Is de Amerikaanse koelkast nog altijd een energievreter?

  • 06.04.2023
  • Kurt Deman
  • 2 min

De Amerikaanse koelkast vindt almaar vaker de weg naar onze keukens. Ze zijn niet alleen groot maar vaak ook praktisch en uitgerust met allerhande snufjes. Maar dat type toestel heeft wel de reputatie van een energievreter te zijn. Klopt die veronderstelling en hoe sterk verschilt het verbruik ten opzichte van een standaardkoelkast? Mijnenergie.be zocht het uit.

De Amerikaanse koelkast heeft vaak verschillende deuren en bevat extra’s, zoals een water- en ijsdispenser en digitale display. Het design is vaak erg trendy en geef de keuken decoratieve toets. Dit type koelkast is doorgaans om die reden niet verborgen of ingebouwd. De Amerikaanse koelkast neemt meestal veel ruimte in beslag en leent zich niet voor elk interieur.

De meeste Amerikaanse toestellen die je bij de elektrozaak vindt, hebben een energielabel van D tot F. Dat betekent dat het aanbod in de meest gunstige energieklassen A tot C beperkt blijft. Voor onze simulatie baseren we op het type RF50A5002B1/EG van Samsung met een totaal volume van 431 liter en energieklasse F. Dat toestel is goed voor een jaarlijks energieverbruik van 355 kilowattuur (kWh). Bij een mediaanprijs van 34,21 eurocent per kilowattuur volgens Mijnenergie.be betaal je 147,45 euro.

90 euro verschil

Daarnaast zetten we met Samsung BESPOKE RB38A7B6C41/EF een klassieke koel-vriescombinatie met een inhoud van 390 liter en energieklasse C. Het jaarlijkse energieverbruik bedraagt 169 kWh. Met een kostenplaatje 57,63 euro per jaar dikt de energiefactuur dus een pak minder snel aan.

Reken daarnaast ook nog de hogere aankoopprijs en dan weet je dat je voor het comfort en de uitstraling van een Amerikaanse koelkast een hoger prijskaartje betaalt. Gezien de sterke prijsverschillen tussen het goedkoopste en duurste energietarief op de markt, vlakt de keuze voor het voordeligste energiecontract dat prijsverschil wel enigszins af.

Is je energiefactuur ook zo hoog? Je bent beslist niet de enige.

Duizenden Vlamingen betalen te veel. Maak niet dezelfde fout en start met besparen door op volgende knop te klikken.

Ja, ik wil minder betalen