Lagere voorschotfactuur? Leveranciers reageren gematigd

  • 27.01.2023
  • Kurt Deman
  • 2 min

De energieprijzen vertonen al enkele maanden een dalende trend. Daarom rijst de vraag of de energieleveranciers de voorschotfactuur van hun klanten al dan niet moeten verlagen. Vooruit diende daar een wetsvoorstel voor in, gesteund door enkele coalitiepartners. De leveranciers wijzen het niet af, maar maken ook enkele kanttekeningen.

Volgens Vooruit is een lagere voorschotfactuur nodig om de gezinnen te laten genieten van de lagere prijzen voor stroom en gas. Op dit moment volgt de voorschotfactuur de daling voor de prijzen voor stroom en gas niet. Vandaar het voorstel om de energieleveranciers daartoe te verplichten. In het vragenuurtje in de Kamer donderdag bleek dat ook CD&V en Open Vld het voorstel genegen zijn.

De energieleveranciers reageren niet weigerachtig op het voorstel, maar de sector maakt wel enkele kanttekeningen. “We willen dit zeker bespreken. Onze intentie is om de eindfactuur zo dicht mogelijk tegen nul uit te laten komen”, aldus Marc Van den Bosch, algemeen directeur van FEBEG, de sectorfederatie van de energieleveranciers. “De volatiele prijzen maken het vandaag moeilijk om de voorschotten heel precies te berekenen.”

Driemaandelijkse aanpassing

Van den Bosch merkt op dat een verplichting voor een lagere voorschotfactuur in twee richtingen werkt. “Het voorschot gaat dan automatisch naar beneden wanneer de prijzen dalen, maar ook weer naar boven wanneer de prijzen stijgen. Bovendien lijkt een maandelijkse aanpassing me sowieso geen goed idee. Veel klanten verkiezen stabiliteit. Met een voorschot dat elke maand wijzigt, weet een klant nooit waar hij aan toe is.” Daarom pleit FEBEG eerder voor een driemaandelijkse aanpassing.

Wist je dat je flink kan besparen op energie?

Dat doe je door regelmatig energieleveranciers met elkaar te vergelijken via Mijnenergie.be. Besparen op je energiefactuur begint door op volgende knop te klikken.

Ja, ik wil minder betalen