Hoe kies je het beste vaste stroomtarief?

Hoe kies je het beste vaste stroomtarief?

Het kiezen van het beste vaste stroomtarief kan een uitdagende taak zijn, vooral gezien het feit dat er tegenwoordig zoveel energieleveranciers en tariefopties zijn. Het is echter belangrijk om een weloverwogen beslissing te nemen, omdat dit van invloed kan zijn op je maandelijkse energierekening. Hier zijn enkele belangrijke factoren om te overwegen bij het kiezen van het beste vaste stroomtarief:

1. Vergelijk verschillende energieleveranciers: Het is essentieel om de tarieven en voorwaarden van verschillende energieleveranciers te vergelijken voordat je een keuze maakt. Er zijn verschillende vergelijkingssites beschikbaar die je kunnen helpen bij het vergelijken van tarieven en je inzicht kunnen geven in de verschillende aanbiedingen op de markt.

2. Kijk naar de duur van het contract: Vaste stroomtarieven kunnen variëren in duur, van één jaar tot vijf jaar of zelfs langer. Het is belangrijk om te overwegen hoe lang je bereid bent om je aan een bepaald tarief en leverancier te binden. Als je flexibiliteit wilt behouden, kan het verstandig zijn om te kiezen voor een kortere contractduur.

3. Let op bijkomende kosten: Naast het energietarief kunnen er ook andere kosten zijn, zoals netwerkkosten, belastingen en administratiekosten. Deze bijkomende kosten kunnen aanzienlijk verschillen tussen energieleveranciers. Zorg ervoor dat je alle kosten meeneemt bij het vergelijken van tarieven, zodat je een nauwkeurig beeld krijgt van het totale kostenplaatje.

4. Controleer de voorwaarden: Lees altijd de algemene voorwaarden van het energiecontract voordat je een beslissing neemt. Let vooral op eventuele boetes of extra kosten die kunnen gelden bij vroegtijdige beëindiging van het contract. Houd ook rekening met eventuele prijsstijgingen gedurende de contractperiode.

5. Overweeg groene energie: Als je geïnteresseerd bent in duurzaamheid en milieuvriendelijkheid, kan het de moeite waard zijn om te kiezen voor een leverancier die groene energie aanbiedt. Veel energieleveranciers hebben tegenwoordig opties voor groene stroom, die afkomstig is van hernieuwbare bronnen zoals wind- of zonne-energie.

6. Lees ervaringen van andere klanten: Het kan nuttig zijn om online reviews en ervaringen van andere klanten te lezen over verschillende energieleveranciers. Dit kan je inzicht geven in de kwaliteit van de klantenservice, facturering en betrouwbaarheid van de leverancier.

Het kiezen van het beste vaste stroomtarief vereist wat onderzoek en vergelijking, maar het kan de moeite waard zijn om de tijd te nemen om de juiste keuze te maken. Door rekening te houden met factoren als tarieven, contractduur, bijkomende kosten en groene energie, kun je een weloverwogen beslissing nemen die past bij jouw behoeften en budget.

Tips voor het vinden van het ideale vaste stroomtarief


Hoe kies je het beste vaste stroomtarief?

  • 03.07.2023
  • Laatste update: 04.07.2023

  • Kurt Deman
  • 4 min

Fatih Birol, de directeur van het Internationaal Energieagentschap (IEA), sluit een nieuwe prijsopstoot op de aardgasbeurzen komende winter niet uit. Wie zich liever niet blootstelt aan de grillen van de energiemarkt, kan vandaag bij vijf energieleveranciers terecht voor een vast tarief. Mijnenergie.be ging na welk prijskaartje vandaag aan een zekere prijs vastkleeft en waarin de tarieven van elkaar verschillen.

Vast versus variabel energietarief


De voorbije weken kwam een einde aan de maandenlange prijsdalingen op de energiemarkten. Hoewel onder meer energietrader Matthias Detremmerie aangeeft dat dergelijke schommelingen niet ongewoon zijn, kijken verschillende experts met enige vrees de winter tegemoet. Fatih Birol, de directeur van het Internationaal Energieagentschap (IEA), geeft aan dat – wanneer de Chinese economie verder aantrekt en er een strenge winter aantreedt – de gasprijzen opnieuw de hoogte in schieten.

Beschik je vandaag over een variabel tarief, dan bewegen jouw energieprijzen mee met de evoluties op de energiebeurzen. Je profiteerde de voorbije maanden dus rechtstreeks mee van de prijsdalingen, maar bent meteen ook blootgesteld aan nieuwe prijsstijgingen.

Een vaste tarief heeft als grote voordeel dat je een jaar lang zeker bent van de prijs die je betaalt. Daar tegenover staat dat de instapprijs hoger ligt dan bij een variabel tarief. Voor stroom kost het goedkoopste variabele tarief via vergelijkingssite Mijnenergie.be je vandaag naar schatting 1.121,15 euro per jaar. De laagste vaste prijs bedraagt 1.346,58 euro. Zekerheid kost je dus ruim 200 euro extra. Maar ook onderling verschillen vaste prijzen van elkaar.

Engie Easy Fixed Luminus Comfy Mega Cosy Green Fixed Octa+ Fixed Eneco Zon en Wind Vast
Jaarprijs bij verbruik van 3.500 kWh 1346,58 euro 1377,18 euro 1421,75 euro 1.426,75 euro 1432,00 euro
Kilowattuurarief 20,29 eurocent/kWh 23,31 eurocent/kWh + 58,27 euro korting 23,70 eurocent/kWh + 106 euro korting 22,10 eurocent/kWh 22,62 eurocent/kWh
Vaste vergoeding 58,30 euro 63,60 euro 121,90 euro 65,00 euro 65,00 euro
Injectarief 5,38 eurocent/kWh 6,37 eurocent/kWh 7,73 eurocent/kWh 8,56 eurocent/kWh 6,64 eurocent/kWh
Vast injectietarief Nee Nee Ja Nee Nee
Groene energie Ja Ja Ja Nee (maar wel mogelijk via tarief Eco Fixed) Ja
Aantal sterren volgens Servicecheck Vreg 4 4 1 3 3


Meer dan enkel prijsverschil

Het prijsverschil tussen het goedkoopste en het duurste vaste tarief bedraagt 85,42 euro. Daarnaast gelden nog andere criteria. Luminus en Mega kennen een korting toe, die je aan het einde van jouw contractjaar ontvangt. De jaarprijs bevat ook een vaste vergoeding, die je doorgaans voor het volledige contractjaar betaalt. Met die aanpak willen energieleveranciers voorkomen dat je gedurende de looptijd van het nieuwe contract opnieuw naar een andere speler overstapt. Wil je een maximale bewegingsvrijheid, dan opteer je best voor een tarief met lage vaste vergoeding en weeg je het voordeel van de korting af tegen de consequenties bij een nieuwe leverancierswissel.

Klachtenindicator

Vier contracten omvatten 100% groene energie (Octa+ biedt die optie via het duurdere tarief Eco Fix) en ondersteuning via telefoon, internet en mail. Wie de graad van dienstverlening belangrijk vindt, neemt mogelijk ook het aantal klachten per 5.000 klanten mee. Engie en Luminus scoren op dat vlak bijvoorbeeld beduidend beter dan Mega. Dat blijkt uit de Servicecheck van de Vlaamse energieregulator VREG.

Injectietarief

Voor eigenaars van zonnepanelen en een digitale meter vormt ook het injectietarief een bepalende factor. Engie, die het laagste verbruikstarief aanrekent, betaalt de laagste vergoeding voor de stroom die jouw zonnepanelen opwekken. Je gaat dus best op zoek naar de best combinatie op maat van jouw verbruik en zonneproductie. Goed om te weten is dat enkel Mega een vast injectietarief hanteert. Je bent dus een jaar lang verzekerd van een vaste prijs per kilowattuur, maar profiteert niet mee mochten die vergoedingen over de hele lijn opnieuw stijgen.

Betaal jij ook te veel voor energie?

Je bent beslist niet de enige. Veel mensen betalen te veel. Start met besparen door op volgende knop te klikken.

Ja, ik wil besparen

Tips voor het vinden van het ideale vaste stroomtarief

– Begin met het analyseren van je energieverbruik in het verleden om een idee te krijgen van je gemiddelde maandelijkse energiekosten.
– Vergelijk verschillende energieleveranciers en hun tarieven. Let op zowel de kosten per eenheid energie als eventuele vaste kosten die in rekening worden gebracht.
– Kijk naar de duur van het contract en eventuele boeteclausules bij voortijdige beëindiging. Het kan lonend zijn om een langer contract af te sluiten als de tarieven gunstig zijn en je niet verwacht binnen die periode te verhuizen.
– Overweeg ook de mogelijkheid om groene energie af te nemen, als dit belangrijk voor je is.
– Controleer of er kortingen of speciale aanbiedingen beschikbaar zijn, zoals welkomstbonussen of cashback-acties.
– Lees de voorwaarden van het contract zorgvuldig door en let op eventuele addertjes onder het gras, zoals prijsstijgingen na een bepaalde periode.
– Raadpleeg online vergelijkingssites en beoordelingen van andere consumenten om inzicht te krijgen in de ervaringen met verschillende energieleveranciers.
– Neem contact op met de klantenservice van de energieleveranciers waarin je geïnteresseerd bent om vragen te stellen en eventuele onduidelijkheden op te helderen.
– Overweeg ook de mogelijkheid om te kiezen voor een variabel tarief, aangezien dit soms voordeliger kan zijn, afhankelijk van de marktomstandigheden.
– Neem de tijd om alle informatie te verzamelen en te vergelijken voordat je een definitieve beslissing neemt. Het kiezen van het beste vaste stroomtarief vereist gedegen onderzoek en analyse.