Is het vandaag nog interessant om aardgas te verruilen voor propaangas?

De vraag of het vandaag de dag nog interessant is om aardgas te verruilen voor propaangas, is een zeer relevante vraag. Propaangas kan een goed alternatief voor aardgas zijn, afhankelijk van de omstandigheden. In deze blogpost zullen we de mogelijke voordelen van het verruilen van aardgas voor propaangas bespreken.

Ten eerste, propaangas is een veel schonere brandstof dan aardgas. Propaangas verbrandt schoner en produceert minder schadelijke emissies dan aardgas. Propaangas wordt ook vaak gebruikt als vervanging voor diesel, omdat het minder schadelijk is voor het milieu.

Daarnaast is propaangas veel goedkoper dan aardgas. Hoewel de kosten van propaangas fluctueren, is het meestal goedkoper. Dit maakt het een uitstekende optie voor consumenten die op zoek zijn naar een goedkopere manier om hun huishoudelijke energiebehoefte te vervullen.

Verder is propaangas veiliger dan aardgas. Propaangas is niet zo kwetsbaar voor lekkage als aardgas. Omdat het een veel lichtere stof is, kan het gemakkelijk worden geabsorbeerd in de lucht, waardoor het minder explosief is.

Tot slot is het verruilen van aardgas voor propaangas ook interessant omdat het een betere verbranding biedt. Propaangas verbrandt veel efficiënter dan aardgas, waardoor er meer energie wordt geleverd. Dit kan leiden tot lagere energiekosten voor consumenten.

Hoewel er veel voordelen zijn aan het verruilen van aardgas voor propaangas, zijn er ook nadelen. Propaangas kan bijvoorbeeld een kortere levensduur hebben dan aardgas. Bovendien zal het vervangen van aardgas door propaangas waarschijnlijk een grote investering vergen in nieuwe apparatuur.

In het algemeen is het verruilen van aardgas voor propaangas een interessante optie voor consumenten die op zoek zijn naar een goedkoper, schoner en veiliger alternatief. Echter, voordat men de stap zet om aardgas te vervangen, is het belangrijk dat men alle voordelen en nadelen weegt.

“Is het tijd om aardgas in te ruilen voor propaangas?”


Is het vandaag nog interessant om aardgas te verruilen voor propaangas?

  • 02.05.2023
  • Kurt Deman
  • 3 min

Vorig jaar schakelden verschillende gezinnen over op propaangas als alternatief voor de dure aardgasprijzen. In oktober was propaan zelfs maar half zo duur als aardgas. Maar hoe oogt het plaatje vandaag, nu de prijzen op de energiemarkten op een lager punt stabiliseren? Mijnenergie.be maakt de berekening.

Maximumprijs creëert stabiliteit

Propaan is een aardolieproduct en voor die brandstofgroep geldt in België een maximumprijs. Het doel van dat plafond bestaat erin de bevoorrading te waarborgen en de volatiliteit voor de consument te beperken. Die maximumprijzen zorgen ervoor dat de tarieven niet spectaculair schommelen. De propaangasprijs was vorig jaar op die manier beter bestand tegen de prijsstijgingen op de energiemarkten dan de prijs voor aardgas.

Volgens propaangasverdeler Primagaz daalden de propaangasprijzen tussen april 2022 en april 2023 met 31,5%, tegenover een daling van 45% voor aardgas. Op 27 april bedroeg de propaangasprijs 0,708 euro per liter, bij een afname vanaf 2.000 liter. Voor kleinere volumes betaalde je 0,7914 euro per liter.

Hoe aardgasprijs en propaangasprijs vergelijken?

Het gemiddelde aardgasverbruik van een doorsneegezin voor verwarming, warm water en koken bedraagt 17.000 kWh. Als we dat omzetten naar kubieke meter is dat 1.666 m³. (Ter info: 1 m³ aardgas is gelijk aan 10,2 kWh aardgas).

De calorische waarde of de hoeveelheid warmte vrijkomt bij de verbranding van propaangas is niet gelijk aan die van aardgas. Om propaanverbruik met aardgasverbruik te vergelijken, hanteer je daarom de vermenigvuldigingsfactor 1,34. Dat betekent dat je 2.232,44 liter propaangas nodig hebt om dezelfde warmte te genereren als met 1.666 m³ aardgas.

Vergelijkbare prijzen

Tegen de prijs van 0,708 euro per liter betaal je jaarlijks 1580,57 euro om jouw huis met propaangas te verwarmen. De mediaanprijs voor aardgas via Mijnenergie.be bedraagt in mei 1.557,85 euro. Beide prijzen liggen dus in elkaars buurt. Dat plaatje zag er in de herfst van 2022 bij een aardgasprijs van meer dan 3.000 euro anders uit.

Extra kosten

Propaangas is in tijden van stabiele energieprijzen doorgaans duurder dan aardgas. Wie van aardgas op propaangas overschakelt, is wel beter beschermd tegen hevige prijsstijgingen op de energiemarkten. Al moet je ook rekening houden met andere kosten, zoals het aanpassen van de instellingen van de cv-ketel, waarvoor je tussen 100 en 200 euro betaalt, alsook het plaatsen (3.000 euro) of huren (100 euro per jaar) van een propaangastank. Bovendien betaal je ook nog voor het afsluiten van de aardgasteller. Om een propaangastank te plaatsen moet je omwille van veiligheidsoverwegingen uiteraard ook over de nodige ruimte beschikken.

Maak je je zorgen over je hoge energiefactuur?

Via een vergelijking op Mijnenergie.be weet je snel of je effectief te veel betaalt. Bovendien sluit je na je vergelijking zonder problemen een nieuw energiecontract af.

Ja, ik wil minder betalen

“Is het tijd om aardgas in te ruilen voor propaangas?”

• Propaangas is een milieuvriendelijkere brandstof dan aardgas.

• Propaangas is efficiënter en biedt een hogere energiewaarde per liter.

• Propaangas heeft een kortere verbrandingstijd dan aardgas, waardoor het brandstofbesparingen oplevert.

• Propaangas is gemakkelijk te verplaatsen en op te slaan, wat het een geschikte brandstof maakt voor veel verschillende toepassingen.

• Propaangas kan worden gebruikt voor verwarming, warm water, koken, drogen van kleding en andere toepassingen.

• Omdat propaangas goedkoper is dan aardgas, kan het een interessante optie zijn om te overwegen.