“Hoge voorraden doen prijzen zonnepanelen snel dalen.” Voelt de consument daar iets van?

  • 28.06.2023
  • Kurt Deman
  • 2 min

Marktonderzoeksbureaus melden een sterke prijsdaling voor zonnepanelen ten gevolge van een overaanbod. De zonnepaneelprijzen zouden op die manier het laagste niveau in drie jaar tijd – dus sinds het uitbreken van de coronacrisis – hebben bereikt. Dat meldt Solar Magazine op basis van informatie uit verschillende bronnen. Mijnenergie.be vroeg Dirk Van Evercooren van de Belgische federatie voor hernieuwbare energie, ODE, of dat prijseffect al de Belgische markt voor zonnepanelen tot uiting komt.

Het Nederlandse Solar Magazine analyseerde een studie van het Chinese marktonderzoeksbureau PV InfoLink. Daaruit blijkt dat de marktprijzen voor polysilicium en wafer – basismaterialen voor zonnecellen of -panelen – sterk zijn gedaald. Chinese fabrikanten beslisten daarop hun productie te verlagen of zelfs tijdelijk op te schorten, omdat anders de rendabiliteit van de fabrieken onder druk komt.

De prijsdaling treedt niet alleen in China op, maar ook in Europa. Volgens pvXchange – een marktplatform voor zonnepanelen – zou de verkoop van zonnepanelen in Europa tijdens de maand mei onder de verwachtingen zijn gebleven. Fabrikanten en groothandels die daardoor met een hogere voorraad zonnepanelen blijven zitten, verlagen de prijzen om het overschot te liquideren. De onderzoekers van PV InfoLink spreken  volgens Solar Magazine over een verzuurd marktsentiment waarin kopers en verkopers een afwachtende houding aannemen.

“Prijsdaling niet afwachten”

 

Volgens Dirk Van Evercooren, algemeen directeur van ODE, de sectororganisatie voor duurzame energie in Vlaanderen, zijn de prijsdalingen bij ons nog niet voelbaar voor de consument. “Over het algemeen ‘druppelen’ dit soort prijstendensen niet zo snel door naar de consumentenmarkt”, zegt hij. Wachten op een prijsdaling, heeft dan ook weinig zin.

Tegelijk benadrukt Dirk Van Evercooren dat het installeren van zonnepanelen ook los van het financiële verhaal een toekomstgerichte, logische investering is. “De prijs van de installatie en van de elektriciteit bepalen hoe snel het gebeurt, maar het is zeker dat de installatie zich enkele keren zal terugbetalen. Tegelijk heb je vanaf dag één meer controle en een lagere elektriciteitsfactuur. Maar ik ben ervan overtuigd dat voor veel mensen er nog andere belangrijke drijfveren zijn, zoals het klimaat en toekomstige generaties.”