Fluvius lokaliseert uitvallende omvormers zonnepanelen met analysetool

  • 25.05.2023
  • Kurt Deman
  • 1 min

473 Vlaamse eigenaren van zonnepanelen ontvingen vorig jaar in de periode juli-oktober 2022 een compensatie voor het uitvallen van hun omvormer. Om te weten waar investeringen aan het stroomnet aan de orde zijn, rolt Fluvius nu een zelfbedachte analysetool uit: de hexagoon-analyse.

Omdat de zon voor iedereen in de straat op hetzelfde moment schijnt, en omdat niet alle zonnepaneeleigenaars hun opgewekte stroom zelf verbruiken, raakt het elektriciteitsnet op sommige plaatsen overbelast. Omvormers vallen dan uit, waardoor de zonnepanelen geen energie meer opwekken. Dergelijke incidenten manifesteren zich vooral voor in regio’s waar woningen geografisch erg verspreid liggen, en waar het net vooral is opgebouwd met lange stroomkabels. In combinatie met veel injectie op het net, zorgt dit voor spanningsproblemen.

Met de nieuwe hexagoon-analyse methode deelt Fluvius het volledige elektriciteitsnet in Vlaanderen op in zeshoeken (hexagonen) om de meest optimale investering per zeshoek te bepalen, spanningsproblemen proactief aan te pakken en te anticiperen op de groei van het aantal warmtepompen en elektrische voertuigen . Die analyse moet de meest optimale locatie van nieuwe cabines bepalen.