“Impact energiecrisis op betalingsgedrag huishoudens valt mee”

  • 13.06.2023
  • Kurt Deman
  • 1 min

De Vlaamse energieregulator VREG analyseerde via zijn jaarlijks ‘Sociaal rapport’ de mate waarin gezinnen moeilijkheden ondervinden om hun energiefactuur te betalen. Ondanks de torenhoge elektriciteits- en aardgasprijzen blijkt dat de impact van de energiecrisis op het betalingsgedrag van huishoudens over het algemeen meevalt.

De schulden namen toe. Dat is logisch gezien de hoge en schommelende prijzen. Er waren meer afbetalingsplannen, maar ook het aantal correct afgeloste afbetalingsplannen steeg. Dat betekent dat er meer haalbare afbetalingsplannen werden afgesloten.

Het aantal klanten bij de sociale leverancier (Fluvius) was iets hoger dan over 2021, maar nog altijd een stuk lager dan vóór de coronacrisis. Huishoudens met recht op sociale maximumprijzen bleken dus goed beschermd door die prijzen.

Over het algemeen blijkt dat vooral huishoudens zonder beschermende maatregelen de impact van de gestegen energieprijzen hebben ondervonden. Huishoudens met recht op de sociale maximumprijzen waren zeer goed beschermd.

Op 1 juli loopt het uitgebreid sociaal tarief af. Het is afwachten wat de impact zal zijn op de cijfers.

Meer besparen op energie?

Maak net als duizenden andere Vlamingen een vergelijking via Mijnenergie.be en bespaar op je energiefactuur. Start met besparen door op volgende knop te klikken.

Ja, ik wil minder betalen