Kleine aanpassingen waarmee jij je uitvaart duurzamer kunt maken


Misschien heb je al nagedacht over je eigen uitvaart en hoe je deze voor je ziet. Het is tenslotte belangrijk dat je uitvaart past bij wie jij bent als persoon. Misschien ben jij wel heel erg bezig met duurzaamheid. Wist je dat je dan ook een duurzame uitvaart kunt regelen? Dit biedt  niet alleen de mogelijkheid om je eigen waarden ook na je levenseinde nog door te voeren, maar het is ook een manier om een steentje bij te dragen aan een goed milieu. In deze blog bespreken we hoe je je eigen uitvaart duurzaam vorm kunt geven.

Nieuwe trend: duurzame uitvaarten

Duurzame uitvaarten zijn binnen de uitvaartbranche een steeds meer opkomende trend. Een duurzame uitvaart is op verschillende manieren te regelen. Zo kun je je uitvaart duurzaam maken door milieuvriendelijke materialen te gebruiken, maar ook door te kijken naar je ecologische voetafdruk door het vervoer anders te regelen. Steeds meer mensen kiezen voor een duurzame uitvaart, omdat dat goed past bij de huidige maatschappij. Het weerspiegelt namelijk de groeiende bewustwording rond milieukwesties en duurzaamheid in het algemeen. Je kunt op deze manier ook na je overlijden nog een positieve impact hebben op de wereld. Bovendien worden duurzame uitvaarten steeds betaalbaarder en toegankelijker. Zo ben je niet veel meer geld kwijt aan een duurzame uitvaart dan aan een reguliere uitvaart.

Biologisch afbreekbare materialen

Bij een uitvaart komen veel zaken kijken. Denk hierbij aan het regelen van een kist en een urn. Daarom is een van de belangrijkste aspecten van een duurzame uitvaart het toepassen van duurzame materialen. Denk hierbij aan een opbaarplank waar de overledene op ligt met een lijkwade om zich heen gewikkeld. Dit geeft een vreedzaam beeld en is ook duurzaam. De stof van de zachte doek is namelijk altijd gemaakt van natuurlijke materialen. Het begraven met een lijkwade is ongebruikelijk. Daarom is een kist vaak nog wel vereist bij een begrafenis. Ook hierbij kun je de keuze maken voor duurzame materialen. Zo is een kist van wilgentenen niet alleen duurzaam, maar ook erg mooi. Waar traditionele materialen decennialang in de grond blijven liggen, breekt een kist van wilgentenen zelf af. Daarom is deze ook niet zo schadelijk als een traditionele kist met metaal of kunststof. Op deze manier draag je bij aan een goede biodiversiteit.

Duurzame alternatieven

Naast biologisch afbreekbare materialen, zijn er nog meer overwegingen die je kunt maken bij het regelen van een duurzame uitvaart. Zo is er bij een traditionele uitvaart vaak een rouwstoet met auto’s, met voorop de rouwauto die de overledene vervoert. Tegenwoordig is een loopkoets ook gebruikelijk bij uitvaarten. Naast dat dit duurzaam is, ziet dit er ook erg mooi en eenvoudig uit. Ook kun je de keuze maken voor online rouwkaarten in plaats van fysieke rouwkaarten. Zo zijn er allerlei kleine duurzame aanpassingen die je binnen een uitvaart kunt maken, zodat de uitvaart volledig bij jou als persoon past.https://degroenebron.nl/kleine-aanpassingen-waarmee-jij-je-uitvaart-duurzamer-kunt-maken/