Sociale energietarieven zijn tarieven die worden aangeboden aan mensen die het financieel wat moeilijker hebben. In België zijn deze tarieven vastgelegd door de overheid en gelden ze voor elektriciteit en aardgas. Recentelijk zijn er nieuwe tarieven vastgesteld voor het jaar 2021.
Voor elektriciteit zal het sociale tarief met maar liefst 15,9% dalen ten opzichte van het tarief van 2020. Dit is goed nieuws voor mensen die afhankelijk zijn van deze tarieven. Het betekent dat zij minder zullen betalen voor hun elektriciteitsverbruik, wat een enorme verlichting kan zijn op hun financiële situatie.
Aan de andere kant zal het sociale tarief voor aardgas met 9,5% stijgen in vergelijking met het tarief van 2020. Dit betekent dat mensen die gebruik maken van aardgas duurder uit zullen zijn. Dit kan natuurlijk vervelend zijn, maar het is belangrijk om te weten dat deze tarieven nog steeds lager zijn dan de reguliere energietarieven.
Het doel van sociale energietarieven is om ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot energie, ongeacht hun financiële situatie. Het is een manier om mensen te helpen die het moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. De tarieven worden vastgesteld op basis van het inkomen van de gebruiker en het aantal personen in het huishouden.
Het is belangrijk om te weten dat deze tarieven niet automatisch worden toegekend. Men moet zelf een aanvraag indienen bij de energieleverancier. Dit kan bijvoorbeeld via het OCMW of via een sociaal huis. De energieleverancier zal dan kijken of de aanvrager voldoet aan de voorwaarden voor het sociale tarief.
In België maken ongeveer 600.000 gezinnen gebruik van sociale energietarieven. Het is belangrijk dat deze tarieven beschikbaar blijven voor mensen die het nodig hebben. Het is een manier om ervoor te zorgen dat niemand in de kou komt te zitten.
Kortom, de nieuwe sociale energietarieven voor 2021 zijn bekend. Het tarief voor elektriciteit zal dalen met 15,9% en het tarief voor aardgas zal stijgen met 9,5%. Het is belangrijk om te weten dat deze tarieven alleen gelden voor mensen met een beperkt inkomen en dat men zelf een aanvraag moet indienen bij de energieleverancier. Het is een belangrijk instrument om ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot energie, ongeacht hun financiële situatie.
- 12.06.2023
- Kurt Deman
-
1 min
De federale, energieregulator CREG heeft de sociale energietarieven voor het derde kwartaal van 2023 gepubliceerd. Ten opzichte van het vorige kwartaal dalen de elektriciteitstarieven gemiddeld met 15,9 %, terwijl de tarieven voor aardgas met 9,5 % stijgen.
Het sociaal tarief voor stroom bedraagt vanaf 1 juli 22,238 eurocent per kilowattuur en dat zowel bij een enkelvoudig als een tweevoudig tarief. Voor aardgas betaal je 4,471 eurocent per kilowattuur.
Een groot aantal gezinnen maakt vanaf 1 juli niet langer aanspraak op dit sociale tarief. Je leest er hier alles over: https://www.mijnenergie.be/blog/valt-jouw-recht-op-het-sociale-energietarief-op-1-juli-weg-zo-beperk-je-de-financiele-impact/
– Sociale energietarieven zijn tarieven die worden aangeboden aan mensen met een laag inkomen of die moeite hebben om hun energierekening te betalen.
– Het tarief voor elektriciteit bij sociale energietarieven is 15,9% lager dan het standaardtarief.
– Het tarief voor aardgas bij sociale energietarieven is juist 9,5% hoger dan het standaardtarief.
– Het doel van sociale energietarieven is om energie betaalbaarder te maken voor mensen die het financieel moeilijker hebben.
– Om in aanmerking te komen voor sociale energietarieven, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals een laag inkomen of het hebben van schulden bij je energieleverancier.
– Sociale energietarieven worden vaak aangeboden door energieleveranciers in samenwerking met gemeenten of andere instanties die zich bezighouden met armoedebestrijding.
– Het is belangrijk om te onderzoeken of je in aanmerking komt voor sociale energietarieven, omdat dit kan zorgen voor flinke besparingen op je energierekening.