Hoeveel meer betaal je vandaag voor een vast tarief dan voor de energiecrisis?

  • 07.06.2023
  • Kurt Deman
  • 3 min

In 2022 bereikten de energieprijzen een recordniveau. De consument kon een tijdlang enkel nog voor een variabel tarief opteren. Ondertussen bieden vier energieleveranciers opnieuw een vast tarief aan. Wie nu dergelijk contract afsluit, betaalt al een pak minder dan begin dit jaar. Maar waar bevinden de prijzen zich ten opzichte van de stabiele energiemarkt die we voor de crisis kenden? En zijn er grote verschillen van leverancier tot leverancier?

De stijging van de energieprijzen begon in het najaar van 2021, in de nasleep van de COVID-19-pandemie en als gevolg van de groeiende internationale vraag naar energie. De Russische invasie in Oekraïne zorgde voor een hevige prijsopstoot. Hittegolven tijdens de zomer van 2022 vormden eveneens een extra belasting voor de energiemarkten. Dat vertaalde zich in torenhoge consumptieprijzen.

Vandaag lijkt de rust op de energiemarkten teruggekeerd. Dat impliceert dat de risico’s voor de energieleveranciers bij het aanbieden van een vast tarief zijn gereduceerd. Luminus introduceerde als eerste een vast tarief, waarna ook Eneco, Engie en Mega volgden. Aanvankelijk stond tegenover die zekerheid voor de consument wel een erg stevig prijskaartje. Ondertussen vond een sterke daling plaats. Het vaste tarief van Luminus is vandaag zelfs bijna de helft goedkoper dan in januari. Aan die daling lijkt voorlopig geen einde te komen. Ten opzichte van mei daalden de vaste tarieven in juni opnieuw met 5 tot 12%. Dat blijkt uit een analyse via de vergelijkingstool Mijnenergie.be.

Tot 43% duurder dan voor de crisis

Elektriciteit (enkelvoudig tarief) per kilowattuur Luminus Eneco Mega Engie
September 2021 11,97 eurocent 12,73 eurocent 13,98 eurocent 13,48 eurocent
Juni 2023 22,14 eurocent 21,43 eurocent 22,03 eurocent 22,33 eurocent
Verschil +43% +41% +37% +40%
Aardgas
September 2021 5,37 eurocent 4,98 eurocent 5,98 eurocent 5,67 eurocent
Juni 2023 7,72 eurocent 7,56 eurocent 7,28 eurocent 8,00 eurocent
Verschil +30% +34% +18% +29%

Zoomen we in op de tarieven van september 2021, toen er van een energiecrisis nog geen sprake was, dan bevinden de vaste tarieven zich vandaag nog altijd op een significant hoger niveau. Je betaalt nog altijd tot 43% meer wanneer je een vast tarief afsluit. Voor alle duidelijkheid: het gaat hier om het kilowattuurtarief, exclusief heffingen en netkosten. De tabel houdt geen rekening met welkomstkortingen voor nieuwe klanten.

Wat brengt de toekomst?
Energie-experts gaven eerder al aan dat de terugkeer naar die lage tarieven van weleer er niet meteen zit aan te komen. Op de wereldmarkt heerst nog altijd enige bezorgdheid rond de bevoorradingszekerheid, terwijl de aanvoer uit alternatieve productielanden vaak duurder is dan de import uit Rusland. Hoewel een lichte daling niet is uitgesloten, zal wie een vast tarief overweegt, toch knopen moeten doorhakken.

Betaal jij ook te veel voor energie?

Je bent beslist niet de enige. Veel mensen betalen te veel. Start met besparen door op volgende knop te klikken.

Ja, ik wil besparen