Minister Demir na uitvallende omvormers en softwareproblemen: energietransitie gaat petje Fluvius te boven

Minister Demir heeft onlangs haar bezorgdheid geuit over de uitvallende omvormers en softwareproblemen die zich voordoen bij de energiebedrijven in België, met name bij Fluvius. Volgens de minister gaat het hierbij om een probleem dat de energietransitie in ons land te boven gaat.

De energietransitie is een belangrijke uitdaging waar we momenteel voor staan. Het is de bedoeling dat we overstappen van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie. Om deze transitie te realiseren zijn er echter wel een aantal belangrijke stappen nodig. Zo moeten we investeren in nieuwe technologieën en moeten we ons elektriciteitsnetwerk aanpassen aan de nieuwe realiteit.

Bij Fluvius, het grootste energiebedrijf van België, lijkt het echter niet allemaal even vlotjes te verlopen. Zo hebben er de afgelopen tijd regelmatig storingen plaatsgevonden bij de omvormers die zonne-energie omzetten naar elektriciteit. Daarnaast zijn er ook softwareproblemen geconstateerd, waardoor de communicatie tussen verschillende systemen niet goed verloopt.

Minister Demir maakt zich hierover ernstige zorgen. Volgens haar zijn deze problemen niet alleen vervelend voor de consumenten die getroffen worden door de storingen, maar kunnen ze ook een negatief effect hebben op de energietransitie in ons land. “We moeten er alles aan doen om de energietransitie te realiseren”, aldus de minister. “Maar dat kan alleen als we zeker zijn dat onze systemen betrouwbaar en veilig zijn.”

Om deze reden heeft minister Demir aangekondigd dat ze in gesprek wil gaan met Fluvius en andere energiebedrijven om te kijken hoe deze problemen kunnen worden opgelost. Ze wil daarbij niet alleen kijken naar technische oplossingen, maar ook naar mogelijke verbeteringen op het gebied van communicatie en samenwerking tussen verschillende partijen.

Het is duidelijk dat de energietransitie een grote uitdaging is voor ons land. Om deze uitdaging op een effectieve manier aan te gaan, is het echter essentieel dat we kunnen vertrouwen op onze systemen en technologieën. Minister Demir neemt deze taak serieus en zal er alles aan doen om de problemen bij Fluvius en andere energiebedrijven op te lossen. Alleen op die manier kunnen we de energietransitie in België succesvol maken.

Energie-expert Minister Demir kritisch over Fluvius na problemen met omvormers en software in energietransitie


Minister Demir na uitvallende omvormers en softwareproblemen: energietransitie gaat petje Fluvius te boven

  • 07.06.2023
  • Kurt Deman
  • 3 min

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) liet zich in het Vlaams Parlement bijzonder kritisch uit over Fluvius. Volgens haar wijzen het aanslepende probleem van de uitvallende omvormers en de trage uitrol van het energiedelen erop dat de netbeheerder niet klaar is voor de energietransitie.

In 2021 ontving Fluvius 2.564 klachten over uitvallende omvormers van zonnepanelen. Van januari tot augustus 2022 ging het om ongeveer 1.850 stuks. Hoewel Fluvius onlangs een zelfbedachte analysetool heeft uitgerold, lijkt minister Demir allerminst onder de indruk. “Je moet maar eens een eigenaar van  zonnepanelen zijn, waarvan de omvormer uitvalt. Sorry, dat kan gewoon niet. Fluvius heeft een duidelijke decretale taak om daar het nodige voor te doen. Ik stelde anderhalf jaar geleden al dat mijn geduld op was. Ik heb gevraagd om een investeringsplan te maken en ervoor te zorgen dat de omvormers niet uitvallen.”

“Fluvius is niet klaar”

“Fluvius meldt dat zij het probleem meestal snel kunnen oplossen met een kleine ingreep, maar dat in vele gevallen grotere investeringen nodig zijn”, aldus Demir. “Ik werk nu al sinds het begin van mijn ministerschap met Fluvius samen, en ik stel één ding vast, als minister die helaas niet bevoegd is, en ik zou heel graag bevoegd zijn voor Fluvius: de verschillende taken en de energietransitie waar we voor staan gaat het petje te boven. Fluvius is daar niet klaar voor.”

Energiedelen

De minister verwees eveneens naar energiedelen, dat naar haar mening niet van de grond komt. “We hebben hier in het parlement energiedelen mogelijk gemaakt. Maar hoelang is Fluvius al niet bezig met het softwaresysteem Atrias, dat energiedelen mee faciliteert? Het heeft al honderden miljoenen euro’s gekost, maar dat ‘spel’ werkt nog altijd niet. Wie gaat dat betalen? En als het dan nog zou werken, zou ik inderdaad heel content zijn.”

“Meer inspraak voor Vlaanderen”


Vlaanderen moet volgens Demir meer inspraak krijgen in Fluvius. “Atrias, energiedelen, uitvallende omvormers … Dat kan toch allemaal niet. Zolang wij niet aan tafel zitten, hebben wij niets te zeggen. Ik ben van mening dat Vlaanderen het best mee aandeelhouder zou zijn, als we die energietransitie tot een goed einde willen brengen. Indien dat niet het geval is, weiger ik zelfs ook nog één vraag te beantwoorden namens Fluvius.”

Voor de volledigheid: Wie te maken krijgt met een uitgevallen omvormer, heeft per jaar recht op een vergoeding van 7,5 euro per kW. Voor iemand met 16 zonnepalen komt dat neer op ongeveer 30 euro per jaar.

We peilden bij Fluvius naar feedback, maar de netbeheerder wenste niet te reageren.

Sloot jij het meest voordelige energiecontract af?

Als je niet zeker bent, biedt een vergelijking pas echt duidelijkheid. Start met vergelijken en sluit vandaag nog een voordelig energiecontract af door op volgende knop te klikken.

Ja, ik wil besparen

 

 

Energie-expert Minister Demir kritisch over Fluvius na problemen met omvormers en software in energietransitie

– Minister Demir heeft te maken met uitvallende omvormers en softwareproblemen bij de energietransitie.
– Het petje van Fluvius lijkt niet groot genoeg om deze problemen aan te kunnen.
– De energietransitie is een complex proces en heeft meer expertise nodig dan Fluvius kan bieden.
– Er moeten mogelijk externe experts worden ingeschakeld om de problemen op te lossen.
– Het is belangrijk dat er snel oplossingen worden gevonden om de energietransitie op schema te houden.
– Minister Demir zal waarschijnlijk druk uitoefenen op Fluvius om de problemen zo snel mogelijk op te lossen.
– De uitvallende omvormers en softwareproblemen kunnen ook gevolgen hebben voor de veiligheid en betrouwbaarheid van het energiesysteem.
– Het is daarom van groot belang dat er snel actie wordt ondernomen om de problemen op te lossen.