Hoe maakt jouw energieleverancier de digitale meter slim?

De toekomst van de energievoorziening is hier en het is slim. Met de komst van slimme meters heeft je energieleverancier een revolutionaire manier gevonden om je energieverbruik in kaart te brengen. Slimme meters werken door middel van een radiofrequentieverbinding, waardoor ze je energieverbruik continu kunnen meten en de informatie naar je energieleverancier sturen.

De digitale meter is een belangrijke stap voorwaarts in de energievoorziening. De meter laat je energieleverancier toe om je energieverbruik nauwkeuriger te meten en je een beter inzicht te geven in je verbruik. In combinatie met andere technologieën zoals het internet of Things (IoT) kunnen energieleveranciers je verbruik nog nauwkeuriger meten en je helpen om je energieverbruik te verminderen.

Hoe maakt je energieleverancier de digitale meter slim? De digitale meter wordt gekoppeld aan je energieleverancier, waardoor je real-time informatie krijgt over je verbruik. De meter is ook voorzien van slimme sensoren die je energieverbruik continue meten. Met deze informatie kan je energieleverancier je helpen bij het beheren van je energieverbruik door je te voorzien van gepersonaliseerde adviezen over hoe je het beste je energie kunt gebruiken, zodat je zowel je energierekening als je milieuimpact kunt verminderen.

De digitale meter is ook voorzien van een geavanceerde beveiligingstechnologie die voorkomt dat hackers je privégegevens kunnen bemachtigen. Met behulp van deze technologie kan je energieleverancier je energieverbruik onder controle houden en je helpen om je verbruik zo efficiënt mogelijk te maken.

De digitale meter geeft je energieleverancier ook meer inzicht in de effectiviteit van hun energieoplossingen. Met de gegevens die de meter verzamelt, kunnen energieleveranciers de efficiëntie van hun systemen verbeteren, waardoor je meer voordeel krijgt uit je energieverbruik.

De digitale meter zal de manier waarop we energie gebruiken radicaal veranderen. Met deze technologie kunnen energieleveranciers je helpen om energiezuiniger te leven en je energierekening te verlagen. Als je energieleverancier al een slimme meter heeft, ben je al een stap verder op weg naar een duurzame toekomst.

“Maak de Digitale Meter Slim met Jouw Energieleverancier!”


Hoe maakt jouw energieleverancier de digitale meter slim?

  • 04.05.2023
  • Kurt Deman
  • 4 min

De energiemarkt evolueert in sneltempo. De digitale meter moet een cruciale rol spelen om bewuster en efficiënter met energie om te gaan. Maar om het toestel echt slim te maken, heb je nood aan complementaire apps. Het is een domein waar energieleveranciers een oplossing voor willen bieden. Mijnenergie.be ging na welke functionaliteiten de vijf grootste marktspelers voor hun klanten uitwerken.

Engie:
App: Engie Smart App

Wat registreert de app? De Smart App van Engie brengt het verbruik per uur, dag, maand en jaar via detailgrafieken in kaart. De weergave gebeurt in euro en kilowattuur. De toepassing maakt een onderscheid tussen dal- en piekuren.

Hoe kan je het capaciteitstarief opvolgen? Je ziet je huidige en je vorige maandpiek, inclusief het moment waarop je die piek creëerde. Het is ook mogelijk om een melding te ontvangen bij elke nieuwe maandpiek.

Wat betaal je voor de app? De app is gratis. Net als alle andere energieleveranciers maakt Engie binnen zijn app gebruik van de gegevens die het via het klantenportaal van Fluvius vanuit jouw digitale meter ontvangt. Klanten die hun verbruiksgegevens in real time (dus zonder één dag vertraging) willen raadplegen, kunnen voor 3,50 euro per maand gebruikmaken van de dienst Smart Live. Dat is de enige betalende optie. Je plugt in dat geval een apparaatje, een zogenaamde dongle, in op de digitale meter, die de data rechtstreeks naar Engie stuurt.

 

Luminus
App: Luminus EnergyControl Monitor

blankWat registreert de app? Een dongle stuur jouw verbruiksgegevens in real time naar de Luminus EnergiControl Monitor voor gedetailleerde inzichten in je energieverbruik en -kosten. Je ziet meteen overzichten per dag, week, maand of jaar in euro, gekoppeld aan de geldende tarieven. EnergyControl Monitor leert je ook welke apparaten bij je thuis (te) veel energie verbruiken. Luminus baseert zich hiervoor op de digitale meterdata en de gegevens die je in jouw persoonlijk profiel invult.

Hoe kan je het capaciteitstarief opvolgen? EnergyControl Monitor geeft de maandelijkse verbruikspieken weer en laat je toe om een maximale verbruikspiek in te stellen. De app geeft aan wanneer je die piek bereikt en helpt je om je verbruik tijdig aan te passen en te spreiden.

Wat betaal je voor de app? Voor de dongle geldt er een eenmalige vergoeding van 24,99 euro en een maandelijkse bijdrage. Tot eind juni bedraagt dat maandbedrag 1,95 euro in plaats van 2,95 euro.

TotalEnergies
App: Mijn klantenzone

Wat registreert de app? In mijn klantenzone volg je jouw verbruik op en vergelijk je het met periodes uit het verleden. Je checkt meteen ook of je voorschotten overeenstemmen met de realiteit.

Hoe kan je het capaciteitstarief opvolgen? De app berekent het piekvermogen via Fluvius.

Wat betaal je voor de app? De app is gratis, maar bevat geen realtime functionaliteit.

Eneco
App: Eneco Smart Meter

blankWat registreert de app? De klantenzone van Eneco biedt vandaag al de mogelijkheid om je verbruik op te volgen en het voorschotbedrag aan te passen. De Eneco Smart Meter app die Eneco binnenkort lanceert, zal gebruik maken van slimme algoritmes om jouw verbruik in categorieën als verwarming, verlichting en huishoudtoestellen op te splitsen. Je verneemt hoe het verbruik per categorie zich verhoudt tot gezinnen met een gelijkaardig profiel.

Hoe kan je het capaciteitstarief opvolgen? De Energy Smart Meter geeft het piekvermogen in kilowattuur en euro weer. Je leert ook welk piekvermogen je al in de loop van de maand hebt opgetekend.

Wat betaal je voor de app? De app is gratis.

Mega
App: MyMega

Wat registreert de app? Je vindt er jouw verbruikshistoriek  terug. Eigenaars van een dynamisch tarief vernemen binnen de app de marktprijzen per uur voor de volgende dag. Dat laat je toe om jouw energieconsumptie optimaal te plannen.

Hoe kan je het capaciteitstarief opvolgen? De app berekent het piekvermogen via Fluvius.

Wat betaal je voor de app? De app is gratis, maar bevat geen realtime functionaliteit.

“Maak de Digitale Meter Slim met Jouw Energieleverancier!”

– De slimme meter biedt real-time energiedata die u kunt bekijken via een app of webportal.

– U kunt de energieverbruiks- en productiegegevens bekijken, waardoor u beter inzicht krijgt in hoeveel energie u verbruikt.

– Door de slimme meter krijgt u meer controle over uw energieverbruik en kunt u energiebesparende maatregelen nemen.

– De slimme meter stuurt ook meldingen naar uw energieleverancier als er een storing of overschrijding optreedt.

– Uw energieleverancier kan met de slimme meter de energieverbruikshistorie monitoren en verbruikspatronen opsporen die kunnen worden gebruikt om energie op te slaan of te verminderen.

– Uw energieleverancier kan met de slimme meter de prestatie van het elektriciteitsnetwerk verbeteren door het energieverbruik te verminderen of door het energieverbruik beter te verdelen.