Vanaf oktober één referentieprijs voor aardgas in België: vergelijken wordt eenvoudiger

  • 14.07.2023
  • Kurt Deman
  • 1 min

Het wordt binnenkort eenvoudiger om een aardgastarief te kiezen. Vanaf 1 oktober 2023 geldt nog één enkele index als de Belgische referentieprijs.

Vandaag volgen de tariefformules van de energieleveranciers de TTF- of ZTP-gasbeurs. De Nederlandse gasmarkt TTF is de grootste gasmarkt in Europa. Het kleine broertje ZTP is gelinkt aan de gashub in Zeebrugge. De ZTP-index lag in 2022 gemiddeld 14% lager dan de Nederlandse TTF-index dankzij de goede verbindingen van het Belgische net met alle bronnen voor de Noordwest-Europese markt. Eigenaars van een contract dat de ZTP-index volgt, beschikten vorig jaar dus over een tarief dat zich aan een goedkopere beursindex heeft gespiegeld.

Vanaf 1 oktober geldt er voor de consument geen onderscheid meer en fungeert de ZTP-index als de algemene Belgische referentieprijs. De Belgische gasnetbeheerder Fluxys komt daarmee tegemoet aan de aanhoudende wens van de federale energieregulator CREG, om over te schakelen naar een eenvoudiger systeem dat alle handelsvolumes in de Belux-marktzone op één punt samenbrengt.

Maak je je zorgen over je hoge energiefactuur?

Via een vergelijking op Mijnenergie.be weet je snel of je effectief te veel betaalt. Bovendien sluit je na je vergelijking zonder problemen een nieuw energiecontract af.

Ja, ik wil minder betalen