Valt jouw recht op het sociale energietarief op 1 juli weg? Zo beperk je de financiële impact

  • 19.04.2023
  • Kurt Deman
  • 2 min

Bijna tweeëneenhalf jaar lang genoot iedereen met een verhoogde tegemoetkoming voor gezondheidszorgen van het sociale tarief voor aardgas en elektriciteit. Daar komt nu op 1 juli een einde aan. 400.000 gezinnen vallen bijgevolg vanaf 1 juli terug op de commerciële energietarieven. De financiële gevolgen lopen op jaarbasis al snel op tot enkele honderden euro’s. Mijnenergie.be gaat na hoe je de impact maximaal beperkt.

De federale regering breidde de doelgroep voor het sociale tarief in februari 2021 uit om gezinnen tijdens de coronacrisis financieel te ondersteunen. Die tijdelijke maatregel werd omwille van de stijgende energieprijzen meermaals verlengd. Nu de marktprijzen op een lager niveau stabiliseren maken 400.000 gezinnen vanaf 1 juli niet langer aanspraak op het sociale tarief. Het gaat om alle personen met een verhoogde tegemoetkoming voor gezondheidszorgen.

Impact leverancierskeuze: tot 800 euro
Ook wie het sociaal tarief ontvangt, is aangesloten bij een energieleverancier. De keuze voor de energieleverancier maakt in dat geval evenwel financieel niets uit, aangezien het sociaal tarief voor alle rechthebbenden identiek blijft. Wanneer het sociaal tarief ten einde loopt, bepalen de tarieven van de energieleveranciers wel hoeveel je betaalt voor elektriciteit en aardgas.

Hoe cruciaal de leverancierskeuze is, blijkt uit de grote kloof die gaapt tussen de goedkoopste en duurste tarieven op de commerciële energiemarkt. Voor zowel elektriciteit en aardgas gaat het telkens om een verschil van 400 euro. Bovendien kan je vandaag opnieuw kiezen tussen een vast en een variabele energietarief. Je moet dus nagaan of je liever opteert voor de zekerheid van een vastgeklikte jaarprijs of gaat voor een tarief dat de marktevoluties maandelijks of op kwartaalbasis volgt.

Waarom nu al actie ondernemen?
Wie via een energievergelijker vaststelt dat de jaarprijzen bij een andere energieleverancier lager uitvallen, houdt er best rekening mee dat er een overstapperiode van één maand geldt. Al is de kans niet onbestaande dat die periode omwille van de administratieve verwerking bij de energieleveranciers langer oploopt. Wil je vanaf 1 juli het laagste commerciële tarief en de impact van het sociaal tarief beperken, dan ga je nu best al tot actie over.

Sloot jij het meest voordelige energiecontract af?

Als je niet zeker bent, biedt een vergelijking pas echt duidelijkheid. Start met vergelijken en sluit vandaag nog een voordelig energiecontract af door op volgende knop te klikken.

Ja, ik wil besparen