Energieprijzen stijgen sterk: kies je nu voor een vast tarief?

De energieprijzen zijn de laatste tijd flink gestegen en veel mensen vragen zich af wat nu de beste keuze is. Kies je voor een vast tarief of ga je voor een variabel tarief? In dit artikel zullen we uitleggen wat de verschillen zijn tussen deze twee tarieven en welke optie het beste bij jou past.

Een vast tarief betekent dat je gedurende een bepaalde periode (meestal één of drie jaar) dezelfde prijs betaalt voor je energie. Dit tarief wordt vooraf vastgesteld en blijft gedurende de hele periode hetzelfde, ongeacht de fluctuaties in de markt. Een variabel tarief daarentegen kan dagelijks veranderen en wordt bepaald door de marktprijzen.

Op dit moment zijn de energieprijzen sterk gestegen door verschillende factoren, zoals de stijgende vraag naar energie en de stijgende prijs van grondstoffen zoals gas en olie. Hierdoor kan het aantrekkelijk lijken om te kiezen voor een vast tarief, omdat je dan vooraf weet wat je maandelijks gaat betalen en niet voor verrassingen komt te staan als de tarieven stijgen.

Maar er zijn ook nadelen aan een vast tarief. Als de energieprijzen dalen, betaal je nog steeds hetzelfde tarief en loop je het risico om meer te betalen dan nodig is. Daarnaast zit je voor de gehele periode vast aan het tarief, dus als de tarieven dalen kun je niet profiteren van deze daling.

Het is daarom belangrijk om goed te overwegen welk tarief het beste bij jouw situatie past. Als je bijvoorbeeld verwacht dat de energieprijzen zullen blijven stijgen, kan een vast tarief voordelig zijn. Maar als je denkt dat de tarieven gaan dalen, kun je beter kiezen voor een variabel tarief.

Daarnaast is het verstandig om de verschillende energieleveranciers en hun tarieven te vergelijken. Zo kun je de beste deal vinden voor jouw situatie. Let hierbij niet alleen op de prijs, maar ook op de voorwaarden en eventuele kortingen die worden aangeboden.

Kortom, de keuze tussen een vast en variabel tarief hangt af van jouw verwachtingen en situatie. Het is belangrijk om goed te overwegen welk tarief het beste bij jou past en om de verschillende energieleveranciers te vergelijken om de beste deal te vinden. Zo kun je besparen op je energierekening en voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan.

“Bespaar geld op je energierekening met een vast tarief”


Energieprijzen stijgen sterk: kies je nu voor een vast tarief?

  • 22.06.2023
  • Kurt Deman
  • 3 min

Na een maandenlange daling was er de voorbije weken opnieuw een sterke stijging van de energieprijzen. De groothandelsprijs voor aardgas ligt vandaag ruim 60% hoger dan begin juni. Voor elektriciteit stegen de dagprijzen met 50%. Als deze trend zich verder zet, betaal jij met een variabel tarief vanaf juli opnieuw meer voor energie. Wie de impact wil vermijden en zekerheid verkiest, onderneemt best actie om de prijsstijgingen voor te zijn.

 Op 1 juni kostte 1 megawattuur aardgas op de richtinggevende Nederlandse aardgasbeurs TTF nog 23,103 euro. Twintig dagen later steeg de prijs tot 37,150 euro. Ook de elektriciteitsprijzen stegen fel. Zo komt er een einde aan een maandenlange prijsdaling.

Waarom stijgen de energieprijzen opnieuw?

 Er zijn verschillende oorzaken. Zo nam de vraag naar vloeibaar aardgas (lng) vanuit Azië fors toe. Dat zorgt voor een krapte op de wereldmarkt, die op haar beurt de prijs aanzwengelt. Daarnaast stokt de aanvoer uit Noorwegen en pleit de Nederlandse regering ervoor om de aardgaswinning in Groningen stop te zetten. De hete temperaturen laten de airco’s dan weer op volle toeren draaien, wat de energievraag doet toenemen.

De ene oorzaak is van een meer structurele aard dan de andere. De stijging maakt duidelijk dat van een langdurige stabiliteit alsnog geen sprake is. Hoe de energieprijzen concreet zullen evolueren, kan niemand zeggen. Een terugkeer naar de historische piekprijzen van vorig najaar zit er niet meteen aan te komen, maar niemand kan uitsluiten dat onzekerheid dit najaar opnieuw de markten beheerst.

 Wat zijn de gevolgen voor jouw variabel energiecontract?

Je zal de prijsstijging bij een maandelijkse indexering vanaf juli meteen gewaarworden en betaalt dus meer voor de energie die je verbruikt. In het geval van een driemaandelijkse indexering heeft de prijsstijging een invloed op de kwartaalprijs.

Hoe vermijd je dat de recente prijsstijgingen jou treffen?

 De energieleveranciers wijzigen hun tarieven pas op maandbasis. In de vaste prijzen die ze vandaag hanteren, zijn de prijsstijgingen dus nog niet ingecalculeerd. Hoewel de instapprijs hoger ligt dan bij een variabel contract, kan je door nu een contract met vast tarief af te sluiten, vermijden dat je getroffen wordt door de huidige en eventueel toekomstige prijsstijgingen. Je bent dus meteen voor een heel jaar beschermd en hoeft niet te vrezen dat de energieprijzen komende winter opnieuw zullen stijgen.

En wat als je al over een vast tarief beschikt?

 Dan hebben de huidige prijsstijgingen geen invloed op jouw energiefactuur. Aangezien de vaste tarieven de voorbije maanden sterk zijn gedaald, is het wel aangewezen om na te gaan of je er niet beter aan doet om een nieuw contract met vast tarief tegen de juniprijzen af te sluiten.

Welke energieleveranciers bieden een vast tarief?

Je kan voor een vast tarief terecht bij Engie, Luminus, Eneco en Mega.

Welke energieleverancier biedt het goedkoopste vaste tarief?

 Via een prijsvergelijker als Mijnenergie.be ontdek je het goedkoopste tarief voor jouw verbruiksprofiel. Verschillende leveranciers bieden daarbovenop nog mooie kortingen aan.

 

Wil jij ook minder betalen voor energie?

Start dan met een vergelijking op Mijnenergie.be. Wij geven je een duidelijk overzicht van de meest voordelige energieleveranciers voor je regio.

Ja, ik wil besparen

 

 

“Bespaar geld op je energierekening met een vast tarief”

– Energieprijzen zijn de afgelopen jaren flink gestegen en lijken alleen maar verder te stijgen
– Een vast tarief kan een goede keuze zijn als je zekerheid wilt over je energiekosten, omdat je voor een langere periode (meestal 1-3 jaar) dezelfde prijs betaalt
– Het kan echter ook nadelig zijn als de energieprijzen dalen, omdat je dan meer betaalt dan nodig is
– Het is daarom belangrijk om goed te vergelijken voordat je een keuze maakt voor een energieleverancier en tarief
– Het is ook mogelijk om te kiezen voor een variabel tarief, waarbij de prijs kan fluctueren op basis van de marktontwikkelingen
– Een andere optie is om te investeren in duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen of windenergie, om zo onafhankelijker te worden van de energieprijzen en bij te dragen aan een duurzamere toekomst.