Klimaatwijs op vakantie

Klimaatwijs op vakantie: Hoe u uw reis kunt aanpassen aan een duurzame toekomst

Vakantie is een geweldige manier om je batterij op te laden, je verbeelding te voeden en je zintuigen te verwennen. Maar tegenwoordig zijn we ons meer bewust van de schadelijke effecten van onze reizen op het milieu. Gelukkig is het nu makkelijker dan ooit om klimaatwijs op vakantie te gaan. Hieronder staan een aantal tips om je vakantie klimaatwijs te maken.

1. Kies een milieuvriendelijk vervoer. Kies voor het openbaar vervoer, zoals treinen of bussen, om op reis te gaan. Of als je met de auto gaat, kies dan voor een elektrische auto met een lage emissiefactor. Het is ook een goed idee om te kijken naar carpooling-mogelijkheden.

2. Kies een milieuvriendelijke accommodatie. Kies voor accommodaties die waterbesparende technologieën en energiebesparende maatregelen hebben genomen. Kies ook voor een accommodatie die lokale producten gebruikt, lokale werknemers in dienst heeft en lokale gemeenschappen ondersteunt.

3. Kies lokale activiteiten. Kies voor lokale activiteiten en vermijd toeristische attracties die veel energie en water verbruiken. Kies ook voor activiteiten die lokale gemeenschappen ondersteunen, zoals kunstmarkten of culinaire tours.

4. Kies minder vliegverkeer. Hoewel het vaak de meest tijdsefficiënte manier is om op reis te gaan, heeft vliegen een enorme milieubelasting. Probeer wat meer tijd in te plannen om over land te reizen, zoals met de trein of de bus.

5. Kies lokaal. Koop lokale producten en eet lokale gerechten. Dit helpt bij het ondersteunen van lokale bedrijven en gemeenschappen.

6. Wees bewust van je afval. Probeer zoveel mogelijk afval te vermijden door herbruikbare materialen te gebruiken. En als je afval hebt, zorg er dan voor dat je het op de juiste manier weggooit.

7. Wees respectvol. Wees respectvol voor de lokale culturen en tradities, en vraag altijd toestemming als je foto’s maakt of gebouwen bezoekt.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je je vakantie klimaatwijs maken. Door klimaatwijs op reis te gaan, help je bij het verminderen van de milieubelasting en draag je bij aan een duurzame toekomst.

Klimaatverantwoord Reizen: Hoe je een duurzame vakantie kunt plannen.


Vakantie is leuk, maar heeft ook impact op het klimaat. Maar deze impact kun je verkleinen! Vul de tool van Milieu Centraal in om erachter te komen hoe je dat doet.

Klimaatverantwoord Reizen: Hoe je een duurzame vakantie kunt plannen.

– Kies een bestemming waar je minder koolstof uitstoot
– Vermijd het vliegen naar je bestemming en kies voor alternatieve vervoersmogelijkheden
– Kies voor verantwoord toerisme en vermijd overtoerisme
– Koop lokale producten in plaats van producten uit het buitenland
– Maak gebruik van lokale transportmogelijkheden, zoals de bus of de trein
– Vermijd het gebruik van plastic
– Kies voor accommodaties die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan
– Koop je water in glazen flessen in plaats van plastic flessen
– Vermijd het kopen van souvenirs gemaakt van bedreigde diersoorten of bedreigde houtsoorten
– Steun lokale, milieuvriendelijke initiatieven