Injectievergoeding tot 75% lager dan verbruikstarief

Als u regelmatig medicijnen nodig heeft die via een injectie moeten worden toegediend, dan kan het zijn dat u te maken krijgt met injectievergoedingen. Dit zijn vergoedingen die in rekening worden gebracht voor het gebruik van de injectienaalden en de medicijnen zelf. In sommige gevallen kan deze vergoeding oplopen tot wel 75% van het verbruikstarief. Dat is natuurlijk een behoorlijk bedrag, zeker als u deze medicijnen langdurig gebruikt. Gelukkig zijn er manieren om deze kosten te verminderen.

Allereerst is het goed om te weten dat niet alle zorgverzekeraars injectievergoedingen in rekening brengen. Sommige verzekeraars hebben afspraken gemaakt met leveranciers van medicijnen en materialen, waardoor zij deze vergoedingen niet hoeven door te berekenen aan hun klanten. Het is dus verstandig om bij uw zorgverzekeraar na te gaan of zij deze vergoedingen wel of niet in rekening brengen.

Als uw zorgverzekeraar wel injectievergoedingen in rekening brengt, dan zijn er verschillende manieren om deze kosten te verminderen. Zo kunt u bijvoorbeeld proberen om de medicijnen en materialen zelf te bestellen bij een leverancier die lagere prijzen hanteert. U kunt hierbij denken aan online apotheken of speciale leveranciers van medische materialen. Ook kunt u proberen om vergoedingsafspraken te maken met uw zorgverzekeraar. Dit kan bijvoorbeeld door aan te tonen dat u de medicijnen vrijwel dagelijks nodig heeft en dat u hierdoor grote kosten maakt.

Een andere optie is om te kijken of u in aanmerking komt voor een persoonsgebonden budget (PGB). Dit is een budget dat u kunt gebruiken om zelf zorg in te kopen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om de huur van een verpleegkundige of het aanschaffen van medische materialen. Als u in aanmerking komt voor een PGB, dan kunt u deze ook gebruiken om de kosten voor injectievergoedingen te dekken.

Kortom, als u regelmatig medicijnen nodig heeft die via een injectie moeten worden toegediend, dan kunt u te maken krijgen met hoge injectievergoedingen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze kosten te verminderen. Het is verstandig om bij uw zorgverzekeraar na te gaan of zij deze vergoedingen wel of niet in rekening brengen en om te kijken naar alternatieve leveranciers van medicijnen en materialen. Ook kunt u proberen om vergoedingsafspraken te maken met uw zorgverzekeraar of te kijken of u in aanmerking komt voor een persoonsgebonden budget. Op die manier kunt u flink besparen op deze kosten.

Bespaar tot 75% op injecties met onze nieuwe vergoedingsregeling!


Injectievergoeding tot 75% lager dan verbruikstarief

  • 24.05.2023
  • Kurt Deman
  • 3 min

Als eigenaar van zonnepanelen en een digitale meter betaal je jouw energieleverancier voor de stroom die je van het net afneemt en ontvang je een vergoeding voor de stroom die je op het net plaatst. Helaas liggen de verbruikskosten een pak hoger dan het injectietarief. Energieleveranciers wijzen als oorzaak al snel naar de netkosten en belastingen aan verbruikszijde. Maar in realiteit verklaart dat maar gedeeltelijk de prijskloof, zo leert een analyse van Mijnenergie.be.

Wie bij marktleider Engie de contractformule Direct Indexed afsluit, betaalt bij eenzelfde jaarverbruik en injectie (2.284 kWh) een geschatte verbruiksfactuur van 853,18 euro per jaar. Voor de opgewekte stroom ontvang je een vergoeding van 197,57 euro. Dat grote verschil schrijft Engie toe aan de netkosten en belastingen. “Die componenten maken geen deel uit van het injectietarief. Dat is één van de voornaamste reden waarom het injectietarief lager is dan de afnameprijs”, valt te lezen.

Meer dan netkosten alleen

De nettarieven en heffingen blijken in realiteit slechts gedeeltelijk het prijsverschil te bepalen. Wanneer we die kosten negeren, dan betaal je aan jouw energieleverancier 19,15 eurocent voor elk kilowattuur dat je verbruikt. Voor de stroom die je op het net plaatst, ontvang je  een injectievergoeding van 8,65 eurocent per kilowattuur. Het verschil bedraagt dus bijna 55%. Een analyse bij de vier energieleveranciers die de top vijf qua marktaandeel vervolledigen, leert ons dat het verschil zelfs oploopt tot meer dan 75%. Voor de volledigheid geven we wel nog mee dat in het verbruikstarief ook 6% btw vervat zit en dat de analyse kilowattuurkortingen verrekent, maar geen extra kortingen incalculeert.

Energiecontract Verbruikstarief per kWh (zonder heffingen, nettarieven en bijdragen voor groene stroom) Injectietarief per kWh Verschil
Engie Direct Indexed 19,15 eurocent 8,65 eurocent 54,84%
Luminus Optimal 19,76 eurocent 5,96 eurocent 69,84%
Eneco Zon en Wind Flex 20,23 eurocent 7,10 eurocent 65,75%
TotalEnergies Pixel 18,33 eurocent 4,54 eurocent 75,23%
Mega Group Green Flex 14,75 eurocent 6,28 eurocent 57,42%


Vraag en aanbod

Luminus biedt op zijn website een meer uitgebreide toelichting. Het wijt de prijskloof ook aan een verschil tussen vraag en aanbod. “Doordat zowel bedrijven als gezinnen energie verbruiken, is de vraag naar energie doorheen de dag relatief stabiel. Wanneer energieleveranciers overdag de overtollige energie van zonnepanelen opkopen, blijft de energievraag ongewijzigd terwijl het aanbod fel toeneemt. Dat zorgt er dus mee voor dat de waarde – en dus de prijs – van die geïnjecteerde energie lager is dan die van energie die je afneemt van het net.” Gezien de grote verschillen, concludeerde De Tijd eerder al dat dat de prijszetting ook afhangt van de commerciële politiek van de energieleveranciers.

Resulteert het laagste prijsverschil in het beste tarief?

Niet noodzakelijk. Veel hangt af van jouw verbruiksprofiel. Bij wie veel produceert en weinig verbruikt, weegt het injectietarief zwaarder door dan in de omgekeerde situatie. De factor zelfverbruik speelt eveneens een belangrijke rol. In de winter ligt het aandeel van het injectietarief bovendien een pak lager. Daarnaast beïnvloeden de aanwezigheid van een elektrische auto, thuisbatterij of warmtepomp eveneens het totaalplaatje. Om de goedkoopste totaalfactuur te bekomen, voer je best jouw concrete verbruiks- en injectiegegevens in via een energievergelijker. Zo’n website berekent dan automatisch de meest aangewezen oplossing.

Sloot jij het meest voordelige energiecontract af?

Als je niet zeker bent, biedt een vergelijking pas echt duidelijkheid. Start met vergelijken en sluit vandaag nog een voordelig energiecontract af door op volgende knop te klikken.

Ja, ik wil besparen

Bespaar tot 75% op injecties met onze nieuwe vergoedingsregeling!

– Injectievergoeding is een vergoeding die betaald wordt aan eigenaren van zonnepanelen of andere vormen van duurzame energieopwekking wanneer zij hun opgewekte energie terugleveren aan het net.
– De hoogte van de vergoeding wordt bepaald door de energieleverancier en kan variëren van enkele centen tot enkele tientallen centen per kWh.
– In sommige gevallen kan de vergoeding oplopen tot 75% lager dan het verbruikstarief dat consumenten betalen voor hun energie.
– Dit kan voordelig zijn voor eigenaren van zonnepanelen of andere vormen van duurzame energieopwekking, omdat zij hierdoor een hoger rendement behalen op hun investering.
– Echter, niet alle energieleveranciers bieden een lagere injectievergoeding aan en het is belangrijk om de voorwaarden en tarieven goed te vergelijken voordat je een keuze maakt voor een energieleverancier.
– Een lagere injectievergoeding kan ook gevolgen hebben voor de terugverdientijd van zonnepanelen of andere vormen van duurzame energieopwekking en kan daarmee de keuze voor duurzame energie beïnvloeden.