Na Engie zet nu ook Octa+ dynamisch energietarief actief in de markt

De energiebranche is de laatste jaren volop in beweging. Steeds meer energieleveranciers bieden dynamische tarieven aan, waarmee klanten kunnen profiteren van verschillende tariefstructuur op basis van tijd.

Engie lanceerde onlangs haar dynamische tarief, Engie Flex, dat klanten in staat stelt om te kiezen voor energieprijzen die variëren tussen dag en nacht. Octa+ heeft nu ook een dynamisch tarief gelanceerd, waarmee klanten voordelen kunnen behalen door hun stroomverbruik te spreiden over de dag.

Om deze tarieven te gebruiken, heeft de klant een slimme meter nodig en een energiecontract met de juiste tarifeenheid. Het voordeel van een dynamisch tarief is dat klanten meer controle hebben over hun energieverbruik en energiekosten.

Klanten kunnen bij Octa+ hun energieverbruik splitsen over de dag, waardoor de kosten over de gehele dag worden verdeeld. De klant betaalt een lager tarief voor energie die op uren met een lagere vraag wordt gebruikt.

Octa+ biedt verschillende tariefplannen aan, waarbij de klant een vaste prijs betaalt voor de eerste 500 kWh en daarna een variabel tarief betaalt voor elke extra kWh.

Het tariefplan is zeer flexibel en kan op elk moment worden aangepast aan de energiebehoeften van de klant. Octa+ biedt ook een gratis monitoringsysteem waarmee klanten hun energieverbruik in real-time kunnen volgen en hun energieverbruik kunnen aanpassen om zo de kosten te verlagen.

Octa+ biedt klanten de mogelijkheid om te kiezen voor een dynamisch tarief dat past bij hun energiebehoeften. Het is een goede optie voor klanten die hun energieverbruik willen beheren en zo de kosten willen verlagen.

Octa+ brengt voordelige dynamische energietarieven naar de markt


Na Engie zet nu ook Octa+ dynamisch energietarief actief in de markt

  • 28.04.2023
  • Kurt Deman
  • 3 min

Octa+ introduceert vanaf 3 mei een dynamisch energietarief. Het is daarmee na Engie de tweede speler die zo’n contractformule actief promoot. De prijs die je betaalt, volgt uur per uur de evoluties op de groothandelsmarkten en nodigt op die manier uit om je energieverbruik af te stemmen op die uurprijzen. Een heel karwei, zo lijkt het. Al bestaan er gelukkig oplossingen die het mogelijk maken om zonder veel inspanningen automatisch op de schommelende prijzen in te spelen.

Energie-experts dichten het dynamische tarief een mooie toekomst toe. Aangezien de prijs voor de consument het laagst is bij een hoge productie van hernieuwbare energie en een lagere vraag, moedigt het de consument aan om slim van het stroomnet gebruik te maken. Jean-François Letraublon, woordvoerder bij Octa+, meent dat het dynamische tarief een belangrijke plaats binnen het energielandschap zal verwerven. “We zullen in de toekomst nog nadrukkelijker gebruik maken van elektrische wagens en warmtepompen. Met een dynamisch tarief ken je de uurprijzen voor de volgende dag en gebruik je die toestellen op het moment dat de prijzen het laagst zijn.”

Het grote verschil met een variabel tarief schuilt volgens de woordvoerder in de facturatie. “Bij een klassieke variabele prijs vermenigvuldigt de leverancier jouw totale verbruiksvolume van de maand met het gemiddelde van de prijsnoteringen van diezelfde maand. Een dynamische prijs gaat niet uit van gemiddeldes, maar van de prijsnoteringen per uur.”

Geen risicopremie

Aangezien de uurprijzen dichter bij de realiteit aansluiten dan een variabel of een vast contract, verkleint ook het risico van de leverancier dat hij te veel energie tegen te hoge prijzen moet aankopen. “We hoeven geen risicopremie aan te rekenen, zoals die bij andere contractformules is ingecalculeerd. Dat maakt van een dynamisch tarief een interessante prijsformule, op voorwaarde dat je jouw verbruik op de uurprijzen afstemt.”

Octa+ verwijst naar de slimme sturingssoftware die onder meer het dochterbedrijf OMES aanbiedt. De slimme applicatie zorgt ervoor dat de toestellen automatisch in werking treden bij lage uurprijzen en dat bijvoorbeeld ook het piekverbruik een bepaalde grens niet overschrijdt. Op die manier hoeft de klant niet zelf voortdurend de uurprijzen in de gaten te houden om minder te betalen. Die uurprijzen publiceert Octa+ dagelijks kort na de middag. In een volgende fase wil het ook pushberichten uitsturen en in zijn klantenomgeving de concrete verbruikskosten per uur weergeven.

Passief aangeboden bij andere spelers


Voor het dynamische tarief van Octa+ moet de klant over een digitale meter beschikken en gebeurt de facturatie via maandafrekeningen. Naast Engie en Octa+ bieden ook Mega, Bolt en Eneco een dynamisch energietarief aan, zij het enkel op aanvraag. Luminus en TotalEnergies geven aan dat ze de oplossing binnenkort uitrollen. Anderhalve maand geleden telde Engie een vijfhonderdtal klanten met een dynamisch tarief.

Wil jij ook minder betalen voor energie?

Start dan met een vergelijking op Mijnenergie.be. Wij geven je een duidelijk overzicht van de meest voordelige energieleveranciers voor je regio.

Ja, ik wil besparen

 

 

Octa+ brengt voordelige dynamische energietarieven naar de markt

• Octa+ is een dynamisch energietarief dat door Engie in de markt is gezet.

• Het is een nieuwe manier om energie te leveren die zich afstemt op de real-time marktprijs.

• Octa+ biedt een flexibel tarief waardoor klanten kunnen profiteren van lagere tarieven.

• Het tarief wordt elke dag opnieuw berekend, afhankelijk van de marktprijs.

• Octa+ maakt het mogelijk om energie op het juiste moment en tegen de beste prijs te kopen.

• Het tarief wordt continu gemonitord om ervoor te zorgen dat klanten altijd het beste tarief krijgen.