Universiteit Gent zoekt gezinnen om deel te nemen aan project rond warmtepompen

  • 10.07.2023
  • Kurt Deman
  • 2 min

In het FlexSys project onderzoekt Universiteit Gent hoe warmtepompen hun steentje kunnen bijdragen aan ons elektrisch net door op bepaalde tijdstippen hun verbruik te verminderen of net te verhogen. Dit testen we in real-life bij enkele tientallen gezinnen met warmtepompen. Gedurende de stookmaanden (september – mei) stuurt Universiteit Gent enkele tientallen malen een signaal dat de warmtepomp (tijdelijk) uitschakelt. Vervolgens wordt gemeten hoe snel de woning afkoelt, en of de bewoners de warmtepomp (vervroegd) terug opstarten. Zo kan het verwachte gebruikersgedrag vergeleken worden met het werkelijke gedrag.

Voor het stookseizoen 2023-2024 zijn de onderzoekers nog op zoek naar extra deelnemers. Deze moeten (uiteraard) over een warmtepomp beschikken, en bereid zijn om zelf de handen uit de mouwen te steken en de monitoring en sturing zelf op hun warmtepomp te plaatsen (we voorzien uiteraard een uitgebreide handleiding). In ruil mogen ze na de afloop van het experiment de hardware houden (een Raspberry Pi 3B+, een Shelly energiemeter, eventueel een P1-dongle voor de digitale meter). En uiteraard help je zo ook mee met wetenschappelijk onderzoek en met het versnellen van de energietransitie. Iets voor de techneuten en doe-het-zelvers dus!

Geïnteresseerde kandidaten kunnen volgende vragenlijst invullen: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScCvvtFHjS29wHDPhXbaunlJJ61DkGIJ7dc_pVMSvDVyUeHkQ/viewform?fbzx=7248970185389152950

Maak je je zorgen over je hoge energiefactuur?

Via een vergelijking op Mijnenergie.be weet je snel of je effectief te veel betaalt. Bovendien sluit je na je vergelijking zonder problemen een nieuw energiecontract af.

Ja, ik wil minder betalen