Hoe proberen energieleveranciers te voorkomen dat je overstapt naar een concurrent?

  • 28.04.2023
  • Kurt Deman
  • 2 min

Sinds 2007 is de energiemarkt geliberaliseerd. Iedereen kan op eender welk moment een nieuw contract afsluiten bij een andere energieleverancier. Een opzegtermijn van drie weken volstaat. Toch proberen energieleveranciers er zich op verschillende manieren van te verzekeren dat je jouw lot voor langere tijd met hen verbindt.

Dat de energieleveranciers vaste tarieven lange tijd uit hun aanbod hebben geweerd, valt deels toe te schrijven aan de mogelijke ontrouw van hun klanten. Ze moesten elektriciteit en aardgas duur inkopen, maar liepen het risico dat consumenten bij dalende prijzen massaal zouden overstappen naar een goedkoper contract. De energieleveranciers zouden dan blijven zitten met de energie die ze vooraf inkochten tegen hoge prijzen.

Verschillende spelers pleitten daarom voor de herinvoering van een verbrekingsvergoeding. Dergelijke opzegvergoeding betaalt de klant wanneer hij zijn verbintenis vroegtijdig beëindigt. Dat verzoek werd vooralsnog niet ingewilligd, dus gaan de energieleveranciers op zoek naar alternatieve mogelijkheden.

Hoge abonnementskosten

Eén van die technieken bestaat uit het aanrekenen van hogere abonnementskosten. Mega hanteert bijvoorbeeld een vaste vergoeding van 137,80 euro voor zijn vaste tarief Cosy Fixed. Indien de klant het contract vroegtijdig beëindigt, brengt Mega de vaste vergoeding voor één jaar levering volledig in rekening. Wie dus al na één of enkele maanden een lucratiever aanbod ziet, gaat dus best na of dat voordeel die abonnementskosten compenseert. Hoe langer het contract loopt, hoe lager de impact. Bij een overstap na negen maanden blijft het effect beperkt tot 25% van 137,80 euro of 34,45 euro.

Bindende welkomstkortingen

Een andere techniek om klantentrouw te bevorderen, is het koppelen van welkomstkortingen aan de voorwaarde dat je twaalf maanden klant blijft. Opnieuw geldt dat je zelf de afweging moet maken. Een welkomstkorting van 50 euro speel je uiteraard liever niet kwijt, maar een analyse via de vergelijker van Mijnenergie.be leert ons dat er tussen het goedkoopste en duurste tarief voor zowel elektriciteit als aardgas een kloof van 400 euro gaapt. Wat je inboet aan welkomstkortingen kan je dus ruimschoots compenseren.

Betaal jij ook te veel voor energie?

Je bent beslist niet de enige. Veel mensen betalen te veel. Start met besparen door op volgende knop te klikken.

Ja, ik wil besparen