Energieprijzen stijgen, mede door hogere aircobehoefte

  • 09.06.2023
  • Kurt Deman
  • 2 min

Na weken van continue prijsdalingen zijn de elektriciteits- en aardgasprijzen op de energiebeurzen licht gestegen. Naast evoluties op de internationale energiemarkten drijven ook de hogere temperaturen de energieprijzen op. Al blijft het prijspeil ver verwijderd van de pieken die we vorige lente en zomer mochten ervaren.

De aardgasprijs op de TTF-beurs stijgt vandaag met ruim 8% tot 29,235 euro per megawattuur. De groothandelsprijs ging op ruim een week tijd met 26% de hoogte in. De dagnotering van de Belpex elektriciteitsbeurs schommelt al vijf dagen tussen 80 en 90 euro per megawattuur. Een week eerder – we laten weekends en feestdagen buiten beschouwing – bedroeg die prijsvork nog 64 tot 79 euro.

Die licht stijgende trend valt deels toe te schrijven aan de toenemende aardgasvraag uit Azië. Volgens analisten van Bloomberg is het voor de VS vandaag voordeliger om LNG richting Azië te verschepen in plaats van richting ons continent. Een ander aspect is de vraagstijging vanuit de chemische industrie. Zoals dit het voorbije jaar wel vaker het geval was, volgen de stroomprijzen de evoluties van de aardgasprijs.

Het Nederlandse energiehandelsplatform Powerhouse wijst ook op wat het de ‘aircoload’ noemt. Door de hoge temperaturen draaien de airco’s de komende dagen op volle toeren. De hoge energieproductie via zonne-energie moet dat effect in grote mate compenseren, maar de wind belooft dan weer slechts zwak tot matig zijn werk te doen.

Toch wijzen analisten erop dat de algemene basis gunstig blijft en dat een fikse, structurele prijsstijging er niet meteen lijkt aan te komen. Voorlopig bevinden de stroomprijzen voor de eerste tien dagen van juni zich gemiddeld nipt onder het peil van mei. Het valt dus af te wachten welke richting de variabele prijzen en de tarieven voor nieuwe vaste contracten voor de consument zullen uitgaan.