Hoeveel energie verbruikt een robotmaaier?

Een robotmaaier is een technologisch hoogstandje dat steeds populairder wordt onder tuinliefhebbers. Het is een zelfrijdende robotmaaier die je tuinwerk voor je doet. Maar hoeveel energie verbruikt deze robotmaaier?

De meeste robotmaaiers werken op een stroomaansluiting, waardoor het belangrijk is om te weten hoeveel energie ze verbruiken. Dit hangt af van het model dat je hebt, maar over het algemeen gebruiken robotmaaiers ongeveer 400-600 watt aan energie. Dit is vergelijkbaar met het energieverbruik van een stofzuiger of een airconditioning.

Daarnaast komt er bij de meeste robotmaaiers een batterijpakket. Dit wordt gebruikt om de robotmaaier te laten rijden. De meeste batterijen hebben een capaciteit van 24-36 volt. Om te weten hoeveel energie deze batterijen verbruiken, moet je de fabrikant contacteren. De meeste fabrikanten geven aan dat de batterijen ongeveer 1,5-2,5 kWh aan energie nodig hebben per uur.

Om je tuin te maaien met een robotmaaier, moet je de robotmaaier ook regelmatig opladen. De meeste robotmaaiers hebben een oplaadtijd van ongeveer 4-6 uur. Hierdoor kun je de robotmaaier een paar keer per dag opladen, zodat hij voldoende energie heeft om je tuin te maaien.

In totaal verbruikt een robotmaaier ongeveer 5-7 kWh aan energie per uur. Dit is niet veel, aangezien dit vergelijkbaar is met het energieverbruik van een stofzuiger of airconditioning. Daarnaast is het energieverbruik van de meeste robotmaaiers vrij laag, waardoor het geen bijzonder grote kostenpost is.

Robotmaaiers zijn een handige manier om je tuinwerk te verzorgen, maar je moet ook goed opletten hoeveel energie ze verbruiken. Zorg ervoor dat je de energiebronnen van je robotmaaier goed beheert, zodat je deze goedkoop kunt laten draaien.

De kosten van het beheersen van een robotmaaier: Hoeveel energie verbruikt het?


Hoeveel energie verbruikt een robotmaaier?

  • 20.04.2023
  • Kurt Deman
  • 3 min

U wil genieten van een mooi gazon, zonder daarbij zelf de handen uit de mouwen te steken? Dan vormt een robotmaaier de ideale oplossing, aangezien het toestel de maaiklus zelfstandig van je overneemt.  Maar wat kost het energieverbruik van die handige assistent?

Eenmaal de afstelling van het af te leggen traject helemaal op punt gezet, hoef je dankzij een robotmaaier niet langer zelf in te staan voor het maaiwerk. Een robotmaaier maakt bovendien weinig geluid, terwijl de mulchfunctie bijdraagt tot een fris en gezond gazon, zonder grasafval.

Gazonoppervlakte bepalende factor

De verbruikskosten van een robotmaaier vallen moeilijk te veralgemenen. Het exacte prijskaartje hangt af van de omvang, structuur en hellingsgraad van het gazon en hoe vaak je de robotmaaier aan het werk zet. Hoe groter de oppervlakte van je tuin, hoe groter de benodigde batterijcapaciteit. De meeste robotmaaiers opereren volledig autonoom. Eenmaal de batterij bijna leeg, rijdt het toestel uit eigen beweging naar het oplaadstation voor een oplaadbeurt, om zijn weg nadien verder te zetten.

Bescheiden verbruikskosten

Het merk Robomow waagt zich als één van de enige spelers aan een concrete verbruiksinschatting. Het verbruik van de RK robotmaaier voor een gazongrootte tot 1.000 m² bedraagt volgens de fabrikant op 2,8 kilowattuur per maand. Tegen de mediaanprijs via Mijnenergie.be van 0,36 euro per kilowattuur betaalt u dus vandaag maandelijks 1,01 euro aan elektriciteit. Wie de robotmaaier van april tot september frequent gebruikt, betaalt een totale verbruiksprijs van 6,06 euro. Bij een oppervlakte tot 2.000 m² loopt het verbruik op tot 5,1 kWh per maand of jaarlijks 11,02 euro. Al blijken de inschattingen van Robomow aan de optimistische kant. Test Aankoop pinde de jaarlijkse maximale verbruikskosten tijdens een robotmaaiertest en bij de toenmalige lagere energieprijzen – immers vast op 35 euro.

 

Onderhoudskosten

Wat wel vast staat, is dat dat de verbruikskosten allermist hoger oplopen ten opzichte van een elektrische grasmachine, een accumaaier of benzinemaaier. Je houdt er wel best rekening mee dat je de messen – afhankelijk van de gebruiksintensiteit – idealiter twee- tot driemaandelijks moet vervangen. Na enkele jaren zal ook de batterij aan vervanging toe zijn. Al dringt zich uiteraard ook bij andere grasmachines na verloop van tijd het nodige onderhoudswerk op.

 

Aankoopprijs

Een bescheiden robotmaaier voor een gazonoppervlakte van 250 m² koop je vandaag vanaf 800 euro, terwijl je voor meer geavanceerde toestellen voor grotere oppervlaktes tot ruim 2.000 euro neertelt.

Betaal jij ook te veel voor energie?

Je bent beslist niet de enige. Veel mensen betalen te veel. Start met besparen door op volgende knop te klikken.

Ja, ik wil besparen

De kosten van het beheersen van een robotmaaier: Hoeveel energie verbruikt het?

-Een robotmaaier verbruikt een kleine hoeveelheid energie, meestal minder dan 2 kWh.

-De energie die een robotmaaier verbruikt, is afhankelijk van de grootte van het gazon, de frequentie van het maaien en de frequentie van het opladen.

-De meeste robotmaaiers hebben een energieverbruik van 0,2 – 0,4 kWh per uur.

-Het energieverbruik van een robotmaaier is veel lager dan dat van een traditionele maaimachine.

-Robotmaaiers hebben een ingebouwde energiebesparende modus die het energieverbruik vermindert wanneer de robot niet aan het maaien is.