Monitoring van je zonnepanelen


Steeds meer mensen met zonnepanelen op dak willen monitoren hoeveel stroom ze terugleveren aan het net en hoeveel ze direct gebruiken in huis. Dat kan tegenwoordig met slimme meters én een app voor je opgewekte stroom.

De oude draaischijfmeter

Vroeger had je een  ouderwetse draaischijfmeter of ferrarismeter. Die liep vooruit als je stroom van het elektriciteitsnet afnam en liep terug als je zonnepanelen meer stroom opwekten dan je op dat moment verbruikte. De ferrarismeter was en is geschikt om automatisch te salderen. Je kunt er niet op aflezen hoeveel energie je dagelijks zelf opwekt en zelf verbruikt. Alleen het saldo van opwekken en verbruiken kun je aflezen. Maar deze ouderwetse meter geeft verder nauwelijks inzicht in het actuele verbruik en het opwekken van energie door je zonnepanelen. 

Slimme meters

In de meeste huizen in Nederland zijn tegenwoordig slimme meters geïnstalleerd. Die geven meer informatie. In plaats van alleen het saldo van opwekken en verbruiken geven ze nu inzicht in de hoeveelheid stroom die je van het elektriciteitsnet afneemt en de hoeveelheid stroom die je dankzij de zonnepanelen aan het net terug levert. Maar er is dan nog een ontbrekende meting. Je weet namelijk nog niet welk deel van de opgewekte zonnestroom je zelf verbruikt en welk deel je terug levert. Daarvoor heb je nog een extra meting nodig.

Monitoring apps

En dan komt de monitoring app om de hoek kijken, bijvoorbeeld die van zelfopwekken.nl Want steeds meer mensen willen monitoren hoeveel stroom ze terugleveren aan het net en hoeveel ze direct gebruiken in huis. Een app registreert de opgewekte stroom die uit de omvormer komt. Dus je weet hoeveel elektriciteit je opwekt, en je slimme meter weet hoeveel stroom je aan het net terug levert op een zonnige dag of hoeveel je van het net afneemt op een bewolkte dag. Uit het verschil kun je dan ook terugrekenen hoeveel energie je elektrische apparatuur in huis daadwerkelijk op die dag heeft verbruikt.

Dat is een rekensommetje dat leuk is om een keer te maken door het aflezen van de slimme meter én de app. Maar het kan veel gemakkelijker. De app van Zelfopwekken.nl kan namelijk gekoppeld worden aan de slimme meter en dan heb je alle gegevens tezamen in de app. Je kunt dan ook meteen zien hoeveel je elektrische apparaten op een dag verbruiken, hoeveel stroom je van het net afneemt en hoeveel zonnestroom je panelen opleveren. 

Dus als je wasmachine draait terwijl de zon volop schijnt, was je op zonnestroom en dat kun je zien in de app. De slimme meter en de energieleverancier zien dit deel van de zelf opgewekte stroom niet terug.https://degroenebron.nl/monitoring-van-je-zonnepanelen/