Hoeveel energie kan je besparen in jouw keuken?


Hoeveel energie kan je besparen in jouw keuken?

  • 31.01.2023
  • Kurt Deman
  • 3 min

De keuken is uitgegroeid tot een echte leefruimte. Het is tegelijk de kamer waar een groot deel van ons energieverbruik zich situeert. Maar in veel gevallen schuilt er nog een groot besparingspotentieel door te kiezen voor toestellen met een gunstiger energielabel. Mijnenergie.be ging na hoeveel voordeel je dat kan opleveren.

In de keuken bevinden zich tal van toestellen. We beperken ons voor deze simulatie tot drie van de grootste verbruikers: de koel-vriescombinatie, de vaatwasmachine en de kookplaat.

Koel-vriescombinatie: jaarlijkse besparing: 66,98 euro
Een koel-vriescombinatie is haast onmisbaar in elke keuken. Het toestel Beko RCSA406K40XBN met een totale inhoud van 386 liter (266 liter koelkast, 120 liter diepvriezer) draagt het energielabel E en heeft een energieverbruik van 254 kWh per jaar.  Dat zetten we naast Samsung Bespoke met een totale inhoud van 387 liter (273 liter koelkast, 114 liter diepvriezer) en het gunstige energielabel A. Het geschatte jaarlijkse verbruik klokt in dat geval af op 108 kWh. Het mediaan energietarief via Mijnenergie.be bedraagt vandaag 45,88 eurocent per kilowattuur. Dat betekent dat je met het energiezuinigere toestel op jaarbasis 66,98 euro bespaart.

Vaatwasmachine: jaarlijkse besparing: 37,62 euro
Voor de vaatwasmachine vergelijken we opnieuw wat de vervanging van een toestel met energielabel E door een apparaat met energielabel A oplevert. De Whirlpool WFC 3C26N F verbruikt 190 kWh per 200 cycli. Bij het energiezuinigere alternatief, de Bosch SMS6TCI00E slinkt het verbruik tot 108 kWh. Het voordeel op jaarbasis bij de huidige energieprijzen: 37,62 euro.

Kookplaat: jaarlijkse besparing; 40 euro
Voor het verbruik van de kookplaat is vooral de energiebron doorslaggevend. Het Nederlandse  Milieu Centraal becijfert het jaarlijkse verbruik van een doorsnee gasvuur op 381 kilowattuur (kWh). Bij een inductiekookplaat gaat de voorlichtingsorganisatie uit van een stroomverbruik van 175 kWh. Een keramische kookplaat verbruikt ongeveer 30 procent meer met ongeveer 225 kWh per jaar. Een ‘gewone’ elektrische kookplaat van gietijzer verbruikt het meest: 260 kWh per jaar.

De switch van een gewone elektrische kookplaat naar een inductiekookplaat levert je op jaarbasis een voordeel van 40 euro op. De omschakeling naar een gaskookplaat resulteert in een nog grotere besparing, maar is in het teken van de energietransitie minder aangewezen.

Type Kookplaat Verbruik per jaar Verbruiksfactuur per jaar
Gas 381 kWh aardgas 51,63 euro
Inductie 175 kWh elektriciteit 80,29 euro
Keramisch 225 kWh elektriciteit 103,23 euro
Gewone elektrische kookplaat 260 kWh elektriciteit 119,29 euro


Factor capaciteitstarief

Naast het standaardverbruik per toestel, bepaalt ook het piekverbruik sinds 1 januari voor een deeltje onze energiefactuur. Hoe hoger het maximale vermogen van een toestel, hoe sneller het gebruik ervan jouw maandpiek doet oplopen.In de keuken probeer je best de microgolfoven, vaatwasmachine, kookplaat en oven niet tegelijk in te schakelen.

Conclusie

Het spreekt voor zich dat je niet zomaar alle keukentoestellen de deur moet uitgooien. Maar wanneer toestellen aan vervanging toe zijn, neem je het energielabel best mee in jouw keuze. Bij de huidige energieprijzen win je het prijsverschil bij aankoop veelal al na enkele jaren terug.

Betaal jij ook te veel voor energie?

Je bent beslist niet de enige. Veel mensen betalen te veel. Start met besparen door op volgende knop te klikken.

Ja, ik wil besparen

• Installeer energiezuinige apparaten zoals een energiezuinige koelkast en kookplaat.

• Verminder het gebruik van elektrisch koken door het gebruik van inductiekookplaten en een magnetron in plaats van een oven.

• Gebruik kleinere pannen en kookgerei om energie te besparen.

• Zorg ervoor dat je oven, koelkast en vriezer schoon en goed geïsoleerd zijn.

• Verminder het gebruik van de vaatwasser door handmatig af te wassen.

• Gebruik verlichting met energiezuinige lampen.

• Gebruik een warmwaterbesparende douchekop en kranen.

• Kook alleen voor het aantal personen dat je hebt.