Neem je aardgas en elektriciteit best bij eenzelfde leverancier af?

Het is een veelgestelde vraag: neem je aardgas en elektriciteit nu het best bij eenzelfde leverancier af of is het beter om twee verschillende leveranciers te hebben? Aan de ene kant biedt het voordelen om beide energiebronnen bij eenzelfde leverancier af te nemen, maar er zijn ook nadelen. In dit artikel bekijken we de voordelen en nadelen van het afnemen van aardgas en elektriciteit bij eenzelfde leverancier.

Voordelen

Het grote voordeel van het afnemen van beide energiebronnen bij eenzelfde leverancier is dat je de administratieve rompslomp beperkt. Je krijgt maar één energierekening en je hoeft maar met één partij in zee te gaan. Daarnaast heb je bij sommige leveranciers ook de mogelijkheid om energiebundels af te nemen, waarmee je een korting kunt krijgen op je energierekening.

Nadelen

Het nadeel van het afnemen van aardgas en elektriciteit bij eenzelfde leverancier is dat je minder keuze hebt. Je bent afhankelijk van de tarieven en voorwaarden van die ene leverancier. Daarnaast is het ook mogelijk dat een andere leverancier je goedkopere tarieven aanbiedt. Als je beide energiebronnen bij eenzelfde leverancier afneemt, heb je geen mogelijkheid om deze kans te benutten.

Conclusie

Uiteindelijk is het afnemen van aardgas en elektriciteit bij eenzelfde leverancier afhankelijk van je persoonlijke situatie. Als je op zoek bent naar een eenvoudige administratie en de optie hebt om energiebundels af te nemen, is het misschien interessanter om beide energiebronnen bij eenzelfde leverancier af te nemen. Maar als je op zoek bent naar de goedkoopste tarieven, is het beter om twee verschillende leveranciers te zoeken.

“Gemakkelijk en voordelig: Kies voor één leverancier van aardgas en elektriciteit!”


Neem je aardgas en elektriciteit best bij eenzelfde leverancier af?

  • 12.05.2023
  • Kurt Deman
  • 3 min

Sinds enkele weken bieden vier energieleveranciers een vast tarief aan. Dat verruimt de keuzemogelijkheden. Maar doe je er goed aan stroom en aardgas bij dezelfde energieleverancier af te nemen en haal je er voordeel uit door telkens voor eenzelfde tariefformule te kiezen? Mijnenergie.be maakte de berekening.

Volgens het meest recente marktmonitorrapport van de VREG uit 2021 geeft 92% van de gezinnen aan dat ze dezelfde leverancier hebben voor elektriciteit als voor aardgas. Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat ze voor beide energievormen bij verschillende spelers kunnen aankloppen. Uiteraard proberen de energieleveranciers er zelf voor te zorgen dat je voor het totaalpakket opteert. Wie een simulatie op hun websites uitvoert, krijgt vaak meteen de gezamenlijke prijs voor elektriciteit en aardgas voorgeschoteld. Energieleveranciers laten ook graag uitschijnen dat een gebundeld aanbod goedkoper is. Maar is dat ook het geval?

Goedkoopste aardgas ≠ goedkoopste stroom

Uit een analyse van de geschatte jaarprijzen in mei blijkt dat TotalEnergies met Pixel het aantrekkelijkste aardgastarief biedt, maar dat de stroomprijs van dezelfde leverancier niet tot de top drie van de goedkoopste op de markt behoort. Het minste betaal je door het aardgascontract van TotalEnergies te combineren met het stroomtarief van Mega (Group Green Flex). Bij vaste tarieven ziet de prijsvolgorde er eveneens verschillend uit voor elektriciteit en aardgas.

Top 3 goedkoopste jaarprijs aardgas
Energieleverancier aardgas Geschatte jaarprijs aardgas Geschatte jaarprijs elektriciteit
TotalEnergies Pixel 1486,95 euro 1173,10 euro 2660,05 euro
Mega Online Flex 1502,35 euro 1211,20 euro 2713,55 euro
Mega Group Flex 1505,15 euro 1114,35 euro 2619,50 euro
Top 3 goedkoopste jaarprijzen elektriciteit
Energieleverancier Geschatte jaarprijs elektriciteit Geschatte jaarprijs aardgas Jaarprijs elektriciteit + aardgas
Mega Group Green Flex 1,114,35 euro 1505,15 euro 2619,50 euro
Luminus Optimal 1139,44 euro 1601,33 euro 2740,77 euro
Octa+ Clear 1165,05 euro 1660,15 euro 2825,20 euro
Goedkoopste combinatie
Aardgas Elektriciteit
TotalEnergies Pixel Mega Goup Green Flex Totaal elektriciteit + aardgas
1486,95 euro 1114,35 euro 2601,60 euro

Je houdt er bovendien best rekening mee dat er niet enkel prijsverschillen opduiken tussen de verschillende leveranciers, maar ook tussen de contracten van eenzelfde leverancier. Die verschillen vallen mogelijk toe te schrijven aan de verschillende diensten en opties die de leveranciers bij hun contracten aanbieden. Contracten met een hoofdzakelijk online dienstverlening zijn doorgaans goedkoper dan formules met telefonische ondersteuning en briefwisseling.

Injectietarief

Bij eigenaars van zonnepanelen en een digitale meter vormt het injectietarief eveneens een bepalende factor. Bij nagenoeg alle energieleveranciers ontvang je enkel een vergoeding voor je opgewekte stroom wanneer je er ook een verbruikscontract hebt afgesloten. Dat injectietarief wijzigt mogelijk eveneens de verhoudingen, aangezien de energieleverancier met het laagste verbruikstarief niet noodzakelijk het hoogste injectietarief betaalt.

Administratieve rompslomp?

Er ligt dus in veel gevallen een besparing op je te wachten door de energieleveranciers voor aardgas en elektriciteit van elkaar los te koppelen. Dat het niet vaker gebeurt, valt toe te schrijven aan de factor ‘gemak’. Toch kan overstappen altijd eenvoudig. Als je van leverancier wil veranderen, moet je enkel een contract met een andere leverancier tekenen. Je moet jouw huidige contract dus niet opzeggen. Jouw nieuwe leverancier regelt alles.

Sloot jij het meest voordelige energiecontract af?

Als je niet zeker bent, biedt een vergelijking pas echt duidelijkheid. Start met vergelijken en sluit vandaag nog een voordelig energiecontract af door op volgende knop te klikken.

Ja, ik wil besparen

 

 

“Gemakkelijk en voordelig: Kies voor één leverancier van aardgas en elektriciteit!”

– Het is raadzaam om je aardgas en elektriciteit van dezelfde leverancier af te nemen, omdat dit je een aantal voordelen biedt.

– Je kunt bijvoorbeeld profiteren van een korting als je beide energiediensten bij dezelfde leverancier afneemt.

– Ook kan het je administratieve lasten verlichten, omdat je maar met één leverancier in contact hoeft te staan.

– Sommige leveranciers bieden ook speciale aanbiedingen als je voor beide energiediensten kiest.

– Het is ook belangrijk om te weten dat als je beide energiediensten bij dezelfde leverancier afneemt, je er zeker van kunt zijn dat je altijd de beste prijs betaalt en dat je altijd de laagste tarieven krijgt.

– Door bij dezelfde leverancier je aardgas en elektriciteit af te nemen, kun je ook profiteren van een betere service en klantenondersteuning.