Energiedelen: almaar meer leveranciers rekenen kosten aan

  • 03.03.2023
  • Kurt Deman
  • 1 min

Via energiedelen kan je jouw overschot aan geproduceerde groene stroom wegschenken of verkopen aan buren, familie of vrienden. Dat lijkt op het eerste zicht een win-winsituatie voor beide partijen. Kosten die de energieleveranciers voor energiedelen aanrekenen, vlakken dat voordeel evenwel mogelijk deels tot volledig uit. Waar aanvankelijk slechts drie leveranciers een vergoeding voor energiedelen vroegen, rekenen nu ook andere aanbieders kosten aan.

Energiedelen laat je als eigenaar van zonnepanelen toe om jouw opgewekte stroom aan een hogere prijs te verkopen, dan  wat de energieleverancier je er via het injectietarief voor betaalt. Wanneer dat tarief tegelijk voor de koper  ook lager ligt dan het gangbare verbruikstarief, halen beide partijen voordeel uit dat systeem.  Daarnaast is ook wegschenken een mogelijkheid en kan je  energiedelen met jouw tweede verblijf.

Hoewel dat plaatje aantrekkelijk oogt, houd je er best rekening mee dat verschillende energieleveranciers administratieve kosten voor zowel de energiedeler als ontvanger in rekening brengen. Wie de tariefkaarten van maart raadpleegt, merkt dat nu ook Mega en Octa+ een vergoeding tariferen. Zij voegen zich bij Eneco, Luminus en DATS24, die eerder al kosten aanrekenden.

Energieleverancier Kosten voor energiedelen/jaar
DATS24 75 euro
Octa+ 108 euro
Luminus 150 euro
Eneco 65 euro
Mega 150 euro