direct op welke categorieën je nog kan besparen én verduurzamen. Tot slot zal de app op korte termijn gebruikers helpen om hun piekverbruik onder controle te houden zodat ze meer grip krijgen op het capaciteitstarief.