Houtskool, elektrisch of aardgas: wat zijn de verbruikskosten van de barbecue?

De zomer is in volle gang en dat betekent dat het barbecue seizoen weer geopend is. Maar voordat je de grill aansteekt, is het belangrijk om te weten wat de verbruikskosten zijn van de verschillende soorten barbecues. In dit artikel zetten we de verbruikskosten van houtskool, elektrisch en aardgas barbecues op een rijtje.

Houtskool barbecue

Een houtskool barbecue is misschien wel de meest traditionele manier van barbecueën. Houtskool is relatief goedkoop in aanschaf en het geeft een heerlijke rokerige smaak aan het vlees. Maar wat zijn de verbruikskosten van een houtskool barbecue? Dit hangt af van hoe vaak je de barbecue gebruikt en hoeveel houtskool je gebruikt per keer. Gemiddeld genomen kost het ongeveer €0,50 per keer om de barbecue aan te steken en te laten branden.

Elektrische barbecue

Een elektrische barbecue is gemakkelijk in gebruik en heeft geen rookontwikkeling. Dit maakt het een populaire keuze voor mensen die in een appartement wonen of een balkon hebben waar rookoverlast niet gewenst is. Het voordeel van een elektrische barbecue is dat je geen extra kosten hebt voor houtskool of gas. Je hebt alleen elektriciteit nodig om de barbecue aan te kunnen zetten. Gemiddeld genomen kost het ongeveer €0,20 per keer om de barbecue aan te zetten en te laten branden.

Aardgas barbecue

Een aardgas barbecue is een duurdere optie in aanschaf, maar het kan op de lange termijn goedkoper zijn omdat aardgas goedkoper is dan propaangas. Een aardgas barbecue heeft als voordeel dat je nooit zonder brandstof komt te zitten, omdat je gewoon de gasleiding aansluit op de barbecue. Gemiddeld genomen kost het ongeveer €0,60 per keer om de barbecue aan te zetten en te laten branden.

Conclusie

Als je kijkt naar de verbruikskosten, is een elektrische barbecue de goedkoopste optie. Maar als je op zoek bent naar die authentieke barbecue smaak, dan is een houtskool barbecue de beste keuze. Een aardgas barbecue is duurder in aanschaf, maar kan op de lange termijn goedkoper zijn. Het hangt dus vooral af van persoonlijke voorkeur en hoe vaak je de barbecue gebruikt. Houd er wel rekening mee dat de kosten ook afhangen van de prijs van gas en elektriciteit in jouw regio.

“Barbecueën op verschillende brandstoffen: welke is het meest kostenefficiënt?”


Houtskool, elektrisch of aardgas: wat zijn de verbruikskosten van de barbecue?

  • 16.06.2023
  • Kurt Deman
  • 2 min

Overal waar je vandaag gaat langs Vlaamse wegen, hangt de zalige geur van de barbecue in de lucht. Waar de diehards zweren bij houtskool, kiezen vandaag ook veel gezinnen voor de snelheid en het gemak van de gasbarbecue of de elektrische barbecue. Maar hoeveel energie vergen die alternatieven? Mijnenergie.be zocht het uit.

Onafhankelijk van het type barbecue beïnvloeden verschillende factoren de benodigde energie. De grootte van het rooster is cruciaal, net als de hoeveelheid voedsel die je wenst te bakken of garen. De gekozen techniek speelt uiteraard ook een rol. Bij het gebruik van indirecte hitte, heb je minder energie nodig dan wanneer je direct barbecuet. Een andere factor is het gebruik van een open toestel versus een barbecue met deksel.

Houtskool

De website bbqadvies.nl adviseert voor het grillen en roken op lage temperatuur tussen 0,5 en één kilogram houtskool of ongeveer dertig briketten. Bij sneller barbecueën op hogere temperatuur moet twee kilogram of tachtig tot negentig briketten volstaan. Een zak houtskool van tien kilogram van een A-merk kost vandaag ongeveer 24 euro. Reken dus in combinatie met enkele aanmaakblokjes op circa 5 euro houtskool.

Gasbarbecue

Eenmaal de gasfles op de barbecue aangesloten, kan je in de kortste tijd jouw vlees, vis of andere lekkernijen bereiden. Dat opent dus de weg naar een spontane barbecue, ook wanneer je over niet al te veel tijd beschikt. Voor een bescheiden gasbarbecue met een grilloppervlakte van veertig centimeter diameter rekent de fabrikant op een gemiddeld gasverbruik van 200 gram per uur. Een gasfles van vijf kilogram kost ongeveer 38 euro. Een barbecuesessie van twee uur kan bijgevolg voor circa 3 euro.

Elektrische barbecue

Een gemiddelde elektrische barbecue heeft een vermogen van 2.200 watt. Wanneer je twee uur grilt op vol vermogen, verbruik je 4,4 kWh elektriciteit. Het kostenplaatje bij een mediaanprijs van 33 eurocent per kilowattuur volgens Mijnenergie.be bedraagt in dat geval circa 1,50 euro.

Authentieke barbecuegevoel

Hoewel de verbruikskosten uiteenlopen, blijft barbecueën relatief goedkoop. Je houdt uiteraard best ook rekening met de aankoopprijs van het toestel, het gewenste comfort en de waarde die je hecht aan het authentieke barbecuegevoel.

“Barbecueën op verschillende brandstoffen: welke is het meest kostenefficiënt?”

– Het verbruik van houtskool hangt af van de grootte van de barbecue en de duur van het gebruik.
– Elektrische barbecues hebben over het algemeen hogere verbruikskosten dan houtskoolbarbecues.
– Aardgasbarbecues hebben een lager verbruik dan houtskoolbarbecues en elektrische barbecues.
– Bij houtskoolbarbecues is het belangrijk om de juiste hoeveelheid houtskool te gebruiken om verspilling te voorkomen.
– Bij elektrische barbecues is het verbruik afhankelijk van het wattage van de barbecue.
– Bij aardgasbarbecues is het verbruik afhankelijk van de druk en de grootte van de gasfles.