Komen er nog nieuwe vaste energietarieven op de markt?

In de laatste jaren is er een grote toename geweest van energiebedrijven die vaste energieprijzen aanbieden. Het voordeel van vaste energietarieven is dat ze een betrouwbare manier bieden om energie te kopen, omdat de prijs voor een bepaalde periode gelijk blijft. Dit kan een grote hulp zijn voor veel mensen die op zoek zijn naar manieren om hun energiekosten te beheersen.

Er zijn veel verschillende vaste energietarieven op de markt. Sommige energiebedrijven bieden vaste tarieven met een lange looptijd, zodat je langer geniet van een vaste prijs. Andere energiebedrijven bieden korte termijn tarieven, waardoor je flexibel bent als het gaat om het kiezen van een energieplan. Er zijn ook veel energiebedrijven die speciale tarieven aanbieden, zoals tarieven met een lagere kosten voor langere periodes.

Hoewel veel mensen het voordeel van vaste energietarieven zien, zijn er ook bepaalde nadelen die je moet overwegen voordat je een plan kiest. Ten eerste, als je een lange termijn plan kiest, dan ben je vastgebonden aan een bepaalde energieprijs gedurende de duur van het contract. Dit betekent dat je je aan de energieprijs moet houden, zelfs als de marktprijzen omlaag gaan. Daarnaast, als de prijzen omhoog gaan, dan heb je geen enkele manier om die prijs te verlagen.

Kortom, er zijn veel voordelen aan het kiezen van vaste energietarieven. Ze bieden een betrouwbare manier om energie te kopen, en kunnen ook helpen bij het beheren van de energiekosten. Echter, voordat je een plan kiest, is het belangrijk om de nadelen te overwegen, zodat je zeker bent dat het plan bij je past.

“De toekomst van energietarieven: Welke veranderingen komen er aan?”


Komen er nog nieuwe vaste energietarieven op de markt?

  • 27.02.2023
  • Kurt Deman
  • 4 min

De meeste gezinnen geven de voorkeur aan een vast energietarief. Toch biedt vandaag enkel Luminus de mogelijkheid om je tarief voor de contractduur vast te leggen. Alle andere spelers beperken zich tot een variabel tarief, waarvan de prijs de marktevoluties volgt. Mijnenergie.be ging na of daar verandering in komt en je binnenkort opnieuw uit een ruimer scala van vaste tarieven kunt kiezen.

Het voorbije jaar schrapten de energieleveranciers één na één de vaste tarieven uit hun aanbod. Ze wezen unisono in de richting van de risico’s die de sterk stijgende groothandelsprijzen met zich meebrachten. Energieleveranciers moesten energie immers duur inkopen, maar liepen het risico dat de klant hen bij dalende energieprijzen opnieuw de rug zou toekeren. In dat geval blijft de leverancier dus achter met volumes die hij aan hoge prijzen heeft aangekocht.

Voorlopig enkel Luminus

Ondertussen ziet het plaatje er anders uit. De groothandelsprijzen voor energie kenden een sterke daling en de markten lijken afgekoeld. De prijs op de toonaangevende Nederlandse gasbeurs TTF bedraagt nu bijvoorbeeld ongeveer 50 euro per megawattuur, ten opzichte van ruim 330 euro per megawattuur in september. Toch beweegt er vanuit de hoek van de energieleveranciers nog altijd weinig. Luminus, dat vorig jaar als laatste zijn vaste tarieven van de markt haalde, biedt sinds januari weer een vaste formule aan. Mega lanceerde eveneens een vast tarief, maar beperkt het aanbod tot  de eerste tienduizend bestaande klanten die intekenen.

Onzekere factoren

Een grote ommekeer hoeven we niet meteen te verwachten, zo blijkt uit onze rondvraag bij de vier grootste energieleveranciers zonder vast tarief. Engie geeft aan dat het geen nieuwe contracten met vast tarief lanceert, maar de situatie op de voet volgt. Eneco laat eenzelfde signaal optekenen. “De prijzen op de elektriciteits- en gasmarkt gaan inderdaad naar beneden ten opzichte van augustus en september vorig jaar”, aldus woordvoerder Mark Van Hamme. “Toch resten er nog veel onzekere factoren: hoelang duurt de winter nog, wat gebeurt er op geopolitiek vlak, enzovoort. Daarom vinden we het raadzaam om nog geen vaste prijscontracten aan te bieden.”

Eneco vindt de geschatte prijs van dergelijke contracten gezien die variabele factoren niet aantrekkelijk. “We houden de markt nauwgezet in de gaten. Indien de prijsdalingen consistent aanhouden, overwegen we om een formule met vaste prijs te lanceren. We willen absoluut zeker zijn en een vast tarief structureel, voor een langere periode en voor al onze klanten aanbieden. Het is dus niet de bedoeling om op die beslissing te moeten terugkomen.”

Wachten op meer stabiliteit

TotalEnergies wacht eveneens op meer stabiliteit en houdt omwille van de potentiële volatiliteit de boot nog af. Mega laat dan weer weten dat het zich vooralsnog beperkt tot zijn aanbod voor tienduizend bestaande klanten. “Het vast tarief beantwoordde aan de voorkeur van een aantal klanten, en oogstte succes. Maar we overwegen momenteel niet om een vast tarief aan te bieden aan het grote publiek. Daarvoor moeten de prijzen langer stabiel zijn op het huidige of een lager niveau.”

Kies je best voor vast of variabel?

Het lijkt er dus op dat de keuze nog een tijdje beperkt blijft tussen het vaste tariefaanbod van Luminus en een brede waaier van variabele prijzen. Met een variabel tarief loopt de factuur nu wel terug, aangezien de periodieke prijsaanpassing de marktendensen volgt. De geschatte jaarprijzen bij nieuwe variabele tarieven liggen bovendien lager dan bij het vaste tarief van Luminus. Daar tegenover staat dat je dankzij het vaste tarief niet langer blootgesteld bent aan de grillen op de energiemarkten.

Betaal jij ook te veel voor energie?

Je bent beslist niet de enige. Veel mensen betalen te veel. Start met besparen door op volgende knop te klikken.

Ja, ik wil minder betalen

“De toekomst van energietarieven: Welke veranderingen komen er aan?”

– Er zijn verschillende energieleveranciers die nieuwe vaste energietarieven aanbieden.

– Deze tarieven kunnen variëren van lage prijzen voor korte contracten tot hogere prijzen voor langere contracten.

– Deze tarieven kunnen variëren in prijs, maar ook in diensten, zoals bijvoorbeeld het aanbieden van groene energie.

– Bij sommige leveranciers kunnen klanten kiezen voor vaste energietarieven met lange looptijden, waardoor ze profijt hebben van een lagere prijs.

– Vaste energietarieven kunnen ook gebruikt worden om overstappen naar een nieuwe leverancier te vergemakkelijken, door tarieven met lange looptijden te gebruiken.

– Vaste energietarieven kunnen ook gebruikt worden om energiebesparende maatregelen te stimuleren door gebruikers te belonen voor energiebesparende maatregelen.