Europese gasprijs met 40 euro per megawattuur op laagste punt sinds begin 2022

  • 20.03.2023
  • Kurt Deman
  • 2 min

De Europese gasprijzen dalen deze ochtend opnieuw 6% en flirten met de grens van 40 euro per megawattuur. Het is al van januari 2022 geleden dat aardgas op de richtinggevende TTF-beurs nog tegen dergelijke prijzen werd verhandeld. Toch is aardgas nog altijd dubbel zo duur als tijdens de herfst van 2021.

Een jaar geleden hadden de gasprijzen hun stijgende curve al eventjes ingezet. De Russische inval in Oekraïne beroerde de markt en voedde de vrees voor aardgastekorten. Dat uitte zich in een prijspiek van 320 euro per megawattuur in augustus. Ondertussen is de Europese afhankelijkheid van Russisch gas sterk afgebouwd, onder meer door de sterk opgekrikte aanvoer van vloeibaar aardas (lng). Het relatief milde winterweer zorgde er tevens voor dat de aardgasvoorraden op peil bleven. Bovendien nam het aardgasverbruik omwille van de gestegen prijzen af.

Enkele dagen geleden zorgde een blokkade van enkele Franse lng-terminals door de lokale vakbonden in combinatie met het koudere weer voor een kortstondige prijsopstoot. Ondertussen knoopt de aardgasprijs opnieuw aan met zijn dalende curve. Op ruim een week tijd daalde de groothandelsprijs met 19%.

Wat zijn de gevolgen voor de consument?

Wie over een variabel energiecontract beschikt, profiteert automatisch mee van de dalende groothandelsprijzen. Afhankelijk van het type contract, past de energieleverancier jouw prijzen op maand- of kwartaalbasis aan. Bij een vast contract ligt de prijs vast voor de volledige contractduur. Als je een opzegtermijn van één maand respecteert, kan je ook altijd overstappen naar een variabel tarief of naar het vaste tarief van Luminus, waarvan de jaarprijs een pak lager ligt dan wanneer je vorige lente of zomer een gelijkaardig contract hebt afgesloten.