Energieleveranciers lokken klanten opnieuw met hoge welkomstkortingen: tot 500 euro voordeel

Energieleveranciers doen er alles aan om klanten aan zich te binden. Een van de manieren waarop zij dit doen, is door hoge welkomstkortingen aan te bieden. Deze kortingen kunnen oplopen tot wel 500 euro voordeel voor nieuwe klanten. Dit lijkt een aantrekkelijk aanbod, maar is het wel verstandig om hierop in te gaan?

De laatste jaren zijn er steeds meer energieleveranciers op de markt gekomen. Hierdoor is er veel concurrentie ontstaan en daarom proberen deze leveranciers zich te onderscheiden van elkaar. Een manier om dit te doen is door hoge welkomstkortingen aan te bieden. Dit zijn kortingen die alleen gelden voor nieuwe klanten die overstappen naar deze energieleverancier. De korting kan oplopen tot wel 500 euro voordeel, afhankelijk van de energieleverancier en het gekozen contract.

Hoewel deze welkomstkortingen aantrekkelijk klinken, is het belangrijk om goed op te letten bij het afsluiten van een nieuw energiecontract. Vaak gelden deze kortingen namelijk alleen voor het eerste jaar van het contract. Na dit jaar vervalt de korting en betaal je het reguliere tarief. Dit kan betekenen dat je na het eerste jaar meer betaalt dan je gewend was bij je vorige energieleverancier.

Daarnaast zijn er ook energieleveranciers die een welkomstkorting aanbieden in combinatie met een langlopend contract. Bijvoorbeeld een contract voor drie jaar. Het voordeel kan dan nog hoger oplopen, maar je zit wel drie jaar vast aan deze energieleverancier. Als je tussentijds wilt overstappen, dan kan dit vaak alleen tegen betaling van een boete.

Het is dus belangrijk om goed te kijken naar de voorwaarden van het energiecontract en niet alleen te focussen op de hoogte van de welkomstkorting. Het kan verstandig zijn om te kiezen voor een kortlopend contract met een lagere korting, zodat je na het eerste jaar weer kunt overstappen naar een andere energieleverancier met een nieuwe welkomstkorting.

Tot slot is het ook goed om te kijken naar de duurzaamheid van de energieleverancier. Steeds meer mensen willen graag groene energie afnemen en daarom is het belangrijk om te kijken naar het aanbod van duurzame energie bij de verschillende energieleveranciers.

Kortom, energieleveranciers lokken klanten opnieuw met hoge welkomstkortingen tot wel 500 euro voordeel. Het is belangrijk om goed op te letten bij het afsluiten van een nieuw energiecontract en niet alleen te focussen op de hoogte van de welkomstkorting. Kijk ook naar de voorwaarden en de duurzaamheid van de energieleverancier.

Op zoek naar de beste welkomstkortingen van energieleveranciers? Bespaar tot wel 500 euro!


Energieleveranciers lokken klanten opnieuw met hoge welkomstkortingen: tot 500 euro voordeel

  • 16.05.2023
  • Kurt Deman
  • 3 min

De energieleveranciers hengelen opnieuw intensief naar nieuwe klanten. Ze hanteren onder meer welkomstkortingen als handig lokmiddel. Vooral de grote marktspelers laten zich niet onbetuigd en kennen voordelen van meer dan 500 euro toe wanneer je een contract voor aardgas en elektriciteit bij hen afsluit. Bij vaste tarieven blijven de korting vooralsnog onbestaande of zeer beperkt.

Tot voor enkele maanden waren weinig energieleveranciers tuk op nieuwe klanten. Door de prijspiek steeg het risico op wanbetalers en liepen de kosten op. In die mate zelfs dat enkele kleinere leveranciers een klantenstop invoerden. Ook de grotere spelers gingen niet bepaald intensief op zoek naar extra afnemers. Het gevolg: energieleveranciers zetten niet langer acties op poten om nieuwe klanten binnen te rijven.

Ondertussen is het tij gekeerd. De energieprijzen bevinden zich op een veel lager peil en de aardgasvoorraden hielden beter stand dan verwacht. Dat uit zich in de terugkeer van vaste tarieven bij Engie, TotalEnergies, Luminus en Eneco en een resem welkomstkortingen. De energieleveranciers proberen via dergelijke acties gezinnen en kmo’s ervan te overtuigen om voor hun diensten te kiezen.

Hoogste kortingen op jaarbasis voor elektriciteit

Leverancier en tariefnaam Korting Geschatte jaarprijs
Luminus Optimal 327,26 euro 1.139,44 euro
Mega Green Flex 227,90 euro 1.114,35 euro
Octa+ Clear 90,00 euro 1.165,05 euro

Hoogste kortingen op jaarbasis voor aardgas

Leverancier en tariefnaam Korting  Geschatte jaarprijs
Luminus Optimal 219,37 euro 1.601,33 euro
Mega Group Flex 159,00 euro 1.502,15 euro
Octa+ Clear Gas 145,00 euro 1.532,85 euro

Hoogste korting versus goedkoopste tarief

Een analyse via de vergelijkingssite Mijnenergie.be leert ons dat bij een gemiddeld verbruik de korting voor aardgas het hoogst oploopt bij Luminus met de tariefformule Optimal. Het voordeel bedraagt 219,37 euro op jaarbasis. Voor elektriciteit kan je op een reductie van 327,26 euro rekenen. Die hoogste korting resulteert niet noodzakelijk in het goedkoopste tarief. Voor aardgas komt TotalEnergies met de tariefformule Pixel als voordeligste optie uit de bus, terwijl de welkomtkorting er ‘slechts’ 50 euro bedraagt. Het is dus altijd raadzaam om je niet te laten verblinden door de acties van de energieleveranciers, maar het totale aanbod, met inbegrip van welkomstkortingen, naast elkaar te leggen.

Goed om te weten, is dat er verschillende promotievormen bestaan. In sommige gevallen gaat het om een vaste premie, terwijl andere leveranciers een korting per kilowattuur voorzien of een bepaald aantal kilowattuur energie gratis schenken. Bij een kilowattuurkorting zal het effect van de promotionele actie zwaarder doorwegen bij gezinnen met een hoger verbruik. Als voorwaarde om van de volledige korting te genieten, geldt veelal dat je online overstapt, als klant één jaar aan boord blijft en via domiciliëring betaalt. Door de details van de promo op de vergelijkingssites aan te klikken, ontdek je hoe de korting exact in elkaar steekt.

Wat bij vaste prijzen?

Wat de vaste tarieven betreft, blijven de kortingen veeleer bescheiden. Enkel Luminus kent welkomstkortingen toe via Mijnenergie.be en die liggen een pak lager dan bij variabele tarieven. Voor de contracten Comfy genieten nieuwe klanten een voordeel van 61,24 euro. Bij Comfy+ gaat het om 63,36 euro.

Op zoek naar de beste welkomstkortingen van energieleveranciers? Bespaar tot wel 500 euro!

– Energieleveranciers bieden opnieuw hoge welkomstkortingen aan om klanten te lokken
– De kortingen kunnen oplopen tot wel 500 euro
– De kortingen gelden meestal voor nieuwe klanten die overstappen naar de energieleverancier
– De kortingen worden vaak verrekend met de jaarrekening of maandelijks verrekend
– De acties gelden vaak maar voor een beperkte periode, bijvoorbeeld één jaar
– Het is belangrijk om na te gaan wat de voorwaarden zijn van de welkomstkorting, bijvoorbeeld of er sprake is van een minimum verbruik of een contracttermijn
– Het is verstandig om niet alleen te kijken naar de hoogte van de welkomstkorting, maar ook naar de tarieven en voorwaarden van de energieleverancier op de lange termijn.