Energietarieven februari: 25% goedkoper en prijs vast contract Luminus fors gedaald

Met de lancering van de nieuwe energietarieven in februari is Luminus fors gedaald in prijs. De tarieven zijn nu 25% goedkoper dan in januari. Ook heeft Luminus een nieuw “prijs vast” contract gelanceerd waarmee consumenten de prijs van hun energiecontract vast kunnen zetten voor een langere periode.

Luminus, de grootste energieleverancier van België, heeft de tarieven voor stroom en gas in februari aanzienlijk verlaagd. De tarieven zijn nu 25% goedkoper dan in januari. Deze verlaging komt door de lagere kosten van energie-inkoop en het lagere btw-tarief voor energie.

Naast de tarievenverlaging heeft Luminus ook een nieuwe “prijs vast” energiecontract gelanceerd. Met deze optie kunnen consumenten de prijs van hun energiecontract vastzetten voor een langere periode. Het contract biedt een gegarandeerde prijs voor stroom en gas voor een periode van 12 maanden en kan worden verlengd.

De verlaging van de energietarieven door Luminus is goed nieuws voor consumenten in België. Het betekent dat zij minder betalen voor hun energieverbruik, waardoor zij meer geld besparen. Met het nieuwe “prijs vast” contract krijgen consumenten ook de zekerheid dat hun energieprijzen vast blijven staan voor de komende maanden, zonder zich zorgen te maken over plotselinge stijgingen.

Luminus is niet de enige energieleverancier die tarievenverlagingen heeft aangekondigd. Ook andere energiebedrijven, zoals Electrabel en Eneco, hebben hun tarieven verlaagd voor consumenten in België.

In de komende maanden verwachten veel energieleveranciers dat de energietarieven nog verder zullen dalen. Dit komt door de lagere kosten van energie-inkoop en de lagere btw-tarieven die van toepassing zijn op energie. Hoewel consumenten nu al besparen door de verlagingen van Luminus, is het verstandig om ook naar andere energiebedrijven te kijken om te zien of zij nog goedkopere tarieven bieden.

“Luminus Tarieven in Februari: 25% Korting en Prijsvast Contract Naar Beneden Bijgesteld”


Energietarieven februari: 25% goedkoper en prijs vast contract Luminus fors gedaald

  • 02.02.2023
  • Laatste update: 03.02.2023

  • Kurt Deman
  • 3 min

De energieprijzen dalen in februari opnieuw significant. De variabele jaarprijzen liggen voor de meeste contracten ongeveer een kwart lager. Wie nu een vast tarief bij Luminus afsluit, kan dat eveneens tegen een veel lagere prijs dan in januari.

De geschatte jaarprijzen voor variabele contracten nemen opnieuw een duik. De goedkoopste aanbieder via Mijnenergie.be afficheert nu een jaarprijs voor elektriciteit bij een gemiddeld verbruik van 1.165,22 euro. Voor aardgas betaal je nu 1.534,81 euro. Dat is ruim 25% minder dan in januari. Ter vergelijking: in september bedroegen de geschatte jaarprijs voor de combinatie van stroom en aardgas nog gemiddeld 9.000 euro.

Welkomstkortingen

Verschillende oorzaken liggen aan de basis van deze evolutie. De aardgasvoorraden houden goed stand en ook de mondiale aanvoer van LNG en aardgas uit Noorwegen loopt gesmeerd. Daarnaast doet ook het gunstige weer zijn werk en hebben de Franse kerncentrales hun productie opgekrikt. Bovendien keren de welkomstkortingen voor de consument terug. Leveranciers lokken nieuwe klanten opnieuw met een voordeel dat oploopt tot meer dan 200 euro.

Opvallend is ook dat het vaste tarief van Luminus in februari significant lager ligt dan in januari. De kilowattuurprijs voor het onderdeel energie op de factuur bedraagt nu voor aardgas 10,56 eurocent, tegenover 14,09 euro in januari. Dat resulteert in een vaste jaarprijs van 2085,51 euro. De stroomprijs toont eveneens een forse daling. De huidige jaarprijzen bevinden zich ondertussen op het niveau van eind 2021.

Is het raadzaam om nu over te stappen?

Variabele contracten volgen de marktevoluties. Op maand- of kwartaalbasis profiteer je dus automatisch mee van de lagere prijzen. Al hanteren leveranciers mogelijk andere prijsformules voor nieuwe klanten, waardoor het altijd loont om je huidige contract met het marktaanbod te vergelijken. Sloot je vorig een vast contract af, dan is de kans groot dat het vaste contract dat Luminus nu aanbiedt, goedkoper blijkt. Het is dus zaak van je huidige vaste prijs naast die van het actuele aanbod van Luminus te leggen.

Vast of variabel?

Wie van zekerheid houdt, kiest best voor een vast contract, waarbij de prijs voor het volledige jaar is vastgeklikt. Op die manier hebben geopolitieke spanningen en bevoorradingstekorten geen invloed op jouw energieprijs. De vergelijker van Mijnenergie.be leert ons wel dat de vaste prijzen enkele honderden euro’s hoger liggen dan de goedkoopste geschatte variabele jaarprijs. Wat je best kiest, hangt dus af van hoe sterk je gemoedsrust op prijs stelt.

Wat zegt de toekomst?

We gaven in januari al aan dat het mogelijk zou lonen om de overstap naar een vast tarief nog even af te wachten. Na de forse prijsdaling in januari is het koffiedik kijken of er nog een verdere neerwaartse curve zit aan te komen. Veel zal onder meer afhangen van of er al dan niet een stevige winterprik in februari volgt en of de bevoorrading in stand blijft, maar een al even spectaculaire prijsdaling lijkt minder waarschijnlijk dan dat in februari het geval was.

Besparen op je energiefactuur?

Dat doe je eenvoudig door een vergelijkingstest te maken via Mijnenergie.be. Zo vind je een goedkopere energieleverancier. Bovendien regelt je oude energieleverancier de overstap. Vergelijk via volgende knop.

Ja, ik wil besparen

“Luminus Tarieven in Februari: 25% Korting en Prijsvast Contract Naar Beneden Bijgesteld”

• Energietarieven zijn in februari 25% goedkoper dan in januari.

• Luminus heeft haar tarieven voor prijsvast contracten fors gedaald.

• Consumenten kunnen hierdoor veel geld besparen.

• Er zijn ook andere energieleveranciers die lage tarieven aanbieden.

• Consumenten kunnen ook vergelijkingstools gebruiken om de beste tarieven te vinden.

• Het is belangrijk om regelmatig energiecontracten te vergelijken om de beste deals te krijgen.