Er is veel onzekerheid onder Nederlandse huishoudens over de sociale energietarieven die op 1 juli 2021 vervallen. Veel mensen vragen zich af of hun recht op sociale energie nog steeds geldig is, of dat het hen ook geld gaat kosten.
Het sociale energietarief is bedoeld om mensen met een laag inkomen te helpen bij het betalen van hun energierekening. Het tarief is lager dan het standaardtarief, waardoor het mensen met een laag inkomen helpt om te besparen op hun energierekening.
Hoewel het sociale energietarief op 1 juli vervalt, is het nog steeds mogelijk om in aanmerking te komen voor deze kortingen. Er zijn verschillende manieren waarop mensen met een laag inkomen kunnen besparen op hun energierekening.
De eerste manier is door energiebesparende maatregelen te treffen. Er zijn verschillende energiebesparende maatregelen die je kan nemen, zoals het plaatsen van energiezuinige verlichting of het installeren van energiebesparende apparatuur. Door energiebesparende maatregelen te treffen, kun je een aanzienlijke besparing op je energierekening realiseren.
Daarnaast kun je ook een aanvraag doen voor een energiebesparende lening. Deze leningen zijn bedoeld voor mensen met een laag inkomen en kunnen gebruikt worden om energiebesparende maatregelen te financieren.
Tot slot kun je ook een aanvraag doen voor een energiepremie. Deze energiepremies kunnen worden gebruikt om de kosten van energiebesparende maatregelen te dekken. Met een energiepremie kunnen mensen met een laag inkomen hun energierekening aanzienlijk verlagen.
Door deze verschillende manieren te combineren, kunnen mensen met een laag inkomen toch nog besparen op hun energierekening. Als je je energierekening wilt verlagen, is het daarom belangrijk om deze opties in overweging te nemen.
“Voorkom financiële schade: Blijf op de hoogte van je recht op het sociale energietarief na 1 juli”
- 19.04.2023
- Kurt Deman
-
2 min
Bijna tweeëneenhalf jaar lang genoot iedereen met een verhoogde tegemoetkoming voor gezondheidszorgen van het sociale tarief voor aardgas en elektriciteit. Daar komt nu op 1 juli een einde aan. 400.000 gezinnen vallen bijgevolg vanaf 1 juli terug op de commerciële energietarieven. De financiële gevolgen lopen op jaarbasis al snel op tot enkele honderden euro’s. Mijnenergie.be gaat na hoe je de impact maximaal beperkt.
De federale regering breidde de doelgroep voor het sociale tarief in februari 2021 uit om gezinnen tijdens de coronacrisis financieel te ondersteunen. Die tijdelijke maatregel werd omwille van de stijgende energieprijzen meermaals verlengd. Nu de marktprijzen op een lager niveau stabiliseren maken 400.000 gezinnen vanaf 1 juli niet langer aanspraak op het sociale tarief. Het gaat om alle personen met een verhoogde tegemoetkoming voor gezondheidszorgen.
Impact leverancierskeuze: tot 800 euro
Ook wie het sociaal tarief ontvangt, is aangesloten bij een energieleverancier. De keuze voor de energieleverancier maakt in dat geval evenwel financieel niets uit, aangezien het sociaal tarief voor alle rechthebbenden identiek blijft. Wanneer het sociaal tarief ten einde loopt, bepalen de tarieven van de energieleveranciers wel hoeveel je betaalt voor elektriciteit en aardgas.
Hoe cruciaal de leverancierskeuze is, blijkt uit de grote kloof die gaapt tussen de goedkoopste en duurste tarieven op de commerciële energiemarkt. Voor zowel elektriciteit en aardgas gaat het telkens om een verschil van 400 euro. Bovendien kan je vandaag opnieuw kiezen tussen een vast en een variabele energietarief. Je moet dus nagaan of je liever opteert voor de zekerheid van een vastgeklikte jaarprijs of gaat voor een tarief dat de marktevoluties maandelijks of op kwartaalbasis volgt.
Waarom nu al actie ondernemen?
Wie via een energievergelijker vaststelt dat de jaarprijzen bij een andere energieleverancier lager uitvallen, houdt er best rekening mee dat er een overstapperiode van één maand geldt. Al is de kans niet onbestaande dat die periode omwille van de administratieve verwerking bij de energieleveranciers langer oploopt. Wil je vanaf 1 juli het laagste commerciële tarief en de impact van het sociaal tarief beperken, dan ga je nu best al tot actie over.
Sloot jij het meest voordelige energiecontract af?
Als je niet zeker bent, biedt een vergelijking pas echt duidelijkheid. Start met vergelijken en sluit vandaag nog een voordelig energiecontract af door op volgende knop te klikken.
Ja, ik wil besparen
“Voorkom financiële schade: Blijf op de hoogte van je recht op het sociale energietarief na 1 juli”
• Controleer je energierekening en kijk of je in aanmerking komt voor het sociale energietarief.
• Vergelijk de verschillende energieleveranciers en kijk of je een goedkopere energieleverancier kunt kiezen.
• Zorg ervoor dat je energie-efficiënter gaat leven door bijvoorbeeld het gebruik van energiezuinige apparaten.
• Kijk of je in aanmerking komt voor een energie-terugbetaling.
• Overweeg om een energiebesparende maatregel te nemen, zoals het plaatsen van zonnepanelen.
• Overweeg om in plaats van gas, elektriciteit of propaangas te gebruiken.
• Zorg ervoor dat je goed je energieverbruik monitort.
• Overweeg om gebruik te maken van een energie-opslagsysteem.
• Kijk of je kunt investeren in een energiezuinig huis.