Gasprijzen stijgen 26% op één week tijd

  • 25.07.2023
  • Kurt Deman
  • 2 min

De Europese aardgasprijs is de voorbije dagen opnieuw met ruim 26% gestegen. Volgens analisten gaat het om een correctie na een sterke daling van de voorbije weken. De hogere gasprijzen voor de komende winter wijzen er wel op dat de ongerustheid over de Europese gastoevoer nog niet van de baan is.

De gasprijs op de Nederlandse TTF-beurs  bereikte vorige week het laagste prijspeil sinds bijna twee jaar.  Ondertussen is de prijs opnieuw gestegen van 24,68 euro per megawattuur naar 31,70 euro per megawattuur. Volgens Montel Group, dat de energiemarkten analyseert, valt de stijging vooral toe te schrijven aan een marktcorrectie. “De opwaartse beweging komt als een verrassing en lijkt vooral een technische bijsturing.”

De Europese gasvoorraden zijn momenteel voor ruim 82% gevuld. Dat percentage ligt 17% hoger dan vorig jaar op hetzelfde tijdstip. Toch waarschuwt het Internationaal Energieagentschap (IEA) in zijn nieuwste jaarrapport ervoor dat Europa bij het dichtdraaien van de gaskraan door Rusland mogelijk onvoldoende gasreserves heeft om de energiezekerheid veilig te stellen.

Uiteenlopende prognoses

Dat de energiewereld nog niet helemaal is gerustgesteld blijkt ook uit de markt met een horizon op langere termijn. De gasprijzen voor komende winter liggen een stuk hoger. Voor het eerste kwartaal van 2024 wordt aardgas nu verhandeld tegen een prijs van 54,92 euro per megawattuur. Het verschil tussen het derde kwartaal van 2023 en het eerste kwartaal van 2024 loopt daarmee volgens de Nederlandse lector energietransitie Martien Visser veel hoger op dan de gebruikelijke 5 euro per megawattuur.

Daar tegenover staat dat de Amerikaanse zakenbank Morgen Stanley aangeeft dat de gasprijzen bij een milde winter kunnen terugvallen tot 15 euro per megawattuur. Mocht dat het geval zijn, dan zouden de gasprijzen zich weer helemaal op het peil van voor de energiecrisis bevinden.

 

Maak je je zorgen over je hoge energiefactuur?

Via een vergelijking op Mijnenergie.be weet je snel of je effectief te veel betaalt. Bovendien sluit je na je vergelijking zonder problemen een nieuw energiecontract af.

Ja, ik wil minder betalen